x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soldatii de export ne costa 220 milioane de dolari

Soldatii de export ne costa 220 milioane de dolari

de Radu Tudor    |    31 Oct 2005   •   00:00
Soldatii de export ne costa 220 milioane de dolari

Costul desfasurarii celor 2.284 de militari romani in misiuni externe va fi in 2006 mai mare cu 20 milioane de dolari decat anul acesta. Bugetul alocat Apararii poate sustine acest efort, declara ministrul Teodor Atanasiu si deputatul Mihai Stanisoara.

Romania contribuie la asigurarea securitatii si stabilitatii globale si regionale cu 2.284 de militari. Din punct de vedere financiar, efortul tarii noastre in misiunile externe a fost in 2005 de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar in 2006 este estimat la 220 de milioane de dolari.

Problema bugetului apararii pentru 2006 a creat o dezbatere aprinsa in Parlament. Situatia paradoxala a fost creata si de ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Acesta s-a declarat multumit cu un buget mai mic, de 1,87% din PIB, in timp ce comisiile de aparare pledau pentru respectarea plafonului de 2,38% din PIB, angajat de Romania fata de NATO pana in 2007. Presedintele Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, a acordat ziarului nostru o ampla declaratie pe tema bugetului apararii.

PRAG PSIHOLOGIC. Deputatul PD Mihai Stanisoara spune ca stabilirea bugetului Ministerului Apararii Nationale la pragul de 1,85% din PIB reprezinta un procent "considerat suficient" pentru indeplinirea obligatiilor asumate de Romania fata de NATO, mai ales ca armata va primi cu 400 de milioane de dolari mai mult decat in 2005. "Cu toate acestea, credem ca alocarea a 2% din PIB ar reprezenta un prag psihologic pentru factorii de decizie din Ministerul Apararii Nationale, dar si pentru promovarea unei imagini credibile a Romaniei in exterior, semn ca tara noastra este capabila sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin statutul de promotor de stabilitate in sud-estul Europei. Nu trebuie sa repetam greseala pe care au facut-o alte tari recent intrate in NATO, care au acuzat constrangeri bugetare pentru diminuarea bugetelor apararii, amanand astfel o reforma reala in acest domeniu", afirma presedintele Comisiei de aparare.

SISTEM TRANSPARENT. Stanisoara considera ca imbunatatirea managementului in derularea anumitor programe de inzestrare a fortelor armate ar fi esential pentru folosirea fondurilor bugetare intr-un mod eficient. "Ne manifestam intreaga disponibilitate pentru sprijinirea eforturilor armatei, cu conditia stabilirii clare a responsabilitatilor si prioritatilor, prin existenta unui sistem transparent de alocare a resurselor bugetare, care sa incurajeze colaborarea intre organele statului implicate in respectarea angajamentelor fata de partenerii nostri transatlantici. Totodata, planurile pe termen mediu si lung ale politicii de aparare trebuie sa fie integrate in ansamblul bugetar si sa tina cont de resursele limitate ale bugetului de stat. La nivelul Ministerului Apararii Nationale functioneaza cu succes sistemul de Planificare, Programare, Bugetare si Evaluare (PPBES), instrumentul prin care se integreaza eficient eforturile structurilor implicate in managementul resurselor de aparare, astfel incat sa se onoreze angajamentele asumate la standarde ridicate. Managementul eficient si decizia politica inteleapta sunt singurele care pot demonstra aliatilor nostri ca dorim sa ne ridicam la nivelul cerintelor impuse si ca suntem un partener de incredere, capabil sa participe la misiuni internationale complexe", spune deputatul PD.

2.284 DE MILITARI IN EXTERIOR. Fondurile Ministerului Apararii Nationale nu sunt alocate doar pentru operatiunile NATO, ci si pentru contributia Romaniei la dezvoltarea si implementarea proiectelor din cadrul initiativelor regionale, angajarii in lupta impotriva terorismului, precum si participarii la implementarea dimensiunii de aparare a Uniunii Europene. Stanisoara spune ca acest lucru este evidentiat si de continuarea participarii la derularea Operatiunii ALTHEA si mai ales la operationalizarea fortelor puse la dispozitia Uniunii Europene.

"Romania contribuie la asigurarea securitatii si stabilitatii globale si regionale participand cu un total de 2.284 de militari la misiuni in afara granitelor. Efortul tarii noastre in 2005 a fost de aproximativ 200 de milioane de USD, aceste cheltuieli incluzand instruirea, transportul, sprijinul in teatre, salariile si achizitiile de echipamente, sume suportate din bugetul alocat. Pentru 2006, efortul nostru financiar va fi de aproximativ 220 de milioane de USD si el poate fi suportat fara probleme din bugetul preconizat", a conchis presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.

AJUTOR
"Alocarea a 2% din PIB ar reprezenta un prag psihologic pentru factorii de decizie din Ministerul Apararii Nationale, dar si pentru promovarea unei imagini credibile a Romaniei in exterior"
Mihai Stanisoara, deputat PD
×