x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SONDAJ CCSB:Alianţa PSD+PC, dată câştigătoare

SONDAJ CCSB:Alianţa PSD+PC, dată câştigătoare

de Lavinia Dimancea    |    20 Noi 2008   •   00:00
SONDAJ CCSB:Alianţa PSD+PC, dată câştigătoare

51% din românii care vor merge la vot la 30 noiembrie cred că Alianţa PSD+PC va câştiga alegerile parlamentare, arată un sondaj de opinie CCSB, realizat în perioada 15-17 noiembrie a.c., la comanda Antenei 3.

Alianţa PSD+PC ocupă astfel primul loc în topul estimărilor privind câştigătorul, făcute de românii decişi să meargă la urne şi care au dat un răspuns explicit, pe a doua poziţie situându-se PD-L, cu 37% dintre opţiuni. Actualul partid de guvernare, PNL, este văzut drept învingător de doar 9% dintre cei chestionaţi, urmat de UDMR cu 2% şi PRM cu 1%. Potrivit sondajului, 19% dintre intervievaţi s-au declarat nehotărâţi, iar 7% nu au răspuns. La întrebarea cu reprezentanţii cărui partid sau alianţe ar vota, 37% au spus Alianţa PSD+PC, aceasta păstrându-şi astfel poziţia de lider în intenţiile alegătorilor. Urmează PD-L, care ar fi votat de 34% dintre votanţii care au menţionat explicit un partid, PNL cu 15% şi UDMR cu 7%. PRM şi PNG rămân în continuare sub pragul electoral de 5%, fiind preferate de 4% dintre alegători şi, respectiv, 3%. 24% dintre cei care merg la vot nu sunt încă hotărâţi cu cine vor vota, iar 6% nu au răspuns. În ceea ce priveşte o posibilă viitoare alianţă de guvernare, 36% dintre cei care vor vota au indicat Alianţa PSD+PC împreună cu PNL ca fiind cea mai potrivită formulă pentru formarea Guvernului, 30% au spus PNL împreună cu PD-L, 26% PD-L împreună cu Alianţa PSD+PC, iar 8% – o altă alianţă. Nu au ştiut sau nu au răspuns 27% dintre intervievaţi.

INTERESUL FAŢĂ DE VOT
Pe de altă parte, sondajul relevă că mai mult de jumătate dintre români sunt interesaţi de aceste alegeri. Astfel, 65% dintre cei chestionaţi spun că sunt destul şi foarte interesaţi, în timp ce 34% susţin că sunt foarte puţin, destul de puţin sau deloc interesaţi.

Cât priveşte participarea la vot, 48% din totalul populaţiei merg la urne, 37% nu vor, iar 15% sunt plecaţi din ţară.

Sondajul CCSB a fost realizat pe un eşantion de 1.034 de persoane şi are o eroare tolerată de +/-3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Click aici pentru a vizualiza sondaj national CCSB in format PDF.

×
Subiecte în articol: politic