x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS - 17 procente intre Alianta si PSD

Sondaj CURS - 17 procente intre Alianta si PSD

de Gabriela Antoniu    |    24 Feb 2006   •   00:00
Sondaj CURS - 17 procente intre Alianta si PSD

Un sondaj CURS dat ieri publicitatii arata ca Alianta D.A. se mentine in topul preferintelor electoratului, PSD si PRM au tendinte de scadere, partidul lui Gigi Becali sare la 4%, iar procentul celor care vor/nu vor anticipate in acest an este aproape egal.

Din octombrie 2005 pana in prezent Alianta a inregistrat o tendinta constanta in ceea ce priveste procentul sustinatorilor (42%), dupa ce in luna iunie 2005 se bucura de increderea a 50% dintre romani. Principalele partide de opozitie PSD si PRM - au o tendinta de scadere. Astfel, popularitatea PSD a scazut de la 31% in octombrie 2005 la 25% in februarie 2006, iar in cazul PRM de la 17% in ianuarie 2005 la 14% in februarie 2006.

CONSTANTA. UDMR beneficiaza in prezent de sustinerea a 6% dintre cetatenii cu drept de vot, fata de 5% in prima luna a acestui an. De altfel, dinamica intentiilor de vot in cazul UDMR a fost una constanta, din martie 2005 pana in februarie a.c., ea osciland permanent intre cinci si sase procente. Cea mai constanta tendinta s-a manifestat in cazul Partidului Conservator, care, cu exceptia lunii aprilie 2005, cand beneficia de sustinerea a 2% dintre alegatori, s-a bucurat permanent de increderea a 3% dintre cetatenii cu drept de vot.

CRESTERE. O crestere a numarului de voturi s-a inregistrat in cazul Partidului Noua Generatie, care, pentru prima data din aprilie 2005, ar primi voturi din partea a 4% dintre alegatori, fata de perioada aprilie-decembrie 2005, cand acesta a oscilat intre 1% si 2%. O tendinta de crestere s-a inregistrat si in cazul Partidului Initiativa Nationala, la 2% dintre romanii cu drept de vot, fata de 1% in perioada iunie 2005-ianuarie 2006 .

Pe de alta parte, cei mai multi dintre votantii Aliantei D.A. prefera PD. Astfel, 47% dintre acestia sunt simpatizanti ai PD, in timp ce 35% prefera PNL. 16% dintre votantii A.D.A. nu au o preferinta explicita pentru unul sau altul dintre partidele componente ale Aliantei. Cat priveste organizarea de alegeri anticipate in acest an, 39% dintre subiecti s-au pronuntat pentru, in timp ce 37% nu sunt de acord. 24% nu au raspuns.

POPULARITATE. 63% dintre romani afirma ca au o parere buna si foarte buna despre presedintele Traian Basescu. Procentul de sustinatori ai sefului statului a crescut fata de luna octombrie 2005, dar a scazut fata de iunie 2005, cand 71% dintre alegatori aveau o parere buna si foarte buna despre presedinte. Urmatorii clasati sunt liderul PSD, Mircea Geoana, 47%, in scadere cu 8% fata de octombrie 2005, liderul PNL Calin Popescu Tariceanu, 44%, in crestere cu 2%, liderul PD Emil Boc, 38%, in scadere cu 1%. Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, se bucura in prezent de o mai mare popularitate in randul romanilor, care au o parere buna si foarte buna despre el in proportie de 26% (februarie 2006) fata de 21% (octombrie 2005). In cazul presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, se inregistreaza o scadere a popularitatii, de la 34% in octombrie 2005 la 30% in februarie a.c. Cea mai spectaculoasa crestere se remarca in cazul liderul PNG, George Becali: de la 20% in octombrie 2005 la 30% in februarie. In aceeasi situatie se afla si presedintele PIN, Cozmin Gusa, care a inregistrat o crestere de 8%, ajungand in februarie la 28%.

Sondajul a fost realizat in perioada 11-18 februarie pe un esantion de 1.050 de persoane si are o marja de eroare de plus-minus 3%.

Credeti ca Romania va deveni membra a UE...

INFLUENTA
Referitor la afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora exista grupuri de tip mafiot care influenteaza deciziile Guvernului, 64% dintre cei intervievati cred ca acestea sunt valabile, 15% nu, iar 21% nu stiu/nu raspund. Dintre cei care sustin afirmatiile presedintelui, 76% spun ca ele sunt valabile pentru toate guvernele de dupa 1990, 11% pentru guvernele care au fost inaintea celui actual, 8% pentru actualul guvern, iar 5% nu stiu/nu raspund.

TEO PETER
24% dintre romani cred ca puscasul marin american implicat in accidentul rutier in care a murit muzicianul Teo Peter a fost sanctionat doar cu mustrare pentru ca SUA isi protejeaza militarii, indiferent de faptele lor. Tot 24% sunt de parere ca sentinta justitiei americane se datoreaza si lipsei de implicare a autoritatilor romane, care nu s-au preocupat sa trimita probe instantei, care sa ateste vinovatia fostului functionar al Ambasadei SUA. 22% dintre respondenti considera ca sentinta a fost luata pentru ca "Romania este tratata de SUA ca o tara inferioara", 20% pentru ca "justitia americana nu este corecta", iar 9% s-au abtinut. Sondajul CURS mai releva ca 61% dintre romani sunt de parere ca ziarele nu ar trebui sa publice caricaturi cu profetul Mahomed pentru a respecta sentimentele religioase. 20% dintre cei chestionati nu au raspuns la aceasta intrebare, in timp ce 19% au fost de parere ca astfel de caricaturi trebuie publicate in virtutea dreptului la libera exprimare.
×
Subiecte în articol: politic cazul februarie octombrie