x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS: Alianta D.A. - 48%, PSD - 30%

Sondaj CURS: Alianta D.A. - 48%, PSD - 30%

29 Mar 2005   •   00:00

Alianta se mentine pe primul loc in optiunile electoratului cu 48%, urmata de PSD cu 30%. 55% dintre chestionati nu vor militari romani in Irak.

  • de ANIELA NINE
  • POLITIC
  • Romanii nu vor sa avem trupe in Irak



    Dumneavoastra sunteti sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak?
    Multi dintre romani se opun alegerilor anticipate, nu sunt de acord cu prezenta militarilor romani in Irak si cred ca liderul PRM, C.V. Tudor, a facut bine ca s-a retras din fruntea partidului, releva un sondaj CURS. Acelasi sondaj arata mentinerea Aliantei in topul preferintelor electoratului, dar si o crestere a numarului nehotaratilor si al celor care nu s-ar prezenta la vot.

    Rezultatele sondajului, realizat la nivel national in perioada 21-26 martie, arata ca majoritatea romanilor se declara impotriva alegerilor anticipate. Astfel, 59% dintre cei intervievati au declarat ca nu sunt de acord cu organizarea de alegeri parlamentare inainte de anul 2008, in timp ce pro anticipate s-au pronuntat 41% dintre repondenti. Intrebati ce inteleg prin alegeri anticipate, doar 33% dintre repondenti le-au definit corect, ca alegeri inainte de termenul legal, un procent mult mai mare, de 42%, nestiind ce sa raspunda sau neraspunzand la aceasta intrebare.

    SUSTINERE. Cercetarea a analizat si ce parere au despre anticipate simpatizantii diferitelor partide. Din acest punct de vedere, ideea anticipatelor gaseste cea mai mare sustinere in tabara simpatizantilor Aliantei D.A. si a celor ai PSD. Astfel, 48% dintre sustinatorii Aliantei D.A. s-au declarat de acord cu anticipatele, in timp ce 43% au respins aceasta posibilitate. Ideea alegerilor inainte de termen au sustinut-o si 50% dintre fanii PSD, fata de 40% care nu isi doresc anticipate. In schimb, multi dintre simpatizantii UDMR au respins ideea anticipatelor, 60% dintre acestia pronuntandu-se in acest sens si doar 35% au sustinut organizarea de anticipate. Si nehotaratii se declara in mare masura, 65%, impotriva unui scrutin inainte de termen.
    Dumneavoastra sunteti de acord sa avem alegeri pentru Parlament inainte de 2008?
    Daca maine ar fi alegeri pentru Parlament, dvs. cu ce partid sau formatiune politica ati vota?
    Credeti ca dl C.V. Tudor a facut bine sau a facut rau ca s-a retras din functia de presedinte in functia de presedinte de onoare?

    INTENTIE DE VOT. La intrebarea "daca maine ar fi alegeri pentru Parlament, cu ce partid sau formatiunile politica ati vota?", 48% dintre repondenti au indicat Alianta D.A. PNL-PD, 30% - PSD, 8% - PPRM, 5% - UDMR, 3% - PUR, 2% - PPCD, 4% - alte partide. Este de mentionat faptul ca 39% dintre subiecti sunt nehotarati sau au raspuns ca nu voteaza. Potrivit sondajului, in randul votantilor Aliantei simpatiile se indreapta in mod egal spre PNL si PD, fiecare beneficiind de 43% din raspunsuri. In acelasi timp, 14% dintre subiecti au aratat ca simpatia lor nu se indreapta spre nici unul dintre cele doua partide in mod deosebit.

    PARTID POPULAR. Sondajul a analizat si in ce masura electoratul ar fi inclinat sa voteze un partid popular la alegerile parlamentare, avand in vedere ca in ultima perioada ideea crearii unui astfel de partid popular in Romania a inregistrat o frecventa crescuta in agenda publica. Raspunsul dominant la aceasta intrebare a fost "nu stiu/nu raspund", 30% dintre cei chestionati aflandu-se in aceasta situatie, in timp ce 27% si-au exprimat disponibilitatea de a vota un partid popular "in foarte mica masura", iar 21 % "in mica masura". In acelasi timp, s-au declarat dispusi sa voteze un partid popular 22% dintre cei chestionati, 7% dintre acestia "in foarte mare masura" si 15% "in mare masura". Aceste voturi pentru un partid popular ar veni in primul rand de la electoratul Aliantei, 30%, si de la cel al PSD, 24%. O sustinere importanta, tot 30%, ar primi-o partidul popular si de la cei nehotarati, restul procentelor provenind de la electoratul PPRM in proportie de 7%, de la PPCD 4%, de la UDMR 3% si de la PUR 2%.

    RETRAGERE VADIM.Retragerea lui Corneliu Vadim Tudor din functia de presedinte al PRM, devenind presedinte de onoare al aceluiasi partid, este cunoscuta, potrivit sondajului, de 80% dintre subiecti. Putin peste jumatate, 55% dintre acestia cred ca C.V. Tudor "a facut bine" ca s-a retras din functia de presedinte in cea de presedinte de onoare, iar 14% ca "a facut rau". Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 31% dintre intervievati. De altfel, ideea ca Vadim a facut bine retragandu-se din functia de presedinte in cea de presedinte de onoare este impartasita si de marea majoritate a votantilor celorlalte partide.

    DIRECTIE BUNA. 46% dintre subiectii sondajului cred ca in Romania lucrurile merg "intr-o directie buna", 42% sint de parere ca directia este gresita, iar 12% nu stiu sau nu raspund. Judecand dupa cum au mers lucrurile pana acum, 37% dintre intervievati cred ca actualul Guvern conduce tara "mai bine" decat guvernul anterior, 29% apreciaza ca se administreaza "la fel", 23% spun ca este "mai rau", iar 11% nu stiu sau nu raspund.

    PRIORITATI. Cea mai importanta problema care ar trebui rezolvata acum in Romania este eradicarea coruptiei, considera 21% dintre intervievati. Urmatoarele probleme care necesita rezolvare rapida identificate de 19% dintre repondenti sunt nivelul de trai si locurile de munca, urmate de problema pensionarilor, reliefata de 9% dintre intervievati.

    PROBLEMA SPANIOLA. O mare notorietate in randul persoanelor intervievate a avut problema autocarelor cu romani intoarse de la granita cu Spania si trimise inapoi in Romania, 93% dintre repondenti spunand ca stiu despre cele intamplate. Cei mai multi dintre romani, 47%, cred ca decizia autoritatilor spaniole de a trimite autocarele inapoi in Romania "a fost justificata". Considera nejustificata aceasta decizie 40% dintre subiectii sondajului, iar 13% nu stiu sau nu raspund.

    LEUL GREU. Faptul ca, in curand, BNR va pune in circulatie "leul greu" este apreciata drept "o masura buna" de 62% dintre persoanele intervievate. In schimb, cred ca este o masura proasta 23% dintre repondenti, iar 15% nu stiu sau nu raspund.

    PREZENTA MILITARA IN IRAK. Sondajul a analizat si modul in care este perceputa de opinia publica prezenta militarilor romani in Irak. In acest sens, multi, dintre cei chestionati, 55%, au declarat ca nu sunt de acord cu acest lucru, si doar 36% dintre repondenti s-au declarat de acord. Acelasi dezacord a fost exprimat majoritar si atunci cand aceasta intrebare a fost adresata votantilor fiecarui partid.

    ESANTION. Sondajul de opinie a fost realizat de CURS pe un esantion de 1.100 de subiecti, in perioada 21-26 martie, marja de eroare fiind de plus/minus 3%. Cercetarea este una de tip omnibus, adica o sondare care se realizeaza de obicei la comanda mai multor clienti, a explicat directorul CURS, Sebastian Lazaroiu.

    SANCTIUNE
    Sebastian Lazaroiu, directorul CURS, a explicat ca, desi rezultatele sondajului arata un scor de 48% din intentia de vot pentru Alianta D.A., acest rezultat nu poate fi considerat in directa legatura cu scorul pe care Alianta D.A. l-ar putea obtine in cazul anticipatelor, existand o mare posibilitate ca electoratul sa acorde un vot de sanctiune. "Oamenii sunt atat de mult sub imperiul alegerilor, incat aceste intentii de vot este de asteptat sa fie foarte volatile. Este foarte greu sa spui ca daca ar fi alegeri anticipate acum, provocate de cei care sunt la Putere, Alianta ar obtine 48%. Daca oamenii nu doresc alegeri anticipate si cineva le provoaca, s-ar putea ca oamenii sa se intoarca impotriva acelui cineva care le-a provocat contrar dorintei lor si sa fie si un vot de sanctiune", a avertizat Lazaroiu.

    PREGATITI
    Presedintele APD, Cristian Parvulescu, a apreciat ca rezultatele sondajului releva ca romanii sunt mult mai informati acum in ceea ce priveste temele europene, decat anul trecut. "Romanii inteleg care sunt criteriile integrarii europene si din punct de vedere politic, nu doar din punct de vedere practic. As putea spune ca romanii sunt mai pregatiti astazi decat erau in urma cu un an pentru integrarea europeana", a reliefat Parvulescu.

    LOCALE
    Cristian Parvulescu a facut si o estimare privind eventuala prezenta la vot la alegerile locale de duminca, sustinand ca aceasta s-ar putea situa undeva in jurul a 30%. "Plecand de la premisa ca, in ’98, la alegerile partiale, prezenta la vot a fost de 36%, in conditiile in care personalitati de prima marime ale partidelor participau la alegeri, iar in 2005 nu exista foarte multe personalitati, noi credem ca prezenta la vot va fi in jur de 30%", a aratat presedintele APD.
    ×