x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS - Cum se vad politicienii

Sondaj CURS - Cum se vad politicienii

de Carmen Vintila    |    17 Aug 2006   •   00:00
Sondaj CURS - Cum se vad politicienii

Cel mai cinstit politician? Traian Basescu. Mincinos? Adrian Nastase. Vulgar? Corneliu Vadim Tudor. Credincios? Gigi Becali. European? Mircea Geoana. Asta-i parerea oamenilor despre politicienii perindati pe la televizor.

CNA a vrut sa vada ce intelege publicul din politica vazuta la televizor si a comandat CURS un sondaj de opinie pe aceasta tema. Din datele acestuia a reiesit ca dintre politicienii vazuti pe sticla, oamenilor le place cel mai mult presedintele Traian Basescu - 34%. El este urmat in top de Corneliu Vadim Tudor - 11%, Gigi Becali - 8%, Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana - 7%. 37% dintre cei intervievati nu au avut insa o opinie. Intrebati care dintre politicieni li se pare cel mai cinstit, 30% dintre respondenti au raspuns Basescu, 12% - Ion Iliescu, 11% - Becali, 49% nu au ales pe nimeni. Cand cei intervievati au fost intrebati care este cel mai mincinos politician, ei l-au clasat pe primul loc pe Adrian Nastase - 17%, urmat de Vadim Tudor - 16%, Basescu - 14%, Iliescu si Tariceanu - 13%, iar 50% - fara opinie.

Vadim Tudor, cel mai vulgar
Ion Iliescu, cel mai plictisitor
Traian Basescu, cel mai populist

CORUPTIE. Cel mai corupt politician a fost nominalizat tot Nastase, de 55% dintre respondenti. 8% au optat pentru Tariceanu, 7% - Basescu, 5% - Dan Ioan Popescu si Dinu Patriciu. 52% nu au optat pentru nici un politician. Din cei 54% de respondenti, 42% il vad pe Vadim Tudor cel mai patriot politician, urmat de Becali - 20%, Basescu - 18% si Iliescu - 5%. Becali este cel mai credincios politician in opinia a 64% dintre cei care au raspuns sondajului. 16% l-au ales pe Vadim, 8% pe Basescu si doar 4% pe Iliescu. 49% dintre respondenti nu au dat un raspuns. Cel mai bine pregatit politic este vazut Iliescu - 23%, urmat de Basescu - 20%, Stolojan, Vadim si Geoana - 9%, fara opinie - 49%. In privinta celui mai european politician vazut la tv, 61% nu si-au exprimat nici o opinie, iar dintre ceilalti, 21% l-au numit pe Geoana, 18% pe Basescu si 9% pe Stolojan.

VULGARITATE. 50% dintre respondenti au sustinut ca cel mai vulgar in exprimare este Vadim Tudor. 40% l-au ales pe Becali si doar 3% pe Basescu. 45% nu au raspuns. Cel mai critic politician este Vadim, sustin 59% dintre respondentii sondajului, urmat de Basescu si Becali - 11%, dar nu si-au exprimat opinia 54%. Basescu a fost considerat cel mai credibil politician de 37% dintre cei intervievati. 14% au optat pentru Vadim, 13% - Becali, 7% - Mona Musca, 6% - Iliescu, 63% - fara opinie. Cel mai populist a fost ales tot Basescu - 24%, urmat de Tariceanu - 20% si Vadim Tudor - 12%. 60% nu au raspuns la intrebare.

SIMPATII SI ANTIPATII. La televizor, cel mai simpatic politician este Basescu, spun 31% dintre respondenti, in timp ce 15% au optat pentru Becali, iar 45% nu si-au exprimat opinia. La polul opus se afla Vadim, care in opinia a 17% dintre intervievati este cel mai antipatic politician, urmat de Nastase - 14%, Tariceanu - 11%, iar 54% - fara opinie. Cel care-i plictiseste cel mai mult pe telespectatori este Iliescu, sustin 18% dintre respondenti. 13% au optat pentru Tariceanu si 11% pentru Nastase. Nu si-au exprimat insa optiunea la aceasta intrebare 72%.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-8 august 2006, pe un esantion de 1.099 de subiecti, cu varste de peste 18 ani. Eroarea maxima este de +/ - 3%.

DEZINTERES
Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a incercat sa explice de ce foarte multi dintre cei intervievati nu au avut nici o opinie. Potrivit acestuia, numarul acestora a depins de atributul care se aplica omului politic, calitatile mai putin identificabile la televizor fiind mai greu de atribuit. Astfel se explica de ce multi au stiut sa indice care politician are cea mai vulgara exprimare si mai putini si-au exprimat opinia in ceea ce priveste coruptia, a explicat Lazaroiu. El a mai spus ca in categoria oamenilor care nu au raspuns se numara romanii care nu identifica dupa nume politicienii pe care ii vad la televizor, precum si cei care nu sunt interesati de viata politica. La randul sau, presedintele CNA, Ralu Filip, a spus ca rezultatele "confirma cele mai negre presupuneri", pentru ca "avem un public de televizor care a renuntat la memoria lui si traieste cu memoria sticlei". El a adaugat ca politicienii sunt "facuti si desfacuti de televiziuni" si ca se asteapta ca dupa acest sondaj "sa creasca presiunea politicului asupra sticlei". El a subliniat ca din cei 500 de politicieni, publicul cunoaste aproximativ zece, lucru care lasa de dorit.

×