x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS - PSD si Nastase raman in frunte

Sondaj CURS - PSD si Nastase raman in frunte

07 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

PSD si candidatul sau la Presedintie, Adrian Nastase, se mentin in preferintele romanilor cu 39%, respectiv 40% din optiuni. Alianta D.A. si candidatul sau, Theodor Stolojan, sunt la egalitate, cu cate 34%, si raman pe locul 2 in ierarhia preferintelor electorale, arata un sondaj CURS dat ieri publicitatii.
ANIELA ANINE

Potrivit CURS, daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale, Adrian Nastase (PSD) ar obtine 40% din voturi, in timp ce Theodor Stolojan (Alianta D.A.) - 34%. El este urmat de liderul PRM, C.V. Tudor, cu 14%, Lia Roberts si Codrut Seres, cu cate 3%. 28% nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda la aceasta intrebare. In optiunile pentru alegerile parlamentare, PSD se afla pe primul loc, cu 39%, urmat de Alianta PNL-PD, cu 34%, PRM cu 12%, PUR, cu 5%, si UDMR, tot cu 5%. Nu au raspuns sau nu au stiut sa raspunda 30%.

PRIM-MINISTRU. Dintre cei care ar vota la alegerile parlamentare cu PSD, 64% au declarat ca Mircea Geoana ar fi cea mai buna solutie pentru functia de premier. Nicolae Vacaroiu a obtinut 5%, Ioan Rus - 4%, iar Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu si Octav Cozmanca - cate 2%. In cazul Aliantei D.A., 16% din cei chestionati s-au pronuntat in favoarea desemnarii liberalului Calin Popescu Tariceanu ca premier in cazul in care Alianta ar castiga alegerile, in timp ce pentru Adriean Videanu au optat 6%, la fel ca si pentru Radu Berceanu si Adrian Cioroianu. 47% nu au raspuns la aceasta intrebare.

SEFIA PSD. Revenirea lui Ion Iliescu in fruntea PSD dupa terminarea mandatului de presedinte este vazuta ca un fenomen pozitiv in viata politica de 34% din repondentii la nivel national, aproape la egalitate cu cei 33% din cei chestionati care considera aceasta revenire ca un eveniment nici pozitiv, nici negative. 13% il considera un eveniment negativ.

Sondajul mai arata ca o eventuala participare a PRM la guvernare dupa alegerile din toamna nu este acceptata de 45% din cei chestionati, in timp ce 35% sustin aceasta varianta.

BUCURESTI. Daca la nivel national, Adrian Nastase si PSD se regaseau pe primul loc in optiunea de vot, in Capitala Theodor Stolojan si Alianta D.A. devin favorite. Astfel, 42% din bucurestenii intervievati au declarat ca ar vota cu Stolojan la prezidentiale, 36% cu Adrian Nastase, 12% cu C.V. Tudor. Ceilalti candidati ar obtine cam aceleasi optiuni de vot ca si la nivel national. 31% din bucurestenii chestionati nu au raspuns la aceasta intrebare. In cazul alegerilor parlamentare, 44% opteaza pentru Alianta D.A., 34% pentru PSD, 10% pentru PRM si 5% pentru PUR. Mircea Geoana este favorit si in Bucuresti pentru functia de prim-ministru, 75% din votantii PSD optand pentru el. Votantii Aliantei D.A. il vad premier pe Calin Popescu Tariceanu (24%), in timp ce Radu Berceanu si Adriean Videanu au obtinut cate 7%. Revenirea lui Iliescu in fruntea PSD este apreciata ca un eveniment pozitiv de 34% din bucuresteni, la egalitate cu cei care nu considera nici bine, nici rau acest eveniment. 24% considera ca negativa pentru viata politica aceasta revenire. Sondajul mai arata ca 52% dintre bucurestenii chestionati nu sunt de acord cu o eventuala participare a acestui partid la guvernare. 38% sustin prezenta PRM intr-un viitor guvern, iar 10% nu au stiut sa raspunda.

Sondajul CURS a fost realizat in perioada 25 august-1 septembrie, pe un esantion de 1.250 subiecti la nivel national si 300 de subiecti la nivelul municipiului Bucuresti.

PREVIZIUNI

Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a apreciat ca PSD si Alianta PNL-PD vor obtine rezultate foarte stranse in alegerile din toamna, probabil in jur de 35%-40% din voturi. El a atras atentia ca grupul nehotaratilor, circa 30%, nu este un grup fix, ci foarte dinamic. Lazaroiu a explicat ca acest "rezervor" al nehotaratilor este considerat un "grup de tranzitie", deoarece o parte din cei inclusi in aceasta categorie pot opta la un moment dat pentru o anumita forta politica, la fel cum cei care, renuntand sa sustina un partid, pot intra in acest grup pana la reorientarea catre o alta formatiune.

76% PENTRU INTEGRARE

Integrarea Romaniei in UE in 2007 este vazuta ca oportuna de 76% dintre repondenti, in timp ce doar 6% au declarat ca nu sunt de acord cu acest proces. Un numar mai mare de repondenti, 13%, s-au declarat indiferenti, iar 5% nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare. Ca si la nivel national, si in Bucuresti in favoarea integrarii Romaniei in UE in 2007 s-au pronuntat marea majoritate a celor intervievati, 83%, in timp ce doar 8% au spus ca nu sunt de acord, 7% s-au declarat indiferenti, iar 2% nu au raspuns.

GRAFICE

Optiuni de vot la parlamentare (national)

Optiuni de vot la parlamentare (Bucuresti)

Optiuni de vot la prezidentiale (national)

Optiuni de vot la prezidentiale (Bucuresti)
×
Subiecte în articol: politic national psd