x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondajele la urne îl dau câştigător pe Mircea Geoană

Sondajele la urne îl dau câştigător pe Mircea Geoană

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    06 Dec 2009   •   00:00
Sondajele la urne îl dau câştigător pe Mircea Geoană
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Sondajele finale la urne realizate de CURS, CCSB şi INSOMAR arată că Mircea Geoană, candidatul Alianţei PSD+PC, a câştigat alegerile prezidenţiale, însă şi Traian Băsescu îşi revendică victoria.

Astfel, în exit-poll-ul CURS, la ora 21:00, când s-au închis urnele, Mircea Geoană a obţinut 50,7% din voturi, în timp ce Traian Băsescu a obţinut 49,3%. În sondajul la urne rea­lizat de INSOMAR, Mircea Geoană a obţinut în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 51,2% din voturi, în timp ce Traian Băsescu are 48,8% din voturi. Conform exit-poll-ului CCSB, candidatul PSD, Mircea Geoană, a obţinut la scrutinul de ieri 51% din voturi, în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 49% din alegători.

Estimările de la ora 19:00, date publicităţii la ora 21:00 arătau că Mircea Geoană a obţinut 50,80% din voturi, în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 49,20% din alegători, conform datelor exit-poll-ului realizat de CURS şi centralizate până la ora 19:00. Potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB pentru Antena 3, Mircea Geoană a obţinut 51,2% din voturi, în timp ce contracandidatul său Traian Băsescu a obţinut 48,8%, pe baza datelor centralizate până la ora 19:00. Conform datelor sondajului la urne realizat de INSOMAR, centralizate până la ora 19:00, Mircea Geoană a obţinut 51,6% din voturi, în timp ce Traian Băsescu a fost votat de 48,4% din alegători.


PRIMELE REACŢII
"Este o noapte frumoasă pentru democraţie, o victorie muncită şi vă mulţumesc celor care mi-aţi acordat încrederea, celor care şi-au pus încre­derea în mine, colegilor de partid, staff-ului şi în primul rând lui Crin Antonescu şi prietenilor liberali. Este victoria lui Crin, în aceeaşi măsură este victoria mea", a spus liderul PSD.

El a apreciat că ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni depăşeşte o coaliţie, o alianţă şi este o prietenie. "Victoria noastră e victoria normalităţii, e victoria tuturor cetăţenilor României care îşi doresc o viaţă mai bună", a afirmat Geoană după anunţarea exit-poll-urilor. El a mai spus că a vorbit la telefon cu Klaus Iohannis şi că, imediat ce vor fi anunţate rezultatele oficiale ale scrutinului, acesta va veni la Bucureşti pentru a începe să lucreze la schiţa programului de guvernare.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat după anun­ţarea rezultatelor exit-poll-urilor că "este meritul domnului Băsescu", precizând că acesta s-a autoizolat în politică şi "nu ştie să piardă, dar o să înveţe". Fostul preşedinte a mai spus că Traian Băsescu plăteşte pentru modul în care s-a comportat, pentru "lipsa de cultură politică".

"Domnule preşedinte al României, vă felicit şi Dumnezeu să vă dea puterea de a începe un capitol nou şi bun în istoria României. Mulţumesc şi eu tuturor românilor care au mers azi la vot şi şi-au spus cuvântul, aşa cum e normal, aşa cum e demoratic. Mulţumesc mult celor care au înţeles că este nevoie de schimbare şi care prin votul lor au eliberat România şi i-au dat o şansă pe care noi, oamenii politici, nu avem voie să o ratăm", a declarat la rândul său liderul PNL, Crin Antonescu, după anunţarea exit-poll-urilor care îl dau câştigător pe Mircea Geoană. Antonescu a spus că noua echipă va "reconstrui România", încrederea în instituţii, economia. Totodată, liderul liberal le-a cerut colegilor de partid "să stea pe metereze şi în această noapte grea şi să păzească voturile oamenilor" astfel încât să existe o numărătoare corectă.


ÎNTÂLNIRE ÎN TREI
Klaus Iohannis a declarat la rândul său că rezultatul alegerilor prezidenţiale a fost unul "previzibil" şi că "alternanţa la putere a devenit o regulă", ceea ce "este bine pentru democraţie". "A fost un rezultat previzibil, primele exit-poll-uri au arătat un avans al preşedintelui Geoană, care a fost păstrat pe tot parcursul zilei", a declarat Iohannis. El a precizat că a vorbit cu Mircea Geoană "acum cinci minute" şi că în cursul zilei de astăzi se va întâlni atât cu acesta, cât şi cu li­derul PNL, Crin Antonescu, pentru a stabili următorii "paşi" care trebuie urmaţi. Iohannis a mai spus că ideea lui Mircea Geoană ca România să aibă Guvern până de Crăciun reprezintă "un termen ambiţios", dar că acest lucru este "tehnic, posibil",


BĂSESCU A FURAT STARTUL DECLARAŢIILOR
Traian Băsescu nu a aşteptat momentul închiderii urnelor şi anunţarea primelor rezultate ale exit-pollurilor şi a declarat că îi asigură pe români că a câştigat alegerile, adăugând că sondajele reale de la ora 19:00 arătau că l-a depăşit pe Mircea Geoană.

El a cerut electoratului său să stea "liniştit" între ora 21:00 şi până la numărătoarea voturilor şi să fie convins că rezultatele finale nu vor fi fraude, pentru că la "BEC este o echipă de oameni care trebuie să dea un rezultat corect". "Eu cred că astăzi prin votul lor românii i-au dat dreptate lui Brucan. Au trecut cei 20 de ani de tranziţie şi am învăţat pe deplin democraţia", a spus Băsescu. El revenit ulterior spunând că nu va "accepta nici un fel de respingere a rezultatelor finalizate prin numărarea voturilor la Biroul Electoral Central". "Suntem stat democratic. Cine se poate gândi la a scoate oamenii în stradă? Au vorbit cei care se tem că pierd", a spus Băsescu.

El a menţionat că, pentru a preveni "jocurile" pe care încercau să le facă unele posturi tv, a anunţat că nu va scoate pe nimeni în stradă. Băsescu a precizat că, după ce rezultatele vor fi finali­zate şi victoria sa va fi oficială, va exista din partea sa un comportament democratic. Băsescu a mai afirmat că, potrivit "informaţiilor de etapă ale caselor de sondaje", la ora 15:00, beneficiind de votul în mediul rural şi al vârstnicilor, Mircea Geoană îl conducea cu şase procente.

Potrivit lui Băsescu, la ora 19:00, Mircea Geoană se afla cu puţin în urma sa. "Mai erau două ore plus votul din diaspora", a afirmat Băsescu. El a susţinut că se aşteaptă la cel puţin 70% din voturile exprimate în diaspora, ceea ce ca rezultat final va însemna, în opinia sa, puţin sub 1% din voturile totale.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că în 2004 sondajele îl dădeau învins pe Traian Băsescu şi el a câştigat, liderul PD-L susţinând că procentul câştigător este la sutele de mii de voturi din străinătate. De altfel, la scurt timp, liderul PD-L Adriean Videanu a ieşit cu rezultatele a trei numărători paralele în care Traian Băsescu iese învingător.
Ultima arăta că Băsescu are 50,36% din voturi, iar Mircea Geoană 49,64%.

După declaraţiile lui Băsescu, Mircea Geoană a declarat că îl înţelege pe şeful statului omeneşte, dar că se aşteaptă din partea acestuia să accepte înfrângerea şi să predea puterea "fără dificultăţi", ţinând să le mulţumească liberalilor pentru sprijin, urmând să-i viziteze în această seară.

"Victoria mea este indubitabilă şi sper că acest transfer de putere să se deruleze corect şi democratic, aşa cum domnul Iliescu i-a predat puterea domnului Emil Constantinescu, după o bătălie dramatică, sau aşa cum i-a predat domnul Iliescu domnului Băsescu acum cinci ani. Cred că ar fi un reflex democratic ca domnul Băsescu să accepte înfrângerea, să avem un dialog pentru transferul de putere pentru a asigura acest interimat până când domnia sa va părăsi Cotroceniul undeva spre 21 decembrie, fără dificultăţi", a susţinut la Realitatea TV Mircea Geoană.

La rândul său, deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat că prim-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu induce în eroare "cu bună ştiinţă" opinia publică, prin "alegaţiile" cu privire la numărătoarea paralelă a voturilor, el susţinând că datele parţiale ale PSD sunt în acord cu exit-poll-urile. "Datele parţiale pe care le avem sunt în acord cu rezultatele exit-poll-urilor", a spus Zgonea. El a menţionat că PSD nu va face publice rezultatele pe care le are decât după ce numărătoarea ajunge la 50% din secţii.

×