x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sorin Dumitraşcu: Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventură birocratică inutilă

Sorin Dumitraşcu: Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventură birocratică inutilă

31 Aug 2018   •   10:47
Sorin Dumitraşcu: Transferarea serviciilor medicale din penitenciare, o aventură birocratică inutilă

Declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, referitoare la intenţia de a transfera prin protocol serviciile medicale din penitenciare către Ministerul Sănătăţii sunt "o nouă dovadă de amatorism şi iresponsabilitate din partea acestuia", afirmă preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitraşcu

"Ministrul Justiţiei nu pare a înţelege complexitatea tehnică a acestui demers inutil, considerând că un banal protocol - conform propriilor declaraţii, poate asigura transferul acestor servicii medicale. Evident, ar fi nevoie de modificări legislative de substanţă şi de un efort administrativ substanţial. Cu precizarea că astfel de aventuri birocratice s-au mai încercat de-a lungul timpului, rezultatele fiind catastrofale, îi informăm pe domnul Tudorel Toader că are alte probleme de rezolvat în legătură cu sistemul medical din penitenciare: deficitul de personal, dotări precare şi legislaţie neclară", scrie vineri liderul sindicatelor din penitenciare pe site-ul FSANP. 

Potrivit lui Dumitraşcu, regulile internaţionale şi europene instituie obligaţia ca sistemele penitenciare să aibă o reţea de sănătate proprie precum şi suficient personal medical şi auxiliar care să asigure servicii de o calitate cel puţin comparabilă cu cea din sectorul public de sănătate. 

"Cu o singură excepţie, în toate ţările europene, aceste servicii medicale sunt gestionate de către administraţiile penitenciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei şi cu respectarea standardelor naţionale în materie de sănătate publică. Practic, diferenţa faţă de o unitate medicală constă în măsurile de siguranţă specifice detenţiei", se mai afirmă în material. 

Dumitraşcu solicită, în acest context, demisia ministrului Tudorel Toader, pentru "incompetenţă şi iresponsabilitate". 

"Revenim cu solicitarea ca Tudorel Toader să fie demis pentru incompetenţă şi iresponsabilitate. O "(i)evaluare" a activităţii ocupantului fotoliului de ministru al Justiţiei este necesară", susţine Dumitraşcu. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, intenţia de a transfera serviciile medicale din penitenciare către Ministerul Sănătăţii (MS). El a declarat, la Târgu Ocna, că a demarat discuţii cu oficialii MS pentru încheierea unui protocol care să permită preluarea în sistemul sanitar a serviciilor medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

×
Subiecte în articol: Sorin Dumitraşcu