x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soțul lui Sevil Shhaideh, avansat în Guvernul României

Soțul lui Sevil Shhaideh, avansat în Guvernul României

de Sînziana Duţă    |    16 Aug 2017   •   14:00
Soțul lui Sevil Shhaideh, avansat în Guvernul României

Agronom de profesie, Akram Shhaideh a lucrat timp de 22 de ani pentru familia Al-Assad, primul său loc de muncă fiind acela de șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Akram Shhaideh și-a continuat cari­erea în aceeași instituție până în 2010, unde a ocupat o serie de alte funcții de conducere, printre care și cea de şef al Departamentului de Fructe tropicale şi subtropicale. În 2008, deși era în continuare angajat al Ministerului Agri­culturii și Reformei Agrare din Siria, Shhaideh avea deja reședință în România, iar în anul 2009 s-a asociat cu Sevil Sumanariu, viitoare Shhaideh, în firma ROSYR INTERNATIONAL - S.R.L., a cărei activitate principală era comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate. În anul 2011, soțul siriano-român al vicepremierului Sevil Shhaideh a devenit consul­tant pe probleme de agri­cultură al Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri Constanța. De asemenea, conform CV-ului său, în anul 2013 a fost numit în funcția de consilier personal în cadrul cabinetului unui secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Recent a fost avansat la rangul de director de cabinet. Conform declara­ției de avere, Akram Shhaideh nu are niciun autoturism, însă deține trei apartamente în Siria, ultimul, un apartament de 180 de metri pătrați, fiind achiziționat în anul 2013.

 

Adept al dictaturii siriene

Akram Shhaideh a intrat în atenția publicului prin mesajele pro-Assad pe care l-a transmis înainte ca soția sa, Sevil Shhaideh, să devină propunerea de premier a lide­rului PSD, Liviu Dragnea. Pe conturile de socializare, sirianul a criticat de mai mute ori atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană. De asemenea, Ahram Shhaideh a distribuit postări ale paginii „Doar Dumnezeu, Siria și Bashar”, inclusiv un articol în care se susține că liderul Hezbollah, grupare consi­derată teroristă de Uniunea Europeană și Statele Unite, duce „războiul sfânt”. Războiul civil din Siria s-a soldat, până în prezent, cu peste 400 de mii de morți, conform estimărilor ONU. La începutul acestui an, s-a speculat că președin­tele Klaus Iohannis a respins propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de premier tocmai din cauza faptului că soțul acesteia a ocupat funcții guvernamentale în regimul dictatorial sirian, iar frații lui au, de asemenea, legătură cu acest regim. La momentul refu­zului, șeful statului și-a motivat decizia invocând vulnerabilități la adresa siguranței naționale. Akram Shhaideh a obținut cetățenia română în anul 2015, în doar patru ani de la mutarea în România și la o lună după ce soția sa, Sevil Shhaideh, devenea ministrul Dezvoltării în Guvernul Ponta

Soțul vicepremierului Sevil Shhaideh, Akram Shhaideh, a primit o funcţie în cadrul Ministerului Agri­culturii și Dezvoltării Rura­le, condus de Petre Daea. Akram Shhaideh, despre care presa a scris că ar fi un apropiat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, este noul director de cabinet al secretarului de stat Alexan­dru Dănuț Potor.

 

Cine l-a angajat pe Akram Shhaideh?

Soțul celei care este mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, este directorul de cabinet al secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru Dănuț Potor. Între anii 2012 și 2017, Alexandru Dănuț Potor a fost președinte al Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală din România. Potrivit presei locale, Potor a ajuns la minis­terul condus de Petre Daea după ce nu a prins un loc de parla-mentar, fiind a treia propunere a PSD Ialomița pe lista de candidați pentru Senatul României. Întrebat în ce condiții lucrează Akram Shhaideh, secretarul de stat a declarat că nu poate să ofere aceste informații. „Nu pot să spun cum colaborez cu domnul Shhaideh, eu îmi fac datoria din punct de vedere insti­tuţional, colaborez cu toată lumea… Că lumea stă să analizeze punct cu punct cine este angajat garantez că nu ăsta este intere­sul meu şi încerc să rămân în limitele normalităţii”, le-a spus Alexandru Dănuț Potor jurnaliștilor de la InfoIalomița.ro.

×
Subiecte în articol: Sevil Shhaideh