x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statul, înfruntat de bugetari şi pensionari

Statul, înfruntat de bugetari şi pensionari

15 Noi 2010   •   10:42
Statul, înfruntat de bugetari şi pensionari
Sursa foto: Bogdan CHesaru/Intact Images
137552-bogdan-chesaru-intact-20101005113159001.jpgGuvernul este asaltat nu numai de de­ciziile unor instanţe care decid că tăierea salariilor bugetarilor este ilegală, ci şi de plângeri privind recalcularea pensiilor speciale. Şi într-un caz, şi în altul, premierul Emil Boc şi Guvernul nu par îngrijoraţi.

Dimpotrivă. Premierul Emil Boc spune că va aplica în continuare legea ce prevede tăierea salariilor, iar în cazul recalculării pensiilor, Executivul ara­tă că, în aceste condiţii, volumul de corespondenţă ar creşte propor­ţi­o­nal, ca şi costurile aferente, iar pentru evitarea acestor costuri este necesar ca toate plângerile prealabile pri­vind recalcularea pensiilor speciale să fie considerate ca neîntemeiate.

"Decizia CCR cu privire la diminu­a­rea salariilor a fost de constituţionali­tate, cu alte cuvinte o decizie ju­de­că­torească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar acea de­ci­zie, evident, este atacată la in­stan­ţele su­pe­rioare, ea nefiind defini­ti­vă. Practic, aici cuvântul l-a avut CCR, care a spus că această lege este con­sti­tu­ţi­onală", a explicat primul-minis­tru.

După ce Tribunalul Vâlcea a luat o decizie similară în cazul funcţi­o­na­ri­lor de la Primăria Voi­nea­sa, şi Tri­bu­nalul Călăraşi a decis că tăierea din indemnizaţia de concediu este ile­­gală în urma unei acţiuni deschise de profesorii Grupului şcolar Transporturi Auto din Călăraşi. Astfel, in­stan­ţa călărăşeană a decis că reţi­ne­rea a 25% din indemnizaţia de concediu a cadrelor didactice e ilegală.

Ca urmare, profesorii Grupului şcolar Transporturi Auto din Călăraşi ar trebui să primească aproximativ 120 de mi­lioane de lei. Şi acesta este doar începutul, liderul Sed Lex, Vasile Marica, anunţând că sindicatul are peste 80.000 de acţiuni în instanţă pri­vind reducerea salariilor cu 25%, iar în urma deciziei Tribu­nalului Vâl­cea, peste 5.200 de an­gajaţi vor mai da statul în judecată pentru recupe­rarea banilor care le-au fost luaţi din iulie. Şi liderul Sin­di­catului Na­ţi­onal al Funcţionarilor Publici, Se­bas­tian Oprescu, a declarat că SNFP are 350 de acţiuni colective în in­stan­ţă pentru recupera­rea tăierii de 25%.

Cât priveşte recalcularea pensiilor, Guvernul a primit 200 de plângeri pe recalcularea pensiilor speciale şi estimează că numărul acestora va creşte considerabil, la zeci de mii, dar le consideră ca neîntemeiate şi doreşte ca toate plângerile pe această temă să fie apreciate ca neîntemeiate, pentru a reduce costurile de corespondenţă.

Un document guvernamental obţinut de Mediafax relevă că din momentul intrării în vigoare a hotărârilor de guvern privind recalcularea pensiilor acordate în baza unor legi speciale şi până în prezent, la Secretariatul General al Guvernului au fost înregistrate aproxi­mativ 200 de plângeri prealabile formulate împotriva acestora, în baza Legii contenciosului administrativ, solicitându-se revocarea acestora ca fiind nelegale.

Conform legii, SGG a înaintat plângerile primite către iniţiatorii actelor normative a căror legalitate a fost contestată, pentru ca aceştia să dispună analiza pro­blemelor semnalate de petenţi şi să comunice un răspuns. "Iniţiatorii actelor administrative contestate, analizând temeinicia şi legalitatea acestora în raport cu aspectele semnalate de petenţi, apreciază recla­ma­ţiile administrative ca fiind neîntemeiate", se arată în document. Guvernul atenţionează însă că, din informaţiile deţinute, se estimează că numărul plângerilor prealabile va creşte considerabil, ajungând la aproximativ câteva zeci de mii, şi că procedura legală obligă ca pentru fiecare persoană care formulează plângere prealabilă să se solicite iniţiatorilor un punct de vedere.

Executivul arată că, în aceste condiţii, volumul de corespondenţă ar creşte proporţional, ca şi costurile aferente, iar pentru evitarea acestor costuri este necesar ca toate plângerile prealabile formulate împotriva HG 735/2010 şi HG 737/2010 privind recalcularea pensiilor speciale să fie considerate ca neîntemeiate.

×