x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statul sunt ei - Ciolanul reporneste razboiul intre Palate

Statul sunt ei - Ciolanul reporneste razboiul intre Palate

de Eliza Popa    |    12 Ian 2007   •   00:00
Statul sunt ei - Ciolanul reporneste razboiul intre Palate

Un nou episod din telenovela "Ba-sescu versus Tariceanu" a avut loc ieri. Seful statului a revenit in lumi-na reflectoarelor, criticand ministrii ahtiati dupa banii din comisiile de privatizare, cel al Executivului a raspuns intepat si sfidator, anuntand ca va perpetua obiceiul.

Comisiile de privatizare platite imoral si populate cu ministri au dat nastere ieri unui nou episod din telenovela "Basescu versus Tariceanu". Seful statului si-a facut revenirea in lumina reflectoarelor criticand guvernantii hrapareti, iar cel al Executivului a raspuns intepat si sfidator.

Presedintele Romaniei a taxat in sedinta CSM, live, pe toate posturile tv de stiri, prezenta ministrilor in comisiile de privatizare. El a cerut Executivului sa urmeze exemplul membrilor Consiliului, care, spre a nu fi in situatie de incompatibilitate, au renuntat la locurile lor de munca.

INCOMPATIBILITATE. "Guvernul are ministri, dar se ocupa de privatizare", le-a spus seful statului membrilor CSM, carora le-a multumit ca au renuntat la functiile detinute la instante si parchete ca sa se dedice activitatii Consiliului, cu caracter permanent. Comparand conduita membrilor CSM cu aceea a membrilor guvernului "care se ocupa de privatizari", Basescu a declarat ca "Executivul ar trebui sa fie primul care sa dea exemplu, pentru ca membrii CSM au dat dovada ca sunt membri CSM". Presedintele considera ca ministrii se afla intr-o situatie de incompatibilitate, asa cum se aflau si membrii CSM care detineau functii de conducere la instante si parchete. "Nu poti sa interzici unuia ce ii permiti altuia", a conchis Basescu.

JUSTIFICARI. Aflat la Alexandria, premierul Tariceanu a replicat intr-o conferinta de presa tafnos. Dupa parerea sa, comisiile de privatizare trebuie constituite cu persoane responsabile si cu puterea de decizie necesara rezolvarii rapid a unor eventuale probleme, iar abordarea indemnizatiilor acordate acestora ar fi caracterizata de o tendinta populista.

"Nu poti plati un om cu responsabilitati la o privatizare de dimensiuni cu sume derizorii. Mai bine nu-l mai platesti deloc. Daca vrem sa cerem profesionalism si ca lucrurile sa fie tratate cu responsabilitate, e firesc ca din comisii sa faca parte oameni cu responsabilitati importante si putere de decizie, capabili sa depaseasca probleme si sa identifice solutii in timp util, pentru respectarea calendarului de privatizare", a spus seful Executivului. "La Daewoo, unde exista o anumita constrangere de timp, am nevoie de oameni care sa poata rezolva operativ probleme, altfel nu vom incheia privatizarea nici in 7 ani", s-a justificat premierul. Ulterior, liderul PNL a precizat ca nu doreste sa comenteze declaratiile presedintelui Basescu privind prezenta membrilor Guvernului in comisii de privatizare, deoarece nu le-a auzit.

DEMAGOGIE DE TREI PARALE
Ce n-a spus insa Tariceanu e faptul ca, in conformitate cu actele normative in vigoare, demnitarii nu au dreptul de a presta activitati retribuite (altele decat cele pentru care au fost numiti in functii) decat prin exceptie de la prevederile legii, cu aprobarea guvernului si doar in cazuri speciale. Acesta a fost, de altfel, unul dintre caii de bataie ai Aliantei D.A. in campania electorala, cand liderii acesteia, printre care Basescu (care nici el n-a aflat alaltaieri de existenta praduitorilor de meserie cu rang de ministru din comisiile de privatizare) si Tariceanu, nu mai pridideau a acuza cumetriile PSD si apetenta acestei formatiuni pentru banii publici. Mai mult, Executivul a avut pana de curand in subordine doua structuri specializate in privatizare (AVAS si OPSPI, ulterior fuzionate cu de-a sila) si platite in acest sens, obiectul de activitate a angajatilor acestora fiind exact trecerea societatilor statului in proprietate privata. Intre timp insa, Guvernul Tariceanu a restructurat AVAS, scotandu-i, in noul statut, cuvantul "privatizare" din titulatura tuturor departamentelor interne.
×
Subiecte în articol: politic privatizare