x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Statutul parlamentarului - Alesii raman fara pensii si indemnizatii

Statutul parlamentarului - Alesii raman fara pensii si indemnizatii

16 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Aristide Roibu (PSD), a declarat ieri ca are acordul partidului de guvernamant de a solicita eliminarea din proiectul de lege privind statutul parlamentarului a acelor articole care fac trimitere la problemele financiare ale deputatilor si senatorilor.

CAMELIA IONESCU

Comisiile juridice ale Camerei si Senatului s-au reunit ieri pentru a dezbate acest proiect. Cu acest prilej, Roibu a afirmat ca a discutat ieri-dimineata pe tema indemnizatiilor si pensiilor parlamentarilor cu Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, si ca are aprobarea conducerii partidului pentru propunerea sa de eliminare din statut a prevederilor referitoare la indemnizatii si pensii. Roibu a spus ca aceste drepturi ar trebui reglementate prin lege organica, ele neregasindu-si locul, din punct de vedere juridic, in Statutul parlamentarilor. Roibu a adaugat ca in actuala legislatura nu mai e timp pentru dezbateri referitoare la drepturile parlamentarilor.

PROPUNERE. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc declara la inceputul saptamanii ca parlamentarii ar putea beneficia de pensii private, mai mici decat indemnizatiile, dintr-un fond privat al Parlamentului. El spunea ca va propune discutarea concomitenta a legii privind fondurile de pensii administrate privat si statutul parlamentarilor, astfel incat problema pensiilor private sa fie reglementata pentru toti cetatenii, nu numai pentru parlamentari.

COMPARATIE. Hrebenciuc justifica atunci si necesitatea unui statut al parlamentarului roman prin existenta unor recomandari ale Parlamentului European. In comparatie cu prevederile din tarile membre UE, "suntem niste copii palizi", a explicat Hrebenciuc despre salariile si pensiile parlamentarilor romani, el enumerand mai multe cauze, cum ar fi "frica de presa", situatia economica si faptul ca salariile din tara nu se pot compara cu cele din tarile UE.

×
Subiecte în articol: politic