x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stavarache si-ar putea depune mandatul

Stavarache si-ar putea depune mandatul

14 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ieri seara ca primarul umanist al Bacaului, Romeo Stavarache si-ar putea depune mandatul.
MONICA IORDACHE

Umanistii l-au informat si pe presedintele Ion Iliescu in legatura cu aceasta posibilitate, in cadrul unei consultari care a avut loc ieri seara la Cotroceni. Seful statului a dorit sa abordeze problemele noii administratii locale cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, dar umanistii i-au spus ca este greu sa se vorbeasca despre continuitate in acest domeniu atat timp cat exista un caz precum Bacaul.

CONSTATARE. Dupa alegeri, Romeo Stavarache a constatat ca vistieria primariei este goala pentru urmatorii doi ani. "Nu vrem sa avem primari care sa nu aiba altceva de facut decat sa plateasca datoriile celorlati primari care au fost inainte", a declarat liderul umanist Dan Voiculescu. Presedintele PUR a anuntat ca o decizie in privinta pastrarii sau nu a mandatului de primar de catre Romeo Stavarache va fi luata zilele urmatoare de catre Biroul Permanent al PUR. "Daca nu vom gasi o formula si daca vom ramane doar sa administram cheltuielile facute de primarul care a fost nu are nici un rost sa ne asumam o astfel de raspundere fata de electorat. Electoratul a avut o mare incredere in domnul Stavarache, iar el are obligatia morala sa predea mandatul daca nu poate sa duca la indeplinire misiunea cu care a fost investit", a explicat Dan Voiculescu.

PROPUNERI. Delegatia umanista condusa de Dan Voiculescu, din care au facut parte Romeo Stavarache, Irinel Popescu, Daniela Popa si Sanda Paduraru, i-a prezentat sefului statului si propunerile PUR in privinta legislatiei electorale: introducerea votului uninominal, reducerea substantiala a numarului de parlamentari, eliminarea posibilitatii ca un ministru sa fie si senator sau deputat. Cat priveste problemele economice, liderul umanist a declarat ca i-a atras atentia presedintelui Iliescu ca trebuie facut ceva in domeniul fiscal. Dan Voiculescu a spus ca fiscalitatea este exagerata, iar investitorii straini nu vad nici un motiv sa nu prefere Bulgaria in locul Romaniei. El a accentuat si ideea lipsei de competitivitate a economiei romanesti, care va face ca tara noastra sa nu aiba o postura solida in UE. In plus, umanistii i-au aratat presedintelui ca este inselatoare cresterea din ultima vreme a consumului, intrucat se bazeaza pe imprumuturi bancare si nu pe cresterea veniturilor, semnaland aparitia unei "economii-statistica".

La randul sau, presedintele Ion Iliescu a evidentiat rolul de arbitru pe care PUR l-a obtinut alaturi de PRM si UDMR pe scena politica in urma alegerilor locale si a salutat initiativa umanistilor de a realiza un audit in toate orasele ale caror primarii au fost castigate de ei.

UDMR

Presedintele Iliescu s-a intalnit aseara si cu reprezentantii UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca i-a propus presedintelui Iliescu o formula de sprijin pentru administratiile locale in privinta absorbirii banilor destinati aderarii. Marko a spus ca din bugetul central ar trebui acoperita o parte din contributia solicitata de UE administratiilor locale, in cadrul fondurilor de preaderare. "Oricat de bune ar fi proiectele ele nu vor castiga daca nu vor exista aceste fonduri", a spus Marko Bela. UDMR a mai cerut si organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare spre sfarsitul lui august, pentru finalizarea legilor electorale in Camera Deputatilor, astfel incat sa fie adoptate pana la 1 septembrie.

×
Subiecte în articol: politic