x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştirbu (PNL): Amânarea deciziei privind Roşia Montana este un act de trădare naţională a guvernanţilor

Ştirbu (PNL): Amânarea deciziei privind Roşia Montana este un act de trădare naţională a guvernanţilor

03 Iul 2018   •   12:46
Ştirbu (PNL): Amânarea deciziei privind Roşia Montana este un act de trădare naţională a guvernanţilor

Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, critică amânarea unei decizii în cazul înscrierii Roşiei Montana în patrimoniul UNESCO, afirmând că acţiunea guvernanţilor reprezintă un act de trădare naţională. 

"Guvernul a săpat groapa Roşiei Montane! În 2 iulie 2018, România a fost făcută de râs pe plan internaţional, pentru a nu ştiu câta oară, din cauza guvernanţilor actuali. Concret, din cauza eforturilor susţinute de către Guvernul PSDinamită, dosarul Roşia Montană nu a intrat în patrimoniul UNESCO. Pur şi simplu, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, care trebuia să decidă soarta dosarului Roşia Montana, în sensul includerii sau nu în lista patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru şi a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roşia Montană. (...) Este clar că această acţiune a guvernanţilor reprezintă un act de trădare naţională şi de îngropare a Roşiei Montane, în interesul industriei miniere şi trebuie să răspundă!", afirmă Ştirbu.

El susţine că România a fost umilită pe plan internaţional din cauza acţiunilor care "se bat cap în cap, luate de către marionetele din guvern". 

"Dacă până la începerea sesiunii Comitetului, pe data de 1 iulie, România, printr-o scrisoare a ministrului Culturii George Ivaşcu solicita retragerea deciziei privind înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, România are acum o solicitare de returnare a dosarului de nominalizare pentru mai multe clarificări! Deşi nominalizarea pentru înscrierea în patrimoniu a Roşiei Montane are în spate un dosar ştiinţific şi tehnic ireproşabil, notat cu un calificativ de valoare universală excepţională, care trebuie înscris de urgenţă în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, reprezentanţii guvernului au dinamitat această şansă", arată liberalul. 

Gigel Ştirbu critică absenţa ministrului Culturii de la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, susţinând că acesta a preferat să trimită un subordonat pentru a "aranja pe ascuns trântirea dosarului Roşiei Montane". 

"De fapt, este o cutumă a ministrului George Ivaşcu - fuga de la orice şedinţă, fie de la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor unde a fost chemat de aproape 10 ori şi nu s-a prezentat niciodată sau de la Comisia pentru pregătirea Centenarului, unde a strălucit prin absenţă, de asemenea", a menţionat deputatul PNL. 

În opinia sa, toţi românii de bună credinţă trebuie să facă demersuri pentru ca Roşia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moştenire culturală unică pentru generaţiile viitoare. 

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, la Manama, în Bahrain, că propunerea Guvernului României de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român. AGERPRES

×
Subiecte în articol: gigel stirbu roşia montană