x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stoica propune fuziunea PNL si PD

Stoica propune fuziunea PNL si PD

16 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, propune din nou fuziunea PNL-PD. Cum era de asteptat, el a starnit mania lui Stolojan si Basescu, liderii Aliantei D.A. Fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica, a rearuncat ieri pe piata dezbaterilor publice ideea sa de unificare a celor doua forte politice din Alianta Dreptate si Adevar. Dar ideea lui nu e primita cu bratele deschise de liberali si democrati, desi Stoica sustine ca a discutat despre proiect cu copresedintii D.A..
CAMELIA IONESCU

Propunerea, prezentata de Stoica drept o strategie de succes pentru Alianta dupa ce ar castiga alegerile, ar contracara toate temele de campanie pe care le-ar putea furniza PSD. Adica s-ar exclude acuzatiile pesediste despre recrearea unei noi Conventii Democrate, despre incompatibilitatile doctrinare dintre liberali si democrati, dar si despre existenta unor contre intre membrii celor doua partide aliate. Mai mult, "unificarea fortelor D.A. intr-o singura entitate politica de centru-dreapta este calea de echilibrare a sistemului politic romanesc prin crearea unei contraponderi la fortele de stanga. Aceasta echilibrare nu este posibila decat prin formarea unei constructii politice functionale, unitare, indivizibile si sustinute de o puternica familie europeana", si-a argumentat Valeriu Stoica proiectul politic.

DESPARTIRE. Cat priveste sustinerea posibilului proiect de catre parteneri din Europa, fostul presedinte PNL a oferit o solutie, dar una radicala. Adica obtinerea de sprijin (capital politic, finante si logistica), dupa unificarea PNL si PD, de la Partidul Popular European. Un asemenea demers ar implica retragerea PNL din Internationala Liberala, dar si a democratilor din cea social-democrata. In acest sens, Stoica a pledat pentru reorientarea doctrinara, asa incat "partidul rezultat din unificare va accelera procesul de simplificare a spectrului politic prin absorbirea fara probleme majore a oricaror alte forte concurente de centru si centru-dreapta". Liberalul, artizan al multor fuziuni pe vremea cand era la carma PNL, lasa astfel sa se intrevada posibilitatea unei absorbtii a partidelor mai mici, gen Actiune Populara si Partidul National Taranesc Crestin si Democrat. De altfel, Stoica a si recunoscut ieri ca s-a intalnit cu taranistul Gheorghe Ciuhandu, cu care a "tatonat" posibilitatea crearii unui Partid Popular in Romania, deoarece "s-ar bloca astfel posibilitatea folosirii unor formatiuni minuscule ca vectori de atac anti-D.A. pe parte de centru si centru-dreapta a spectrului politic. Totodata, s-ar neutraliza pericolul ca supravietiuirea acestor formatiuni sa fragmenteze si sa deruteze electoratul de dreapta", a aratat Stoica.

STRATAGEMA. Fostul sef al PNL a declarat ieri ca "unificarea fortelor Aliantei intr-un singur partid politic este un proiect politic urgent". Stoica s-a ferit sa foloseasca cuvantul "fuziune", deoarece membrii PNL si PD s-au aratat destul de reticenti la ideea de a se uni, deoarece din doua conduceri politice - si la nivel local, si la nivel central - ar trebui sa ramana una singura, iar posibilitate ramanerii fara functii nu este agreata de actualii potentati. Totusi, Stoica a dat o solutie si relativ la acest aspect, pledand pentru un rau mai mic decat unul mai mare, adica putin scandal acum in interiorul Aliantei, decat ratarea in viitor a actului de guvernare si dezamagirea electoratului. In plus, ca un bun avocat, Stoica a aratat clar si subterfugiul la care se poate recurge pentru a impusca doi iepuri dintr-o data: o unificare a PNL si PD doar cu numele inainte de alegerile din toamna, pentru a arata dimensiunea vointei politice a Aliantei D.A. si de-abia dupa formarea unui guvern majoritar PNL-PD demararea procedurilor tehnice de unificare. Cat priveste conducerea partidului rezultat, aceasta ar fi rezultatul unor alegeri interne, propune Stoica.

IDEI

"Ne-am intalnit cu domnul Stoica. Dansul are niste idei personale pe care noi nu le impartasim" - Theodor Stolojan, presedinte PNL

GANDURI PRIVATE

"Gandurile private ale domnului Stoica raman gandurile domnului Stoica. Resping categoric o asemenea idee care n-a fost niciodata subiectul discutiilor la constituirea Aliantei PNL-PD. Afirmatia mea n-are nici o conotatie, dar intr-un moment in care PSD se confrunta cu framantari interne grave, se trezeste un politician sa ne puna in situatia de a da dezmintiri" - Traian Basescu liderul PD

REFUZ

Obiectivul principal al Aliantei D.A. este organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale, a sustinut ieri purtatorul de cuvant al formatiunii, liberalul Calin Popescu Tariceanu. El a anuntat ca - dupa consultarea cu cei doi copresedinti ai Aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu - viziunea lui Valeriu Stoica reprezinta un punct de vedere personal. "PNL nu se va retrage nici din Internationala Liberala, nici din Partidul Liberal European, in care este membru", a infirmat Tariceanu teza lansata de Stoica. Dar a recunoscut ca exista, in ultima vreme, presiuni in cadrul Aliantei pe tema unei eventuale fuziuni, care "vin din partea unor persoane care au interese divergente fata de cele ale Aliantei si care au legaturi cu diverse sfere din PSD". TotusI, Tariceanu s-a ferit sa il acuze pe fostul presedinte PNL ca ar face jocurile Puterii impotriva Aliantei. "Am convenit cu partenerii din PD ca vom discuta (despre fuziune - n.r.) cand vom considera noi oportun, nu cand ne recomanda cineva", a incheiat liberalul discutia inoportuna.
×
Subiecte în articol: politic pnl stoica alianţei