x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolo, premierul trecutului

Stolo, premierul trecutului

de Oana Stancu Zamfir    |    13 Sep 2008   •   00:00
Stolo, premierul trecutului

PD-L  ●  Fără mesaj, fără adversar, fără echipă, fără candidaţi
PD-L l-a lansat ieri pe Theodor Stolojan ca viitor premier, realizînd pe ultima sută de metri că s-a pripit.



PD-L  ●  Fără mesaj, fără adversar, fără echipă, fără candidaţi
PD-L l-a lansat ieri pe Theodor Stolojan ca viitor premier, realizînd pe ultima sută de metri că s-a pripit.

Theodor Stolojan a crezut că el este alesul lui Băsescu şi s-a declarat premier pe cînd ieşea din mare în pantaloni scurţi. Boc-Videanu-Blaga şi ceilalţi au crezut şi ei că el este alesul lui Băsescu şi şi-au retras pretenţiile. Stolojan e cotat binişor în sondaje, a mai fost premier, a fost cel cu care s-a făcut Alianţa D.A., au fost adăugate ca argumente. Contraargumentul “Dar dacă cedează iar?” a fost păstrat pentru discuţiile între patru ochi. Astfel, Theodor Stolojan era sigur de propunerea PD-L pentru formarea guvernului de după alegeri pînă în urmă cu trei zile. Atunci lideri importanţi ai PD-L, care pînă în acel moment crezuseră vehement în nevoia unei locomotive, au început să dea înapoi: “Eu nu ştiu ce ne-a trebuit nouă să ne intrăm în jocul acesta al PNL şi PSD cu desemnarea premierului. Acesta este atributul şefului statului”. Enunţul, care aparţine unui fidel al preşedintelui, venea după ce liderii PD-L avuseseră în sfîrşit o discuţie lămuritoare cu Traian Băsescu luni seară. În care, oficial, nu s-a discutat despre premier. Neoficial a apărut ipoteza: dacă nu va fi el? Poate că PD-L va face o coaliţie şi va fi un alt premier. Poate un out-sider, poate cineva din sistemul bancar, poate Monica Macovei, poate Mihai Răzvan Ungureanu, încă cu state la PNL. Atunci nu va părea că Traian Băsescu l-a “mîncat” din nou pe Theodor Stolojan ca-n bancul care circula în 2004? (Retragerea abruptă a lui “dragă Stolo” iscase următoarea glumă: Băsescu, Năstase şi Stolojan naufragiază pe o insulă pustie, se despart pentru a căuta fiecare hrană, apă şi adăpost, iar pe înserat Năstase îl găseşte pe Băsescu lîngă un foc, frigînd un proţap. “Traiane, Traiane, eram convins că tu ne vei salva! Dar Stolo unde e?”. “Mănîncă şi taci!”)

TENTATIVĂ. În aceste condiţii, ieri-dimineaţă, la 9:30, preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PD-L au fost chemaţi să fie practic puşi în faţa faptului împlinit. Boc încearcă să creeze o aparenţă de consultare a partidului şi întreabă în ceasul al doisprezecelea dacă Stolojan trebuie lansat acum sau deloc. Vicepreşedinţii Cezar Preda şi Ioan Oltean cer amînarea. Afară, 6.000 de oameni aşteptau marele eveniment. Plus o sumedenie de ziarişti. Renunţarea acum ar fi catastrofală. Stolojan iese din Colegiul Director votat în unanimitate. Tot unanimitate va fi şi în Conferinţa Naţională a partidului, unde o sală anemică abia îi scandează numele (Traian Ungureanu, din rîndul trei, nu este nici el mai entuziast). Oamenii aceia, aduşi cu sutele din organizaţii, sînt primul barometru. Liderii care se succed la microfon ţipă, dar nu au energie, nu au miză. Lipseşte adversarul. Lipseşte încrîncenarea. Lipsesc cei “322”. Cîteva lovituri anemice către PNL şi PSD. Precaute, că doar sînt posibili viitori aliaţi. Geoană şi Tăriceanu nu se deosebesc prin nimic şi se aseamănă şi prin aceea că nici unul nu va ajunge premier, spune Boc. Coaliţia eşecului, PNL-PSD trebuie să plece, încearcă şi Stolojan. Cele două partide sînt profund imorale, ipocrite şi atee, e ceva mai ferm Negoiţă. De pe panouri mesajul “Gîndim altfel” tronează neclar.

Seria “nu”-urilor continuă. Nu se anunţă nici viitori miniştri (cu o excepţie făcută de Emil Boc: Monica Macovei la Justiţie), nici candidaţi pentru Parlament, pentru că listele nu sînt gata. Monolitul condus de Zeus se sparge, lăsînd în urmă un partid confuz în lipsa indicaţiilor supreme, nesigur şi julit în coate în luptele interne.

Biserica, temă de campanie

Dacă în 2004 vedeta programului de guvernare al Alianţei era cota unică, rolul acesteia este jucat acum de Biserică. Un parteneriat special stat-Biserică, anunţă Theodor Stolojan, astfel încît unele prestaţii sociale de stat să fie realizate prin Biserică sau cu sprijinul ei. Promisiuni pe gustul electoratului se regăsesc în întreaga ofertă electorală: salariu mediu de 905 euro, pensie medie de 405 euro şi pensie minimă garantată de 100 euro, alocaţia pentru copii 100 RON. Sute de km de autostradă în patru ani, apoi anularea pensiilor parlamentarilor, reducerea numărului aleşilor la maximum 300, Parlament unicameral ş.a.

Fost-am, lele, ce am fost...

Prim-vicepreşedintele PD-L nu a mai deţinut o funcţie cu greutate de la plecarea din Banca Mondială, acum 10 ani, şi de cînd a fost prim-ministru, în urmă cu 16 ani. CV-ul lui Theodor Stolojan nu face decît să justifice reacţiile anemice ale sălii la prezentarea lui ca viitor premier. Deşi lansat ca şi cel mai cel “serios, credibil, competent” candidat la funcţia de premier, “dragă Stolo” nu s-a evidenţiat în ultimul timp, profesional vorbind, în vreo funcţie de talia celor care l-au făcut celebru. Cu excepţia, poate, a momentului de lacrimi şi lumini din toamna lui 2004, cînd s-a retras din cursa prezidenţială pentru a-i face loc lui Traian Băsescu. Fostul premier, ministru de Finanţe şi senior economist la Banca Mondială Washington DC, USA, este în prezent profesor la Braşov, mai precis la Facultatea de Ştiinţe Economice, Catedra de Finanţe, Contabilitate şi Teorie economică. Dar iată traseul profesional şi politic al celui în care PD-L şi-a pus toate speranţele: Theodor Stolojan

Economist, diplomă în economie (1966).

Doctor în economie (PhD).

Profesor la Universitatea Transilvania, Braşov, România – Facultatea de Ştiinţe Economice, Catedra de Finanţe, Contabilitate şi Teorie economică (din 2002)

Consilier prezidenţial, Preşedinţia României (2004 – 2006).

Consilier la Firma Tomex SRL, Bucureşti, România (2001 – 2002).

Preşedintele Firmei “Tofan Corporate Finance” SA, Bucureşti (1999 – 2000).

Economist şi Senior Economist în Banca Mondială Washington DC, USA (decembrie 1992 – 1998).

Prim-ministru, Guvernul României (1991 – 1992).

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Privatizare, Bucureşti (1991).

Ministrul Finanţelor, Ministerul Finanţelor, Bucureşti (1990 – 1991).

Prim-adjunct al ministrului Finanţelor, Ministerul Finanţelor, Bucureşti (decembrie 1989 – mai 1991).

Economist, şef serviciu, director adjunct, director, inspector general în Ministerul Finanţelor, Bucureşti, România (1972 – 1989).

Membru al Institutului Internaţional de Finanţe Publice, Saarbr¸cken, Germania (din 1978).

Membrul al consiliului de administraţie – Fondul Româno-American de Investiţii, Bucureşti, România, (organizaţie non-profit).

Economist la Firma “Frigotehnica” Bucureşti (1966 – 1971).

Funcţii politice: Prim-vicepreşedinte al PDL (din 2008); preşedintele PLD (2006 – 2007); preşedintele PNL (2002 – 2004). (Gabriela Antoniu)

Ironizat de liberali

Liderii PNL Bucureşti s-au adunat şi ei ieri la o conferinţă a organizaţiei, menită să desemneze un comitet de coordonare a campaniei electorale, conferinţă la care premierul Călin Popescu-Tăriceanu (foto), preşedinte interimar al PNL Bucureşti, a şi fixat scorul pe care filiala ar trebui să-l obţină la parlamentare: 20%. Deşi liderii liberali au părut că s-au adunat mai mult ca să reverse şi ei un potop de critici şi ironii către PD-L, premierul Tăriceanu a avut şi el parte de o înţepătură din partea vicepreşedintelui PNL Ludovic Orban. “Îi avertizez pe adversari să aibă grijă, că la toamnă Tăriceanu votează cu cartea de identitate”, a declarat Orban ironic, legînd scorul mic al PNL Bucureşti în alegerile locale de gafa premierului, care a votat cu cartea de alegător, în loc de cartea de identitate. Dincolo de asta, Tăriceanu i-a atacat pe democrat-liberali, spunînd că aceştia se află “într-o pierdere marcantă de viteză”, fiind dispuşi la gesturi care îi descalifică, precum acordul din Senat cu PRM. Criticîndu-i şi pentru că i-au propus Monei Muscă o candidatură la Parlament, Tăriceanu a declarat că se aşteaptă ca PD-L să-l propună pe C.V. Tudor preşedinte al CNSAS. Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a spus şi el că plecarea grupului Stolojan din PNL a fost “un cîştig”, iar pe Stolojan însuşi l-a numit “cunoscutul economist şi înotător” devenit “prim-ministru în chiloţi”. Ludovic Orban a declarat şi el că aşteaptă ca Stolojan “să se îmbolnăvească”, iar PD-L să facă Guvernul “în Burundi sau la Kuala Lumpur sau poate în Congo”. (Monica Iordache Apostol)

×