x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolojan: România are o problemă cu capul în privinţa energiei

Stolojan: România are o problemă cu capul în privinţa energiei

15 Apr 2011   •   13:17
Stolojan: România are o problemă cu capul în privinţa energiei
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/Jurnalul National
161315-.jpgPrim-vicepreşedintele PDL a declarat, într-un interviu RFI, că "nu există motive pentru a îngheţa preţul carburanţilor". Theodor Stolojan susţine că mai degrabă România are o problemă "cu capul" în privinţa energiei.

"Ţara noastră trebuie să practice aceleaşi preţuri ca în străinătate pentru a ajuta economia României. Asta pentru că, în ciuda faptului că avem ţiţei şi gaze naturale din producţie proprie, România consumă mai multă energie decât produce", a declarat Theodor Stolojan, potrivit realitatea.net.

Guvernul a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să analizeze dacă este posibil sau nu ca preţul carburanţilor să fie îngheţat, în condiţiile în care unele sortimente de carburanţi au ajuns să coste peste şase lei.

"Deocamdată nu avem motive pentru a lua o asemenea măsură. Cu toată îngrijorarea care există în România la nivelul fiecărui cetăţean, care vede cum creşte preţul la produsele petroliere, din păcate deocamdată Guvernul nu are motive pentru a lua o asemenea măsură. Eu aş putea să vă spun că România are o problemă cu capul în privinţa energiei, pentru că sunt foarte mulţi economişti care gândesc că dacă ai ţiţei din producţie proprie şi ai gaze naturale din producţie proprie, poţi să le foloseşti la orice preţ doreşti tu. O asemenea concepţie este profund dăunătoare, mai ales că România nu are situaţia Rusiei, care are suficientă energie, o şi exportă şi poate să-şi practice în interiorul ţării, deşi cu anumite consecinţe negative pentru competitivitatea economiei nişte preţuri mici la energie faţă de preţurile internaţionale. România e o ţară care consumă mai multă energie decât produce şi în consecinţă, singurul raţionament care să ajute economia României este de a practica la energie preţurile internaţionale", a conchis Stolojan.

×