x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stolojan - Un alt partid liberal

Stolojan - Un alt partid liberal

de Monica Iordache Apostol    |    22 Noi 2006   •   00:00
Stolojan - Un alt partid liberal

Creatorul Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan, recunoaste, intr-o intal-nire cu usile inchise, ca aceasta alianta este aproape de rupere. Stolojan spune ca intentia platformistilor este crearea unui nou partid liberal.

Gruparile Stolojan si Flutur au pus cartile pe masa in privinta intentiilor lor politice la intalnirea care a vut loc luni seara la Hotelul Hilton. Inregistrarea discutiilor, care ne-a parvenit la redactie, arata ca scopul platformistilor este ruperea PNL si formarea unui nou partid, daca nu reusesc "recuperarea" lui integrala. Asta depinde si de soarta Aliantei, care se va decide pana in luna ianuarie. O solutie de forta a platformistilor este si fortarea alegerilor anticipate.

Gheorghe Stefan (Pinalti), lider PNL Piatra Neamt: "Nu mai exista viata in PNL, sa traim in aceeasi echipa. E clar ca nu o sa mai putem trai cu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Orban, Crin Antonescu. (...) Conducerea PNL nu o vom lua niciodata, atata timp cat prim-ministru va fi Tariceanu, si chiar daca Tariceanu cade, vor ramane acesti retro-PNL-isti care ne vor face zile grele. Vor vrea sa ne dea ei jos pe noi. Va fi o lupta tot timpu’ in PNL. Nu exista cale de impacare. (...) Singura solutie e sa facem o selectie.
Ca sa faci o selectie, trebuie sa faci alt PNL. Nu avem alta varianta.
Daca nu-l facem, ne vor inghite pe toti. Ne vor lua la mana personal, pe fiecare, cu familii, cu afaceri, cu ce vreti dumneavoastra. Deci, vor da in noi. Isi fac un program de distrugere. (...) Ati vazut acum conducerea e clar KGB-ista. Nu e comunista. Comunistii mai aveau suflet".

Radu F. Alexandru: "Nu subscriu la ideea unui nou partid - e o solutie de fuga, de avarie".

Florin Popescu, deputat Dambovita: "Ne-am saturat. De doi ani de zile, orbanizam partidul. La PSD e Vanghelie, la noi e Orban".

Gheorghe Stefan: "(...) La ei nu exista performanta. Asta-i performanta: daca esti cel mai prost, poti sa ajungi... in politica, poti sa ajungi prim-ministru. (...) Esti prieten cu grupul, ai valoare. Nu esti prieten cu grupul, n-ai nici o valoare".

Gheorghe Flutur: "(...) In ultimele saptamani a avut un sentiment de ilegalitate".

Valeriu Stoica: "(...) Trebuie sa scapam de aceasta obsesie: anti-Basescu, anti-PD. Nu Basescu ne-a creat pe noi".

Cristian Boureanu: "(...) S-ar putea sa avem doua drumuri care nu se despart. S-ar putea sa reusim sa recuperam PNL, sa pastram aceeasi Alianta sau, din pacate, sa fim nevoiti sa facem alt partid. Eu, personal, dupa ce ati venit si dumneavoastra, cred ca am ajuns la 50% sanse sa recuperam partidul. Dincolo de argumentele sentimentale, un partid cu traditia PNL va fi o atractie de voturi permanenta si pentru generatia tanara, si pentru cei vechi. De aia trebuie sa ne batem ca sa il luam noi. Va mai dau si motivul material: nu este vorba doar de un sediu la nivelul Bucurestiului. Vorbim de sute de sedii intr-o perioada in care spatiile nu mai sunt la nivelul de acum zece ani. Sunt bucuros ca suntem mai multi veniti aici".

Mona Musca: "(...) Valeriu Stoica este cel mai bun strateg pe care il are politica romaneasca. Sunt convinsa ca oamenii de aici vor veni cu variante, probabilitati si putem discuta serios (...). Eu vreau sa fac alta propunere. Eu am vazut de curand un film foarte reusit, in care spermatozoizii umblau asa, ca nebunii, sa intre si sa fecundeze. Prin urmare, daca vrem sa aratam forta, trebuie sa fim o echipa. Va propun sa functionam ca o echipa cu teme comune. Trebuie sa avem trei-patru teme, evenimente comune, proiecte comune, inclusiv in Parlament. Eu o sa imi propun sa vin cu cateva teme. Cred ca ne pot ajuta si cei de la sondaje, ca sa venim cu teme care ii intereseaza pe oameni. Am si cateva proiecte legislative in lucru. Haideti sa le semnam impreuna. Sa organizam si cateva evenimente. In presa locala vom avea infinit mai mult succes decat in presa centrala. Si daca incercam sa cream evenimente peste tot, vom arata ca o echipa, ca o forta. Al doilea lucru pe care vreau sa vi-l spun este ca trebuie sa ne asiguram ca ne vom sustine unii pe altii. Ma refer la liste parlamentare, la functii. (...) Ar trebui sa existe o coordonare in Senat, in Parlament. Trebuie sa se vada din afara ca avem proiecte, ca ne preocupam de comunicare, nu de dispute. A, ca pe partea cealalta ne ocupam de politica si de viitorul nostru, da, dar nu facem aceste chestiuni fara sa ne intereseze cetateanul (...)".

Theodor Stolojan: "(...) E o problema care a reaparut in luarile de cuvant: crearea unui alt partid, vizavi de preluarea PNL, cu diferite nuante. A aparut si solutia extrema: crearea unui nou partid. O prima concluzie ar fi ca trebuie sa ne pregatim si pentru una si pentru alta, desi obiectivul nostru trebuie sa ramana in principal castigarea PNL. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne pregatim si pentru cealalta solutie. S-au pus o serie de intrebari: daca avem vreo sansa sa recastigam partidul, daca noul partid va fuziona, cum putem lua locul in Alianta, daca nu recastigam PNL? S-au spus lucruri importante: si PNL si Alianta sunt consacrate. Cineva a pus problema alegerilor anticipate, ca un mijloc de a recastiga PNL. Aici reamintesc: exista o necunoscuta - ruperea Aliantei prin retragerea unui partid. Acest lucru este foarte probabil. De aceea va spuneam ca ianuarie este momentul in care, in functie daca Alianta mai continua sau se rupe, lucrurile pot sa evalueze foarte rapid. Luam o situatie ipotetica: daca PD s-ar retrage, sigur ca PNL are doua optiuni - sa incerce sa faca ceva cu PSD sau sa accepte alegerile anticipate. Alegeri anticipate putem declansa si noi. Putem avea un cuvant de spus, insa, evident, ca nu asta este scopul nostru: sa folosim forta deputatilor si senatorilor ca sa spargem Alianta. (...) Deocamdata cred ca, pana in ianuarie nu putem merge pe ideea formarii unui nou partid. Abia in ianuarie vom vedea ce se intampla (...)".

Gheorghe Flutur: "(...) Oamenii acestia asteapta o forta. Si-au asumat o raspundere pentru constructia viitoare. Mesajul pe care trebuie sa-l dam trebuie sa fie de stabilitate. Noi nu destabilizam: votam bugetul, sprijinim intrarea in UE. (...) Ne fac cei din PNL-ul asta mic sa ne gandim la partidul care trebuie facut. Am inteles asta cu recuperarea PNL. Este corecta. Dar nu trebuie sa neglijam cealalta varianta, care trebuie pregatita. (...) Trebuie sa fim uniti, sa ne coordonam in Senat, in Camera Deputatilor, in perioada urmatoare. Suntem vulnerabili daca nu suntem uniti".

FLUTUR, FARA SPRIJIN POLITIC
Comitetul Executiv al PNL, intrunit ieri, a decis retragerea sprijinului politic acordat ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. In acest context, lui Flutur i s-a acordat pana a azi posibilitatea de a-si da demisia de onoare din functia de ministru, in caz contrar Tariceanu anuntand ca va fi nevoit sa ceara revocarea ministrului Agriculturii. O alta decizie importanta adoptata de CEX vizeaza propunerea care va fi facuta Delegatiei Permanente, de a adopta decizia organizarii "cat mai repede" a unui Congres extraordinar, la care, a tinut sa puncteze Tariceanu, nu vor putea participa decat cei care vor fi, la momentul respectiv, membri ai PNL, inclusiv cei care vor fi redobandit pana atunci aceasta calitate. In completarea acestei decizii, CEX a reafirmat intentia de a continua dialogul cu gruparea Stolojan, care este asteptata sa revina in partid, dar numai in conditiile acceptarii si respectarii Statutului partidului si deciziile acestuia. Altfel, acei membri care adera la platforma, se situeaza in afara partidului, in aceste cazuri CEX recomandand organizatiilor judetene sa "analizeze" masurile care se impun in fiecare caz.
  • Aniela Nine
  • DISCUTII
    Discutia de ieri, dintre delegatia platformistilor si cea a conducerii liberale, nu a adus nici o clarificare a situatiei din PNL. "Discutia a fost sterila, ne consumam energiile degeaba", a concluzionat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. "Nu trebuie sa fim naivi, este o batalie pentru functii si pentru putere. Nu am primit nici un raspuns despre cum vad dansii viitorul PNL, au fost extrem de ambigui", a sustinut Tariceanu, precizand ca a lansat propunerea organizarii unui congres extraordinar, idee respinsa de platformisti. Ei au cerut anularea tuturor excluderilor si retragerea deciziei CEX, prin care platformistii sunt considerati in afara PNL si declansarea dezbaterilor asupra ideilor Platformei in toate organizatiile liberale. Ambele tabere au uzat si de amenintari. Platformistii, prin vocea lui Valeriu Stoica, au spus ca, daca Flutur si ceilalti deputati vor fi exclusi din PNL, nu vor vota bugetul de stat. Tariceanu ar fi lasat si el sa se inteleaga ca in Comitetul Executiv al PNL nu se va vota reprimirea lor in partid.

    ASTEPTARILE PD
    Suspectat ca s-ar afla in spatele platformei conduse de Theodor Stolojan, democratii sustin ca nu au de-a face cu probleme interne ale PNL, in schimb ii invita pe liberali sa se linisteasca pentru ca Alianta sa nu aiba de suferit. "Partidul Democrat priveste cu ingrijorare, dar echidistant, procesul de clarificare a situatiei din interiorul Partidului National Liberal si isi exprima regretul pentru acuzatiile ce i-au fost aduse astazi de conducerea Partidului National Liberal. Partidul Democrat respinge categoric orice asociere a sa cu problemele interne ale PNL si cheama pe reprezentantii liberali la o atitudine matura, lucida, care sa permita Aliantei D.A. sa isi duca la capat programul. "In fata celor ce ne-au acordat incredere nimic nu ne va scuza daca Alianta D.A. le va insela asteptarile!", se arata intr-un comunicat de presa al presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, promisiunile facute in campanie nu pot fi indeplinite "intr-o atmosfera tensionata a Aliantei D.A.".

    AUDIO
    Click pt a asculta fragmente din inregistrarea discutiilor avute de gruparile Stolojan si Flutur luni seara la Hotelul Hilton
  • Cristian Boureanu 1
  • Cristian Boureanu 2
  • Mona Musca
  • Theodor Stolojan 1
  • Theodor Stolojan 2
  • Theodor Stolojan 3
  • ×