x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stranii coincidențe de 4 noiembrie în politica de la București

Stranii coincidențe de 4 noiembrie în politica de la București

de Ion Alexandru    |    06 Noi 2019   •   07:28
Stranii coincidențe de 4 noiembrie în politica de la București

Mai multe evenimente politice cu implicație majoră au avut loc în data de 4 noiembrie. Este vorba de ani diferiți din istoria recentă, însă toate au legătură cu lupta pentru putere dată pe viață și pe moarte în România. Ultimul eveniment petrecut pe 4 noiembrie este instalarea Guvernului Orban.

Astfel, în data de 4 noiembrie 2005, fostul procuror-șef al DNA Daniel Morar, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Traian Băsescu, a dispus redeschiderea urmăririi penale împotriva contracandidatului de la alegerile prezidențiale din 2004, Adrian Năstase. Este vorba despre Dosarul „Zambaccian”, iar demersul lui Morar avea loc chiar de ziua de naștere a lui Traian Băsescu. Nouă ani mai târziu, acest demers s-a soldat cu o condamnare definitivă.

4 noiembrie 2009 este ziua în care premierul desemnat de Traian Băsescu, Lucian Croitoru, se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi votul de învestitură. Nu l-a primit, fiind respins cu 250 de voturi. Ulterior, după ce Băsescu a câștigat al doilea mandat la Cotroceni, l-a impus pe Emil Boc, cel care fusese proaspăt demis, prin moțiune de cenzură.

La 4 noiembrie 2015, premierl Victor Ponta își anunță demisia din funcția de șef al Executivului, ca urmare a protestelor „generate” de tragedia de la Colectiv. În scurt timp, Klaus Iohannis își instalează primul său Guvern, condus de Dacian Cioloș.

În 4 noiembrie 2019, Iohannis își instalează al doilea Guvern, condus de Ludovic Orban, cu ajutorul unor detractori din PSD și Pro România. 

 

 

×