x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Succesiune - MAE, in furcile PNL

Succesiune - MAE, in furcile PNL

de Monica Iordache Apostol    |    06 Feb 2007   •   00:00
Succesiune - MAE, in furcile PNL

PNL ar trebui sa-l anunte azi pe succesorul lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia MAE, dar decizia ar putea fi amanata iar. Majoritatea liderilor partidului il prefera pe Teodor Melescanu, dar o solutie de avarie, mai putin agreata, ar fi interimatul pana la restructurarea guvernamentala.

Liberalii au amanat ieri decizia in privinta succesorului lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Ministerului Afacerilor Externe, neexistand un consens in aceasta privinta. O parte a membrilor conducerii liberale preseaza pentru numirea senatorului Teodor Melescanu, altii insa pledeaza pentru un interimar care sa asigure conducerea ministerului pana la restructurarea Guvernului, atunci cand posturile ar putea fi renegociate intre partide. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri-dimineata ca Mihai Razvan Ungureanu va asigura conducerea MAE pana la numirea persoanei care va prelua acest portofoliu. "Cel care va fi numit noul ministru de Externe va trebui sa indeplineasca o serie de criterii. Deci, nu e vorba de simpatii personale", a spus Tariceanu, precizand ca nu vrea sa faca nominalizarea "in graba".

FARA OUTSIDERI. In acest moment s-au conturat doua curente la nivelul conducerii PNL. Majoritatea vicepresedintilor partidului, printre care Crin Antonescu, Norica Nicolai, Ludovic Orban, il prefera pe Teodor Melescanu si vrea nominalizarea lui cat mai rapid. Ipoteza unui diplomat de cariera sau oricare alta varianta care sa vina din afara partidului este exclusa de acestia, astfel incat, chiar daca premierul ar avea in intentie sa nominalizeze pe cineva din domeniu, acesta nu va trece de votul partidului. O dovada este reactia de respingere categorica pe care liberalii au avut-o atunci cand vicepresedintele Puiu Hasotti l-a propus pe Toader Paleologu, acum ambasador in Danemarca. Pana la luarea unei decizii, nici Teodor Melescanu nu vrea sa para dornic sa obtina postul, declarand ca nu si-a depus candidatura.

RENEGOCIERE. O alta ipoteza, mai putin probabila, este numirea unui interimar care sa gestioneze portofoliul pana la restructurarea Guvernului, spun surse liberale. Motivul ar fi ori gasirea unei variante mai putin "riscante" decat Teodor Melescanu, ori renegocierea ministerelor in cadrul Coalitiei, astfel incat PNL sa preia un alt portofoliu in schimbul MAE.

"Ministrul de Externe ori are liniste, ori are nimic"

Daca nu ar fi demisionat, oricum nu ar mai fi avut linistea necesara unui ministru de Externe. Acesta este substratul demisiei pe care ministrul Mihai Razvan Ungureanu a acceptat sa si-o dea, substrat pe care l-a dezvaluit duminica seara in editia speciala a emisiunii "Marius Tuca Show". A fost tot diplomat, insa chiar si asa raspunsurile sale au adus mai multa lumina in privinta ratiunilor care l-au determinat sa accepte sa demisioneze, chiar daca nu considera ca a gresit neinformandu-l pe premier despre retinerea celor doi muncitori romani in Irak. Odata lamurit "nespionajul", problema era doar una consulara. Premierul s-a considerat insa "lucrat", iar Ungureanu nu a reusit sa-l convinga de contrariu. Tariceanu a cerut demisia, ministrul a acceptat. Nu a vrut sa aduca "un plus de vacarm" pe scena politica si asa tensionata.

In termenii diplomatici ai ministrului, lucrurile au fost spuse astfel:
"Reprosul a fost ca n-a primit nota, evident. Atat. A ascultat explicatiile mele si a considerat ca trebuie sa-mi ceara demisia".
"A fost o diferenta si este o diferenta de opinie intre premierul Romaniei si mine: eu consider ca acest lucru nu are cauze care trebuie cautate in vreun act premeditat al ministrului de Externe sau al ministerului, primul-ministru considera ca a fost o greseala cat se poate de serioasa."
"Domnia sa are asupra mea doua argumente de autoritate pe care este liber sa le exercite: un argument de autoritate administrativa, este seful Guvernului, un argument de autoritate politica, este presedintele partidului din care am onoarea sa fac parte."
"In momentul in care ti se spune vreau demisia, demisia se depune."
"In momentul in care as fi ezitat si lucrurile s-ar fi dus pana la refuzul plecarii din Guvern, ma intreb cine ar fi castigat? Ar fi castigat Romania dintr-un plus de vacarm? Ar fi castigat mai multa certitudine in relatiile interne PNL-ul? Ar fi castigat ceva Executivul in fata populatiei? Nu cred."
"La ce ar fi folosit un plus de vacarm in viata politica interna? Ministrul de Externe ori are liniste, ori are nimic."

Ungureanu a recunoscut insa ca exista si un revers al acestei situatii. Anul trecut, cand conducerea PNL, din care facea parte, a luat decizia retragerii trupelor din Irak, seful diplomatiei romanesti nu a fost nici macar consultat, in timp ce ministrul Apararii de la vremea respectiva, Teodor Atanasiu, avusese chiar timp sa trimita telegrame catre atasatii militari. "Din pacate, nu, nu am stiut. Nestiind despre aceasta decizie politica, in masura in care atunci eram si membru al structurii centrale de conducere a PNL, nu doar ca m-am simtit exclus de la o dezbatere care putea sa aiba repercusiuni enorme asupra imaginii PNL si activitatii sale politice in tara si afara, ci exclus dintr-o discutie ale carei consecinte in materie de politica externa puteau sa fie incalculabile. Am avut o discutie atunci (cu premierul - n.r.), in clipa in care am intrat in Palatul Victoria, la doua ore dupa ce am aflat de la presa", a relatat el momentul.

"TROC". Cat despre declaratia premierului cum ca Ungureanu va conduce lista pentru Parlamentul European, ministrul spune ca nu i s-a propus acest lucru. "Arat eu a om care face negocieri de acest gen? Aceasta chestiune nu o discut in acest moment, demisia mea de onoare nu este nici pe departe ceea ce in alte case se obisnuieste, eu nu fac targuri cu destinul meu."
  • Oana Stancu
  • ×
    Subiecte în articol: politic pnl ungureanu teodor melescanu