x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Sunt perfect!"

"Sunt perfect!"

de Oana Stancu Zamfir    |    Cristian Vasilcoiu    |    01 Oct 2005   •   00:00
"Sunt perfect!"

Traian Basescu sustine ca este perfect ca presedinte, stie ce spune si ce face, mai ales in politica externa, in schimb PSD "desfasoara o campanie teribila" la Bruxelles, ca sa impiedice aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.

Seful statului si-a schimbat din nou parerea legata de evenimentele din Parlament, revenind la ganduri mai bune in privinta Aliantei PNL-PD, dar si la vechea sa adversitate cu PSD. Aflat ieri la Craiova pentru a participa la deschiderea summit-ului primarilor din Balcani, presedintele si-a contrazis propria afirmatie facuta la plecarea in Statele Unite, cum ca nu este o prioritate pentru tara schimbarea presedintilor celor doua Camere, acest lucru reprezentand "o problema care tine de competitia partidelor parlamentare". Ieri insa, Basescu a explicat ca schimbarea lui Nastase si Vacaroiu este "necesara", pentru ca PSD - s-a vazut si la Primarie - este interesat doar de blocarea activitatii. "Actiunea majoritatii este absolut necesara, pentru ca PSD-ul sa piarda intr-adevar puterea si sa fie asezat acolo unde ii este locul, in opozitie (...) Sunt departe de a crede declaratiile lui Mircea Geoana de buna-credinta. Mircea Geoana este un politician care pune interesul lui de departe inaintea interesului national", a sustinut Traian Basescu.

ANTICAMPANIE. In acest context, presedintele a adus o acuzatie extrem de dura PSD. "Va asigur, si sunt documente in acest sens, interventii, scrisori, ca PSD desfasoara o teribila", campanie pentru un esec in intentia Guvernului de a materializa dreptul nostru de intrare in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Pentru ca interesul lor este sa aiba motivatie de a ataca Guvernul, si nu ii intereseaza interesul celor 22 milioane de romani, a afirmat Traian Basescu, citat de Rompres. "Lasitatea il face pe presedintele Traian Basescu sa paseze responsabilitatea pe umerii PSD, in conditiile in care, in momentul in care a iesit de la guvernare, PSD a predat la cheie procesul de integrare", a declarat in replica liderul PSD Mircea Geoana.

MACOVEI RAMANE. Traian Basescu a contrazis si afirmatia lui Adrian Nastase cum ca ministrul Justitiei Monica Macovei, va fi inlocuita cu liderul PD, Emil Boc. Seful statului a declarat ca nu va semna decretul de revocare pentru ministrul Macovei si nici numirea ca procuror general, intrucat este "cel mai apreciat ministru in realizarea angajamentelor pe care Romania le are in procesul de aderare".

PERFECT. Despre sine, presedintele are insa o parere la superlativ. "Sunt perfect", a raspuns Basescu cand a fost intrebat ce isi reproseaza in activitatea de presedinte. El a aratat ca nu a gresit atunci cand a afirmat ca Federatia Rusa a tratat Marea Neagra ca pe un lac rusesc. "Stiu si ce spun, si ce fac, mai ales in politica externa", a declarat Basescu, sustinad ca Mircea Geoana, care l-a criticat pentru aceasta declaratie, nu a facut nimic pentru apararea intereselor Romaniei in Marea Neagra intrucat a "ramas cu teama familiei bagata in sange".

Basescu nu a fost primit insa cu prea mult entuziasm de craioveni. Cat a parcurs cei cateva sute de metri dintre primarie si prefectura, presedintele a inregistrat probleme legate de insuficienta locurilor de munca, a locuintelor si neajunsurile materiale. Cativa rromi si-au exprimat nemultumirea si fata de faptul ca nu li s-a permis sa organizeze un miting stradal, pe timpul desfasurarii summit-ului. Basescu a fost oprit totusi si de un simpatizant, care i-a daruit un tricou al Universitatii Craiova, inscriptionat "Basescu".

ANTICIPATE RATATE
Dupa ce a exclamat "Da-i, Doamne, romanului mintea cea de pe urma", cand a auzit ca un liberal propune anticipate, Traian Basescu a revenit din nou asupra subiectului, afirmand ca declansarea alegerilor se poate inscrie in capitolul "momente ratate". "A trecut momentul alegerilor. Daca le declansam atunci cand am spus eu, acum sapte luni, acum eram in pragul alegerilor si puteam sa intram in iarna linistiti. Acum alegerile anticipate nu mai sunt o prioritate. Cine insista asupra declansarii alegerilor in conditiile celor doua rapoarte de tara da dovada de naivitate politica", a spus Basescu.

CONSULTARI LA PALAT
Dupa aceste declaratii, presedintele asteapta partidele parlamentare la consultarile amanate din pricina inundatiilor. Data programata pentru ele nu mai este sambata, la prima ora, ci marti, pana aproape de miezul noptii. Primii pe lista, la ora 17:00, sunt cei de la PRM, care au anuntat ca nu participa oricum. Asa ca intalnirea debuteaza cu PSD, la ora 18:00, si va sfarsi cu PD, de la 22:00 la 22:45.
×
Subiecte în articol: basescu politic psd