x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Superimunitatea se întoarce. Deputaţii vor să îngreuneze procedura privind arestarea preventivă

Superimunitatea se întoarce. Deputaţii vor să îngreuneze procedura privind arestarea preventivă

de Gabriela Antoniu    |    24 Mar 2015   •   23:41
Superimunitatea se întoarce. Deputaţii vor să îngreuneze procedura privind arestarea preventivă

Dacă acum doi ani nu au reuşit să facă scut din Regulamentul Camerei împotriva ofensivei procurorilor anticorupţie, deputaţii mai încearcă o dată. Acum o săptămână, Comisia de regulament a aprobat proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, iar forma modificată fiind identică cu cea respinsă de Curtea Constituţională în 2013. Astfel, conform hotnews.ro, au fost introduse o serie de alineate noi conform cărora solicitările DNA trebuie să conţină "indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei". În cazul în care Comisia juridică decide că este nevoie de probe suplimentare la dosarul trimis, Ministerul Justiţiei este obligat să înainteze documentele necesare, iar termenul pentru elaborarea raportului se prelungeşte cu două zile. Aceleaşi prevederi ar urma să se aplice şi în cazul cererilor de începere a urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari. Deputaţii au mai încercat să introducă şi acum doi ani prevederea ca toate cererile venite de la DNA să conţină toate "motivele concrete şi temeinice", dar Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională, motivând că astfel Comisia juridică s-ar transforma într-o instanţă de judecată.

Proiectul de modificare a Regulamentului mai prevede că preşedintele Camerei Deputaţilor va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia asigurării cvorumului legal. În prezent, revocarea preşedintelui Camerei se face la schimarea majorităţii parlamentare, la propunerea a o treime din numărul deputaţilor, dacă încalcă Constituţia şi regulamentul.

PNL va face contestaţie la CCR

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat ieri că liberalii se opun categoric oricăror modificări ale Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se îngreunează procedurile de avizare a cererilor justiţiei.”Vom contesta Regulamentul la Curtea Constituţională în cazul în care majoritatea PSD din Camera Deputaţilor ar merge înainte cu planul de a transforma acest for în instanţă”, a mai precizat Gorghiu. În opinia sa, este nevoie de simplificarea acestor proceduri, privind avizarea cererilor justiţiei, în cazul parlamentarilor, conform proiectului de lege pe care PNL l-a depus încă din vara trecută. Gorghiu a acuzat PSD că pregăteşte o adevărată miercure neagră în Parlamentul României – în plenul Senatului căutând să respingă avizarea cererilor DNA privitoare la senatorii (foşti miniştri) Dan Şova şi Darius Vâlcov, iar în plenul Camerei Deputaţilor urmând să voteze pentru superimunitate.


×