x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surpriza lui Iohannis după discursul de la Strabourg

Surpriza lui Iohannis după discursul de la Strabourg

de Gabriela Antoniu    |    24 Oct 2018   •   11:10
Surpriza lui Iohannis după discursul de la Strabourg
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri la Strabourg că Europa cu “două viteze" nu este o soluţie şi a criticat decizia Parlamentului European de a dezbate şi vota o rezoluţie cu doar o lună înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE.

Klaus Iohannis a susţinut o alocuţiune la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene. El s-a referit la protestele din ultimul an de la Bucureşti, spunând că tânăra generaţie şi-a făcut auzită vocea când a trebuit să "apere statul de drept". De asemenea, Iohannis a spus referitor la discuţiile legate de statul de drept şi modificările legilor justiţiei, că România este “o democraţie vie”. “Că există controverse, dar ce democraţie parlamentară ar fi aceea fără controverse ? Din acestă luptă va câştiga România europeană, democratică", a susţinut Iohannis.

Deşi a dat România exemplu pozitiv, prin înfiinţarea DNA, când alţii nu au avut curajul, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a spus că lipsa unui acord pe statul de drept ar putea afecta aderarea ţării la Spaţiul Schengen.

"15 iulie 2014. De atunci pledez ca România să devină parte din Spaţiul Schengen şi îmi doream să obţinem asta înainte de finalul mandatului acestei comisii. Doresc să atrag atenţia către Guvern şi Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanţă faţă de principiile statului de drept şi dorinţa mea e înainte de preşedinţia Consiliului UE a României să se ajungă la un consens naţional pe lupta împotriva corupţiei. Altfel, Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice în ceea ce priveşte spaţiul Schengen", a afirmat Juncker.

Cum Parlamentul European va dezbate şi va vota, în prima săptămână a lunii noiembrie, o rezoluţie privind statul de drept în România, şeful statului a catalogat acest demers drept neobişnuit. “E extrem de neobişnuit pentru PE să dezbată şi să voteze o rezoluţie cu doar o lună înainte de a prelua preşedinţia Consiliului UE. Decizia aparţine PE”, a spus Iohannis.

"Aţi omis să spuneti de abuzuri în numele luptei anticorupţie, dar care a fost folosită, din păcate, pentru jocuri de putere. În timpul mandatului dumneavoastră a fost semnat un nou protocol între Parchetul General şi SRI, în care procurorii erau supuşii ofiţerilor de informaţii", i-a reproşat europarlamentarul Renate Weber lui Iohannis, în plenul PE.

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohanni strasbourg