x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surse: PSD se teme că, în pragul alegerilor, candidații “suspecți” vor fi luați cu izoleta și internați

Surse: PSD se teme că, în pragul alegerilor, candidații “suspecți” vor fi luați cu izoleta și internați

de Ion Alexandru    |    09 Iul 2020   •   10:49
Surse: PSD se teme că, în pragul alegerilor, candidații “suspecți” vor fi luați cu izoleta și internați

PSD a decis să modifice drastic, în comisiile parlamentare, proiectul de lege inițiat de Guvernul Orban, cu privire la instituirea carantinei și izolării, în caz de risc epidemiologic și biologic. Mai multe organizații nonguvernamentale care activează în zona apărării drepturilor omului au fost invitate, ieri, la lucrările Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, pentru a lucra, împreună cu parlamentarii, la aceste modificări.  Social-democrații, dar și parlamentari ai ALDE califică proiectul Guvernului ca fiind o încercare de instaurare a abuzului, iar surse din PSD au precizat chiar că, prin textul propus votului, oricine și oricând, pe baza unei simple suspiciuni a cuiva că ar fi infectat, ar putea fi luat cu izoleta și internat pe termen nelimitat. “Inclusiv candidații incomozi ai unor partide, în pragul alegerilor”, susțin sursele citate.

 

Referindu-se la acest proiect, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, precizează că Guvernul Orban “naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență”. Din acest motiv, ieri, la Camera Deputaților, au fost invitate mai multe ONG-uri care activează în zona apărării drepturilor fundamentale, “pentru ca, împreună, să reparăm haosul PNL”. Ciolacu susține că legea, în forma ajunsă la Parlament, conține aberații majore care afectează grav drepturile și libertățile românilor, ca exemplu de gândire a unui partid “care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar”. 
Printre problemele identificate de PSD în acest proiect de lege, care urmează să fie modificate de Parlament, se numără izolarea. Măsură care prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament, inclusiv asimptomaticilor, cum s-a întâmplat, deja, neconstituțional, în multe spitale. “Formularea <> permite oricând Guvernului să instituie carantina și să o mențină oricât. Legea oferă puteri discreționare ministrului Sănătății de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”, arată Marcel Ciolacu. 

 

Romașcanu: Forma transmisă de Guvern nu va trece la vot

 

Surse social-democrate acreditează ideea conform căreia, printre obiectivele vizate de Guvern, prin adoptarea unui asemenea proiect de lege, este și acela al construirii unor pârghii de eliminare a unor candidați, în prag de alegeri. Conform acestor surse, proiectul prevede că oricine și orice (inclusiv obiecte, bunuri, mașini, telefoane etc.) poate fi suspectat ca “potențial expus” virusului și intră în carantină. Mai mult, se invocă lipsa clarității asupra duratei lipsirii de libertate, singurul criteriu fiind acela al “datelor științifice”, menționate în proiectul de lege.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a precizat, ieri, după o ședință a Comitetului Executiv, că, cel mai târziu în această dimineață, proiectul de lege, modificat structural în Comisia Juridică, va ajunge pe masa plenului Camerei Deputaților. “În forma transmisă de Guvern, fără dezbatere publică, această lege nu va trece niciodată”, a afirmat acesta. La ora închiderii ediției, proiectul se afla încă în dezbaterea comisiei, iar surse parlamentare nu excludeau chiar punerea pe ordinea de zi a Plenului chiar pentru seara zilei de ieri. Senatul este, în acest caz, for decizional.

 


 

×