x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Surse. Soarta Guvernului Cîțu, decisă după decizia CCR pe Ordonanța anticipatelor

Surse. Soarta Guvernului Cîțu, decisă după decizia CCR pe Ordonanța anticipatelor

de Ion Alexandru    |    06 Mar 2020   •   08:50
Surse. Soarta Guvernului Cîțu, decisă după decizia CCR pe Ordonanța anticipatelor

Ședința de plen în care urmează ca guvernul Cîțu să ceară votul de învestitură  va avea  loc pe 12 martie, nu pe data de 9, afirmă surse politice. Motivul este acela că, atât PNL, cât și PSD, vor să aștepte decizia Curții Constituționale legată de sesizarea făcută de Avocatul Poporului, pe tema Ordonanței de Urgență privind anticipatele.

Dacă Ordonanța va fi declarată neconstituțională, atunci reducerea termenului de la 90 de zile la 50 de zile pentru dizolvarea Parlamentului ar urma să fie anulată, astfel încât desfășurarea alegerilor anticipate nu ar putea avea loc mai devreme de sfârșitul lunii iulie. Lucru care ar zădărnici intenția PNL de a organiza alegerile parlamentare odată cu cele locale. În acest caz, spun sursele politice citate, există chiar varianta ca Florin Cîțu să-și depună mandatul de premier desemnat, existând semnale potrivit cărora PSD nu doar că dorește să asigure cvorumul de ședință, dar și să voteze instalarea Cabinetului Cîțu.

În urmă cu două zile, „Jurnalul” a devoalat o parte a planului de rezervă al președintelui Klaus Iohannis, conform căruia dacă propunerea Cîțu nu va obține votul Parlamentului, iar alegerile anticipate nu ar mai aduce profitul politic scontat pentru PNL, ar urma să desemneze un nou premier, de data aceasta tehnocrat. Ieri, sursele vorbeau de o a treia variantă, anume aceea a unui Guvern Orban interimar, care să rămână la Palatul Victoria până în luna noiembrie.

 

 

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu