x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tal Silberstein, consultant PD-L

Tal Silberstein, consultant PD-L

de Oana Stancu Zamfir    |    14 Mai 2008   •   00:00
Tal Silberstein, consultant PD-L

Mutare interesantă în lumea consultanţei politice: strategul premierului Tăriceanu face analize în secret pentru candidatul PD-L la Primăria Capitalei. Tal Silberstein a rămas în relaţii apropiate cu Vasile Blaga şi Adriean Videanu din vremea în care avea contract cu PD.

 

Strategii - Consilierul premierului, şi cu Blaga şi Videanu

Mutare interesantă în lumea consultanţei politice: strategul premierului Tăriceanu face analize în secret pentru candidatul PD-L la Primăria Capitalei. Tal Silberstein a rămas în relaţii apropiate cu Vasile Blaga şi Adriean Videanu din vremea în care avea contract cu PD.

Liderii PD-L au intrat pentru prima dată în campanie electorală fără să aibă în spate, în mod oficial, o echipă puternică de strategi politici, după plecarea cuplului Adriana ≠ Claudiu Săftoiu. Întrebaţi cu cine lucrează în campanie, aceştia indică oficial pe Felix Tătaru (GMP), autorul materialelor publicitare, Andrei Muşetescu (CSOP) pentru sondajele de opinie, Narcisa Iorga (director de comunicare), Ada Meseşan, Carol Sebas­tian (consilieri mai mult pe relaţia cu presa). Lucrurile nu stau tocmai aşa, ne-au dezvăluit surse importante de la vîrful PD-L. Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă au un strateg care le interpretează sondajele de opinie şi care îi sfătuieşte în privinţa demersurilor de campanie. Numele lui este Tal Silberstein şi este consilierul premierului Tăriceanu.

PRIETENIE. “CSOP culege datele, interpretarea o face Tal. E vorba de tendinţe, de pontenţial de creştere, de raporturi între candidaţi”, ne-au declarat sursele citate. Colaborarea Silberstein-Blaga/ Videanu ar fi început de prin luna martie, fiind ţinută în mare taină chiar şi faţă de alţi membri ai conducerii PD-L, şi ar avea la bază relaţia de prietenie dintre consultantul american şi cei doi lideri ai PD-L, încă de pe vremea cînd se afla în relaţii contractuale cu Partidul Democrat.

În prezent însă, în timp ce îi dă sfaturi lui Blaga, Silberstein are contract cu adversarii liberali. Si­tuaţia îi preocupă pe puţinii pe­delişti care au aflat cine e strategul. “E interesant de văzut dacă premierul ştie. Dacă nu ştie, ok, Silberstein îl joacă, nu e treaba noastră. Dacă ştie, atunci e de văzut de ce l-a trimis la Blaga”, a comentat unul din liderii PD-L. S-ar mai putea adăuga însă două situaţii: premierul a căzut de acord cu Videanu şi cu Blaga, cu care a rămas în relaţii bune după ieşirea de la guvernare sau premierul e în relaţii bune acum chiar cu Traian Bă­sescu, date fiind cel puţin numi­rile consensuale de la ministerul justiţiei, dar mai ales de la ministerul de Externe.

TĂRICEANU. Tal Silberstein reprezintă Greenberg Carville Shrum, compania americană de consultanţă, formată de israelienii care au condus campania lui Ehud Barak împotriva lui Benjamin Netanyahu în 1999 şi strategul lui Bill Clinton (James Carville). De la 1 ianuarie 2006, GCS a încheiat un parteneriat cu firma lui Dan Andronic. Silberstein şi Andronic l-au adus alături şi pe Arthur Finkelstein (fostul strateg al preşedinţilor Reagan şi Nixon), cei trei devenind consilierii cu contract ai premierului Tăriceanu şi ai PNL. Pe sume uriaşe, a speculat presa, invocînd milioane de euro anual. Premierul a recunoscut doar 3,3 miliarde de lei pe an. Relaţiile tensionate dintre liberali şi consul­tanţii lui Tăriceanu au ajuns în ziare după ce aceştia i-au sfătuit să pună capăt războiului cu Traian Băsescu, arătînd că scoaterea PD de la guvernare a reprezentat o gre­şeală pentru PNL. Firma lui Andronic răspunde în prezent de campania lui Ludovic Orban & co pentru Bucureşti.

TRECUT. Tal Silberstein a avut primul contract în România în 2001, pentru Traian Băsescu şi PD. A făcut atunci o amplă cercetare care stabilea bazinul electoral al PD la 25%. De aici, ţinta pe care Băsescu şi-a propus-o în programul politic. În 2003, GCS s-a mutat însă la Adrian Năstase şi PSD şi împreună cu Andronic au făcut campania din 2004, pentru ca în actualul mandat să o vireze spre PNL. Relaţiile lui Silberstein au rămas însă apropiate nu doar cu Blaga-Videanu sau cu Viorel Hrebenciuc. Anul trecut, el a fost fotografiat într-un restaurant din Bucureşti alături de Dan Andro­nic şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, patronul grupului Niro şi un apropiat al cuplului Udrea-Cocoş, cu care cei doi strategi ar fi prieteni, potrivit lui Andronic.

×
Subiecte în articol: politic pd-l silberstein tal silberstein