x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Talpes, groparul taranistilor

Talpes, groparul taranistilor

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    28 Feb 2006   •   00:00
Talpes, groparul taranistilor

Nu stim daca Ioan Talpes i-a fost prezentat cancelarului vest ger-man, Angela Merkel, ca fost istoric de casa al Ceausestilor. Probabil ca Ciuhandu a ascuns ceva din biogra-fia "marii lovituri" pe care a dat-o cu racolarea fostului sef de spioni in PNTCD. Proclamatia de la Timisoara isi ingroapa astfel punctul 8 prin intarirea partidului infiin-tat de Coposu cu dinamita numita Talpes.

Personaj controversat, implicat in celebrele scandaluri Matser si Treptow, Ioan Talpes creeaza probleme in PPCD (ex-PNTCD) prin dorinta lui de a se incrie in acest partid. Primirea lui Talpes in PPCD este considerata "extrem de periculoasa si demna de Academia Catavencu", ca facand parte dintr-un plan de distrugere a PPCD.

Apropiata primire a fostului PSD-ist Ioan Talpes in PPCD este surprinzatoare si il face pe fostul lider taranist Corneliu Coposu sa se rasuceasca in mormand avand in vedere trecutul fostului consilier prezidential. Noul parteneriat este cu atat mai surprinzator cu cat Gheorghe Ciuhandu facea referire, in 2004, cand si-a lansat candidatura la Presedintia Reomaniei, la punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara tot atunci declarand ca un presedinte trebuie sa fie "un om care nu a fost compromis, care este onest si moral". "Astazi, oamenii ne dau dreptate: daca ar fi fost eliminata nomenclatura comunista din viata politica, macar pentru zece ani, alta ar fi fata Romaniei in prezent! Nu s-ar mai fi pus caruta in fata boilor si n-am fi ajuns codasii Europei, admonestati mereu ca elevii zurbagii din ultima banca", spunea Ciuhandu in urma cu doi ani.

ACTIUNE CONTESTATA. Intrarea lui Talpes in PPCD este contestata de vicepresedintele formatiunii Ion Caramitru si considerata deloc "intamplatoare" de fostul taranist Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele AFDPR. "Stau si ma intreb daca aparitia domnului Talpes este intamplatoare sau a fost trimis. Cineva l-a trimis intai pe domnul Ciuhandu care deja a inregistrat o victorie distrugand PNTCD, un partid pe care nu reusisera sa-l faca sa dispara nici comunistii timp de o jumatate de veac. Eu nu cred ca un Ciuhandu l-ar putea conduce pe domnul Talpes cand acesta din urma e facut sa conduca o tara", a precizat Dumitrescu. Intr-o scrisoare trimisa conducerii partidului, Ion Caramitru considera ca "declaratiile si strategia asumata privind acceptarea lui Ioan Talpes in PPCD sunt extrem de periculoase, dar si demne de Academia Catavencu". El mai spunea ca nu va semna nici o hotarare prin care BNC al PPCD "accepta compromisuri grave".

PREGATIRI. Biroul National de Conducere al PPCD va lua maine in discutie "probleme ale evolutiei politice si motivele care l-au determinat pe Ioan Talpes sa vina catre partid", dupa cum a declarat liderul partidului Gheorghe Ciuhandu. Dupa aceasta sedinta Talpes s-ar putea inscrie in randurile taranistilor. Ciuhandu l-a invitat pe Talpes la sedinta BNC de maine pentru a-si lamuri problemele legate de evolutia sa politica "cata vreme se stie ca el a fost un apropiat al fostului presedinte Iliescu si al PSD". Referindu-se la dorinta lui Talpes de a se inscrie in randul taranistilor, liderul PPCD considera "benefica" orice dorinta a cuiva de a veni "intr-un moment atat de dificil pentru un partid de 1%-2%, cand este evident ca acel partid nu prea are ce sa-ti ofere", dar in schimb "poti sa oferi tu ceva pentru partid prin contributia ta, prin persoana ta, prin ideile pe care le ai". Luna trecuta Talpes si-a facut "incalzirea" in viitorul partid in care va activa. El a mijlocit cu ajutorul "relatiilor sale din mediul crestin-democrat din Germania" o serie de intalniri cu cancelarul german Angela Merkel si alti reprezenanti ai Uniunii Crestin Democrate, la care a participat insotit de Gheorghe Ciuhandu.

CINE ESTE PRETENDENTUL
In prezent senator independent dupa ce a demisionat anul trecut din PSD, Ioan Talpes a fost ofiter de cariera specializat in istorie militara, fost cercetator la Centrul de studii si teorie militara. De asemenea, el a fost colaborator apropiat al sefului centrului, Ilie Ceausescu, fost director al Editurii Militare, fost consilier prezidential in mandatul lui Ion Iliescu, sef al Directiei pentru probleme militare si ordine publica, cu rang de prim-adjunct de ministru al Departamentului pentru analiza politica al Presedintiei. Si lista functiilor detinute de Talpes continua: fost director al SIE, cu rang de ministru, fost ambasador al Romaniei la Sofia pentru un sezon, fost presedinte al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului securitatii nationale, fost vicepremier, responsabil cu integrarea Romaniei in UE in timpul Guvernului Nastase.

SCANDALURILE MASTER SI TREPTOW
Cel mai mare scandal in care a fost implicat numele lui Talpes este cazul Matser. Willem Matser, inalt functionar NATO, a fost arestat si condamnat pentru fals si tentativa de spalare de bani proveniti din Columbia. Talpes, la vremea aceea consilier al presedintelui Ion Iliescu, l-a pus in legatura pe acesta cu omul de afaceri roman Ovidiu Tender, in vederea dezvoltarii unor afaceri in Romania, fapt ce a fost dezvaluit in timpul anchetelor facute de autoritatile olandeze. In calitate de sef al a SIE, Talpes a fost acuzat ca a pus un imobil apartinand acestui serviciu la dispozitia fundatiei conduse de americanul Kurt Treptow (foto), condamnat in 2002 la sapte ani de inchisoare pentru relatii sexuale si perversiuni sexuale cu doua minore, acte de pedofilie practicate chiar in imobilul amintit.

×
Subiecte în articol: politic partid talpeş ciuhandu ppcd