x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Talpeş revine cu coada între picioare

Talpeş revine cu coada între picioare

de Lavinia Dimancea    |    06 Sep 2008   •   00:00
Talpeş revine cu coada între picioare

FOSTUL ŞEF AL SIE S-AR ÎNTOARCE ÎN PSD
Trecut în 2005 cu informaţii şi bagaje în tabăra lui Traian Băsescu, senatorul Ioan Talpeş s-ar întoarce în PSD. Fostul şef al SIE l-a contactat deja pe Mircea Geoană, fiind interesat să candideze pentru un nou mandat la Caraş-Severin, sub umbrela Alianţei PSD+PC. Talpeş păstrează tăcerea asupra acestui subiect, iar Geoană îl trimite să se înţeleagă cu organizaţia judeţeană. Pesediştii nu sînt prea încîntaţi de revenirea lui Talpeş, unii arătîndu-se suspicioşi că ar putea fi spionul lui Băsescu.



PLANURI DE ALEGERI ● S-ar întoarce de unde a plecat
Trecut cu informaţii şi bagaje în tabăra lui Traian Băsescu după demisia din PSD, senatorul Ioan Talpeş vrea să se întoarcă şi să candideze pentru un nou mandat de senator la Caraş-Severin sub umbrela Alianţei PSD + PC. Pesediştii nu agreează revenirea fostului şef al SIE.

Potrivit unor surse din PSD, Ioan Talpeş l-a contactat pe Mircea Geoană pentru a-i propune o formulă de colaborare electorală în perspectiva alegerilor parlamentare, episodul fiind relatat de preşedintele PSD într-un cerc restrîns al liderilor partidului. "Vrea să vină să candideze la noi. Ne-a spus preşedintele Geoană acest lucru, însă subiectul a fost expediat destul de repede", ne-a declarat unul dintre lideri. Un alt membru al conducerii PSD ne-a precizat că ştie de discuţie de la Geoană şi că Talpeş ar fi venit cu o "ofertă" de fuziune între partidul pe care îl conduce – Uniunea Populară Social-Creştină – şi PSD, dar că liderul social-democrat nu a vrut să audă de aşa ceva, dar nici nu s-a pronunţat cu privire la o posibilă candidatură a senatorului sub sigla PSD + PC. "Am înţeles că discuţia a rămas aşa, fără nici o concluzie. Talpeş nu l-a mai căutat pe Geoană", susţine sursa citată. De altfel, posibila revenire a lui Talpeş este privită cu rezerve de liderii PSD, inclusiv, spun surse din partid, de Ion Iliescu, care s-a ferit să spună "Da" pentru fostul său consilier prezidenţial. "În partid există o anumită prudenţă faţă de Talpeş. Reacţia nu este una favorabilă şi mai există şi suspiciunea că poate fi spionul lui Traian Băsescu", susţine unul dintre social-democraţi. Un alt lider al PSD crede că Talpeş nu are nici o şansă să se întoarcă, în timp ce un altul se arată intrigat de îndrăzneala senatorului, remarcînd că acum "vin toţi ca muştele la miere".

TĂCERE. Ioan Talpeş nu vrea să vorbească despre intenţiile sale. Întrebat despre discuţia pe care a avut-o cu Geoană, fostul consilier prezidenţial nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, spunînd doar: "Eu prefer să nu vorbesc. Vă rog frumos... Pot să vorbească unii şi alţii, dar eu nu vorbesc". Cînd l-am întrebat dacă îşi mai doreşte un nou mandat de senator, Talpeş a răspuns: "Asta da. Intenţionez să candidez pentru un nou mandat". Sub sigla UPSC? "Asta nu vă mai pot spune." Liderul PSD, Mircea Geoană, nu recunoaşte însă că ar fi vorbit cu Talpeş ("Nu încă!"), dar spune că discuţia are loc la nivelul organizaţiei Caraş-Severin, judeţ în care Talpeş este acum senator şi pentru care îşi doreşte noul mandat. "Avem alianţa cu Partidul Conservator şi nu putem să avem relaţii de această calitate cu alte formaţiuni, dar punctual, în judeţe, există posibilitatea de a avea asemenea înţelegeri. Dacă sînt solicitări punctuale, nici o problemă", ne-a declarat Geoană. Întrebat dacă va fi de acord în cazul în care organizaţia de Caraş va solicita ca Talpeş să candideze sub sigla PSD + PC, Geoană nu a respins o asemenea posibilitate: "Dacă organizaţia solicită, nu avem nici un motiv să spunem nu, mai ales dacă este vorba de cineva care poate cîştiga un colegiu uninominal". Liderul PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, spune că nu ştie nimic de Talpeş, însă parlamentari din judeţ recunosc că varianta candidaturii acestuia din partea PSD + PC este una des vehiculată,  dar că mai există şi a doua, o candidatură din partea PD-L.

ISTORIA.
Ioan Talpeş bate la uşa social-democraţilor la trei ani după ce şi-a dat demisia din partid, în semn de protest că, la Congresul din 2005, delegaţii organizaţiilor care primiseră mandat să-l voteze pe Iliescu au fost determinaţi să-şi schimbe votul "de diverse jocuri, interese, negocieri". Ulterior, Talpeş a intrat într-un conflict deschis cu Mircea Geoană, acuzîndu-l că are "manifestări de puştism" şi poziţii agresive şi neargumentate la adresa lui Iliescu. În ciuda sprijinului declarat pentru fostul şef al statului, Talpeş a vrut la acel moment să-şi ofere serviciile preşedintelui Traian Băsescu, obţinînd de la acesta o întîlnire în care l-a asigurat că se poate baza pe el în susţinerea acţiunilor statului pentru integrarea europeană. Băsescu a ieşit atunci şi a declarat că nu mai are nevoie de mult de servicii de genul celor pe care i le-a oferit Talpeş şi că de mulţi ani nu mai are scame pe el, "care să fie îndepărtate". Cu toate acestea, în urma acestui episod, Talpeş a fost suspectat că i-ar fi oferit şefului statului informaţii preţioase (cazul arestării lui Dinu Patriciu) şi nu a surprins cu nimic cînd a început să se evidenţieze ca un susţinător public al acestuia. Talpeş a fost cel care a sesizat, la începutul anului trecut, Parchetul ICCJ pentru începerea cercetărilor în scandalul bileţelului lui Tăriceanu către Băsescu, convins că şeful statului a procedat corect. Tot el îl lăuda la acea vreme pe Băsescu că "se află în fruntea celor care au dat semnalul trecerii la un program de curăţire morală şi că şi-a asumat riscul confruntării cu grupuri politico-oligarhice", iar cînd PSD a demarat procedurile de suspendare a preşedintelui, i-a făcut pe social-democraţi "papugii" şi a catalogat demersul drept o încercare de lovitură de stat. După triumful în referendum, senatorul şi-a primit răsplata, Băsescu mulţumindu-i pentru susţinerea declarată.
 
OFERTĂ
"Am vrut să-i spun (n.r. – preşedintelui Băsescu) că voi acţiona ca un independent şi că se poate baza pe mineîn ceea ce priveşte susţinerea acţiunilor statului"25 mai 2005

ATAC

"PSD face tot acest scandal pentru a încerca să intre în dispută. Este un demers de papugii care nu înţeleg sensul confruntării politice actuale din România"
1 februarie 2007
Ioan Talpeş, senator independent

×
Subiecte în articol: basescu politic psd geoană talpeş