x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tanczos Barna vrea ca achiziționarea ciupercilor și fructelor de pădure să se facă numai de la propietari

Tanczos Barna vrea ca achiziționarea ciupercilor și fructelor de pădure să se facă numai de la propietari

20 Sep 2018   •   15:01
Tanczos Barna vrea ca achiziționarea ciupercilor și fructelor de pădure să se facă numai de la propietari

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va propune un proiect legislativ prin care să se reglementeze achiziţionarea produselor nelemnoase din fondul forestier, respectiv a ciupercilor şi fructelor de pădure astfel ca acestea să poată fi cumpărate doar de la proprietarii de păduri. 

Tanczos a explicat că, în momentul de faţă, la nivel naţional, majoritatea celor care vând astfel de produse centrelor de colectare nu sunt proprietari de păduri sau de terenuri forestiere. 

"S-ar putea trage concluzia că obţin aceste produse în mod nelegal, fără acordul proprietarilor, fără consimţământul scris al acestora, deşi Codul Silvic prevede (...) că aceste produse se pot exploata doar în baza acordului scris al proprietarului de păduri, de terenuri din fondul forestier. Vrem să interzicem ca aceste produse să fie achiziţionate de la alte persoane fizice sau juridice decât proprietarii de păduri, de terenuri forestiere. Aceşti proprietari în mod implicit sunt proprietarii fructelor de pădure, sunt proprietarii ciupercilor care se culeg de acolo şi se poate considera că este un furt dacă cineva le vinde fără consimţământul lor", a spus senatorul UDMR. 

Tanczos a precizat că, în mod repetat a fost înştiinţat despre faptul că proprietari de terenuri forestiere "sunt bătuţi pe terenul lor de grupuri de 10-20 de persoane, care vin organizate în perioada de cules", le distrug păşunile, prin instalarea de tabere, lasă focuri nesupravegheate, generând incendii de pădure şi culeg fructele de pădure şi ciupercile, pe care le vând fără a da socoteală de pe terenul cui le-au adunat. 

"Nu dorim să punem paznic lângă fiecare copac, nu dorim să punem paznic lângă fiecare culegător de fructe, vrem să reglementăm în zona achiziţiei, astfel încât, în mod absolut corect, cel care vinde să fie proprietarul acelor produse nelemnoase din fondul forestier", a declarat Tanczos Barna. 

Acesta a adăugat că au mai fost tentative de modificare a legislaţiei în acest sens, dar au fost oprite, probabil de "un lobby puternic al centrelor de colectare". 

"Ar fi timpul ca proprietarii de păduri, de terenuri forestiere, în afară de produsele lemnoase să vândă şi aceste produse nelemnoase în mod absolut corect şi să nu fie în situaţia de a alerga după diverse persoane care colectează fără consimţămâmtul lor", a punctat senatorul UDMR. 

Prezent la conferinţa de presă, deputatul UDMR Korodi Attila a subliniat că această propunere "nu vizează cetăţeanul care doreşte, pentru uzul propriu să culeagă ciuperci sau fructe de pădure" şi nici cele câteva familii care culeg afine din pădure şi le vând în piaţă, ci se referă la centrele de colectare, a căror activitate "nu e conformă dreptului de proprietate" şi "mecanismelor normale în economie". AGERPRES

×