x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tara arde… Pinalti, grija lui Tariceanu

Tara arde… Pinalti, grija lui Tariceanu

09 Dec 2006   •   00:00
Tara arde… Pinalti, grija lui Tariceanu

In ultima sedinta a Delegatiei Per-manente a PNL, premierul Taricea-nu si apropiati ai sai din partid au cautat solutii sa scape "fara zgomot" de Gheorghe Stefan, zis Pinalti, simpatizant al platfor-mistilor.

O inregistrare difuzata de Antena 3 a discutiilor din ultima sedinta a a Delegatiei Permanente a PNL arata, in plina criza politica, ce-l preocupa, in mod special pe premierul Tariceanu. Nimeni altul decat Pinalti, primar de Piatra Neamt, simpatizant al Platformei lui Stolojan. Cat priveste actiunea platformistilor, Tariceanu recunoaste ca e o actiune inceputa acum doi ani, previzibila, menita sa slabeasca PNL. Cum s-a pus problema eliminarii platformistilor din delegatiile parlamentare la organisme internationale, premierul ii reproseaza lui Crin Antonescu si Puiu Hasoti, liderii grupurilor parlamentare ale PNL, ca nu au facut-o pana acum. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu este insa de parere ca nu trebuie insistat ca toti platformistii sa plece din partid pentru ca multi nu stiu ce au semnat si merita sa fie recuperati de partid.

  • C. P. Tariceanu:
  • Nu si-a pierdut calitatea. El face o mica smecherie ca sa ramana primar, pentru ca altfel isi pierde functia de primar
  • T. Atanasiu: Dle presedinte, eu nu sunt jurist, dar stiu sa fac matematica. Vreau sa va spun ca in PNL a fost identificat un singur baron local, se numeste Pinalti. N-am auzit in presa sa scrie de un al doilea baron local. la PSD erau baroni locali in fiecare judet. Unul care e destul de smecher, cum face cooperativa la fotbal, o face si la politica si are grija sa nu plece la timp ca sa nu-si poata pierde mandatul de primar. Trebuie sa primeasca o sanctiune, trebuie sa i se mai spuna ceva. Noi trebuie sa-i spunem ca-l suspendam din PNL pe un an si ca, daca comportamentul lui este acelasi, la anul va pati la fel. Ca nu avem nevoie de un astfel de om sa se mai intoarca in PNL.
  • B. Olteanu: Si ca nu il excludem ca nu suntem prosti!
  • T. Atanasiu: Exact! Nu-l excludem ca sa nu facem cadou un mandat de primar la RAFO-platformisti!
  • P. V. Dobre: As fi mai prudent, dle presedinte. In momentul in care il excludem sau chiar il susoendam, normal, anularea mandatului se face prin ordin al prefectului. S-ar putea ca suspendarea sa fie considearta excludere si prin justitie am vazut atatea sentinte.
  • C. P. Tariceanu: Victor, nu stii legea, cred ca facem o confuzie. Colegii nostri spun foarte clar ca daca el isi da demisia, isi pierde calitatea de primar. Daca il dam afara, nu-si pierde calitatea de primar. Nu numai gestul lui fata de Stolojan si platforma, ci si modul in care este criticat in media, eu cred ca avem o problema de imagine cu el si nu cred ca este interesul nostru ca el sa ramana asociat imaginii PNL. Ceea ce a facut, nu numai povestea cu tunul imobiliar, dar mai are si alte probleme. Eu mai am alte informatiipot sa va spun ca la PD s-a dat deja dispozitie ca dl. Ioan Oltean, baron de Bistrita, sa fie trimis la mare departare, sa fie scos din teren, sa-l scoata pe banca de rezerve, undeva ca sa fie mai putin vizibil. Deci, baietii sunt foarte grijulii cu chestia asta, noi ce sa facem, sa-l cocolosim pe dl. Pinalti? Cum sa spun, Oltean e fidel partidului la PD, domnul despre care vorbim nici macar aceasta calitate nu o are. Ce vorbesti aicea, Nicule, ce ma innebunesti? Numa"" daca pleaca el, ma, taticu""! Cum credeti voi ca el e tampit sa piarda mandatul de primar?
  • B. Olteanu: Dle presedinte, am o problema politica, nu una legala cu Pinalti. Senzatia mea este ca daca ii dam o susopendare sau o alta sanctiune, toata interpretarea va fi ca liberalii - ca tot s-a dus la Stolojan - s-au apucat sa sanctioneze. Adica, ce noi nu stiam ca-i baron local si pana acum cat a fost in PNL? Noi nu stiam ca face afaceri cu energie, nu stiam ca face spagi d""alea imobiliare prin oras? Parerea mea e ca daca il sanctionam acuma toata lumea il va victimiza. Parerea mea este ca pur si simplu am constatat ca asta nu mai e membru PNL, sa se spele Stolojan cu el pe cap, sa explice Stolojan cu Stoica si Flutur de ce il au in partid pe baronul local de la Piatra Neamt, de ce Pinalti face afaceri cu nu stiu ce, de ce Pinalti nu retrocedeaza, ca noi nu avem ce sa explicam, e de notorietate ca Stolojan e la mana lui.
  • C. P. Tariceanu: Fratilor, in fata acestei dileme, nu exista decat o solutie: la vot!
  • D. MOTREANU: Dl. Gh. Stefan a fost sanctionat si si-a pierdut calitatea de presedinte al organizatiei. Acum discutam despre calitatea de primar. Eu v-as propune sa-i retragem spirjinul politic
  • C. P. Tariceanu: Ma, suntem caraghiosi, ma, cum sa-i retragem sprijinul politic cand el s-a dus la partidul... pisici!
  • B. Olteanu: Hai sa spunem ca nu mai e la noi!
  • C. P. Tariceanu: Deci, bai, Dane, sprijinul politic nu-l putem retrage pentru ca devenim caraghiosi. Or, aplicam o sanctiune care este suspendarea sau darea afara, or ne facem ca ploua pe considerentele pe care le-au spus colegii nostri. Eu, daca vreti, va mai propun o solutie, pentru ca acum suntem prea grabiti ca sa dam o solutie, dupa masura revocarii din functia de presedinte de organizatie sa faca cineva, o nu stiu cum se cheama..., la Curtea de onoare si arbitraj - sesizare si Curtea de Onoare si Arbitraj se gandeste si vine sa ne dea o solutie.
  • P. Hasotti: In momente din astea de criza, trebuie sa luam masuri clare. E Gh. Stefan Baron? Este! A aderat la paltforma? A aderat! In situatia aceasta in care se afla in afara statutului partidului, noi umblam cu ocolisuri de-astea! Il dam afara din partid si am terminat chestiunea! E clar ca PD se delimetaza de ditai deputatul aflat la a IV-a sau a III-a legislaturasi noi constatam ca Gheorge Stefan, zis Pinalti, se duce la un nou partid, adera la o noua platforma, este baron local, toata presa bubie de escrocheriile pe care le face si nu-l dam afara din partid. Saramana primar, care-i problema? Sa-l tina PLD - liberal cu minuscule, democrat cu majuscule. Care-i problema? Ce o ocolim atata? Sa-l tina Stolojan cat vrea! Sa faca afaceri acolo! Ce-o mai dam asa dupa colt?
  • C. P. Tariceanu: Va rog sa fiti de acord sa cerem Consiliului de Onoare si Arbitraj sa dea o solutie in cazul lui.
  • M. I. Quintus: Consiliul de Onoare si Arbitraj nu poate sa faca treaba asta, pentru ca va veni o contestatie si se antepronunta.
  • C. P. Tariceanu: Pai nu se antepronunta, dle presedinte, ii rugam sa ne dea o consultatie privata.

  • C. P. Tariceanu: O actiune care este, evident, menita sa rupa PNL, sa slabeasca PNL. Sigur ca actiunea era previzibila, ea face parte dintr-un set de actiuni care nu au demarat astazi (n. red. - joi), care, din pacate, au demarat cu multa vreme inainte, aproximativ 2 ani. Si care va face loc PD pe zona de dreapta a politicii si sa afecteze cat mai mult PNL. Dupa cum am vazut discursul legat de unitatea partidului, de democratie, de alte lucruri, de dialog nu a fost decat un penibil bla-bla, de multe ori suna asa, ca o placa care se invarte la nesfarsit. Asa cum se vedeau lucrurile, se vede foarte clar ca sunt manevrati din afara, stiti foarte bine unde este comanda, stiti foarte bine ce se urmareste, nu trebuie sa avem nici un fel de dubii. Nu cred ca s-a consumat azi (n. red. - joi) la ora 14,00 intamplator, a fost ales momentul special inainte de Delegatia Permanenta si ca sa bruieze Delegatia Permanenta si pentru ca situatia politica de ansamblu a fost de asa natura incat sa li se dea comanda sa initieze actiunea.
  • P. Hasotti: La grupul parlamentar, platformistii nu mai au acces la logistica si vor fi inlocuiti din toate functiile parlamentare pe care le detin platformistii, inclusiv la delegatia OSCE, NATO, presedinti si vicepresedinti.
  • C. P. Tariceanu: Puiu si Crin. Eu am ramas multa vreme mirat ca nu ati luat aceasta masura de acum un an si cand aia faceau tot felul de scalambaieli politice.
  • B. Olteanu: Dle presedinte, eu sunt si mai badaran decat Crin Antonescu. In primul rand nu toti cei care au semnat un apel au fost azi la tv. Sunt colegi care au semnat ceva pentru ca li s-a spus la telefon si scria altceva pe hartie. Nu trebuie sa insistam sa plece din PNL, pentru ca daca tot i-am pus pe listele noastre si nu i-am pus din greseala, haideti sa incercam sa-i tinem, nu sa-i scoatem.
  • D. T. Remes: Nu aveti timp si nici rabdare sa intelegeti ce m-a dus pe mine in vara lui 2000 si toamna lui 2000. Am fost trimisul partidului sa-l aduc pe Isarescu la noi. In momentul in care i-am spus prim-vicepresedintelui de atunci (n. red. - V. Stoica) da, vine si vine neconditionat, mi-a pus o intrebare: "Traiane, dar daca nu castiga iti dai seama ca asta ne devine sef?" Si din momentul acela a incercat sa caute un alt sef. L-a gasit. Situatia din PNL, astazi, are o explicatie si prin reusita cautarilor lui Stoica de atunci.

    AUDIO
    Ascultati aici inregistrarea convorbirii avute de liderii liberali.
  • ×