x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu a băgat Guvernul în campanie

Tăriceanu a băgat Guvernul în campanie

de Monica Iordache Apostol    |    21 Apr 2008   •   00:00
Tăriceanu a băgat Guvernul în campanie

AFACERE ● Peregrinări electorale în maşină guvernamentală
De o lună, Călin Popescu Tăriceanu face un veritabil turneu  electoral, participînd la lansarea candidaţilor judeţeni ai PNL în  alegerile locale. Toate deplasările în teritoriu ale liderului PNL sînt însă organizate ca vizite de lucru ale premierului, folosind infrastructura guvernamentală.




AFACERE ● Peregrinări electorale în maşină guvernamentală
De o lună, Călin Popescu Tăriceanu face un veritabil turneu  electoral, participînd la lansarea candidaţilor judeţeni ai PNL în  alegerile locale. Toate deplasările în teritoriu ale liderului PNL sînt însă organizate ca vizite de lucru ale premierului, folosind infrastructura guvernamentală.


O deplasare în teritoriu a premierului presupune o desfăşurare inevitabilă de forţe: SPP-işti şi funcţionari ai Guvernului care sînt trimişi cu o zi înainte să pregătească vizita de lucru, maşini pentru premier şi suita de miniştri şi funcţionari guvernamentali, avion pentru deplasările la distanţe mari, elicopter pentru transportul mai rapid pe distanţe mici, toate plătite din bani publici. De cînd au început însă pregătirile pentru campania electorală la alegerile locale, vizitele  premierului în teritoriu, anunţate şi organizate de Guvern, s-au înmulţit  semnificativ şi, ca să facă economie la cheltuielile partidului, toate au fost combinate cu participarea la cîte o lansare a candidaţilor judeţeni ai PNL, unde Tăriceanu îşi garnisea generos discursurile cu atacuri la  adresa adversarilor politici.

Astfel, candidaţii liberali la alegerile din Bacău, Mehedinţi, Brăila, Sălaj, Bihor, Buzău şi Vrancea l-au avut lîngă ei pe premier în  momentul lansării în campanie electorală, premier care venise în judeţ fie să viziteze un şantier sau o fabrică, fie să mai lanseze un ghid pentru agricultori sau întreprinzători, editat din fonduri guvernamentale.


VAGOANE ŞI PAPAGALI. La 18 martie, premierul a lansat în comunele din judeţul Bacău Ghidul Solicitantului pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi, la cîteva ore distanţă, s-a alăturat candidaţilor  liberali, cărora le-a indicat cu cine trebuie să lupte în campania electorală: cu PSD, PD-L şi cu Traian Băsescu, cel care îi tratează pe cei din jurul său ca pe nişte "lachei". La 25 martie, o nouă vizită oficială a premierului, de data asta în judeţul Mehedinţi, s-a transformat în prilej de atacuri electorale. După ce a vizitat fabrica de vagoane din Drobeta Turnu-Severin şi combinatul chimic din cadrul Uzinei de Apă Grea, Tăriceanu i-a făcut, în faţa celor 66 de candidaţi liberali în alegerile locale, "papagali" pe Theodor Stolojan şi Emil Boc. La numai trei zile, Tăriceanu pleacă la Brăila ca premier şi se întoarce ca preşedinte de partid. O vizită la şantierul naval şi încă o încercare de promovare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au fost pretextul pentru a se arăta în faţa  candidaţilor PNL din judeţul Brăila. Personaj principal în discursul premierului a fost acelaşi Theodor Stolojan, de data asta pe post de "ridicător de mingi la fileu" mai întîi pentru Ion Iliescu, apoi pentru Traian  Băsescu.


BLONDE ŞI COPACI. La distanţă de două săptămîni, voiajul electoral a continuat în judeţul Sălaj, unde premierul a plantat un copac pe un spaţiu verde realizat din fonduri alocate de Guvern, iar preşedintele PNL şi-a avertizat candidaţii la locale că data alegerilor este la fel de importantă ca data intrării în UE. A doua zi, premierul s-a deplasat în  Bihor pentru a-i da o mînă de ajutor fostului secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan, acum candidat PNL la Primăria Oradea. Ziua a  început cu vizite de lucru pe două şantiere şi a continuat cu lansarea candidaţilor locali, unde liderul PNL a făcut
PD-L "partidul bordurilor şi al pavelelor", iar pe Elena Udrea "blonda de la PD care a făcut numeroase servicii preşedintelui". Eforturile electorale ale premierului n-au rămas nerăsplătite. O baie de mulţime la Oradea i-a adus lui  Tăriceanu un cîştig electoral constînd în voturile promise de doi romi, unul "gabor cu pălărie" şi altul "lingurar". La sfîrşitul săptămînii trecute, Tăriceanu a combinat iar două vizite de lucru la Buzău şi la Focşani cu evenimente electorale ale PNL. După ce a lansat ghidul pentru IMM-uri şi a vizitat  societatea Ductil, Tăriceanu s-a oprit la lansarea candidaţilor buzoieni, iar la Focşani, după ce şi-a scos haina de premier şi a pus-o pe cea de  preşedinte de partid, a schimbat puţin repertoriul atacurilor electorale din cauza "specificului local". Mai exact, ţintele au fost de data asta baronii locali ai PSD, care au instaurat în judeţ "dictatura  incompetenţei şi a bunului plac".


Trucuri electorale

În perioada alegerilor din 2004, Asociaţia ProDemocraţia a dat publicităţii un raport prin care era prezentat modul în care PSD a folosit resursele instituţionale în scopuri electorale. Reprezentaţii ProDemocraţia  menţionau, printre altele, folosirea infrastructurii logistice a birourilor şi sediilor publice, folosirea vehiculelor publice pe gratis sau în regim de reducere, organizarea de activităţi de campanie în decursul vizitelor de lucru şi folosirea evenimentelor publice organizate de oficialităţi ale statului în scopuri electorale. Cele mai multe critici le-a încasat fostul preşedinte Ion Iliescu, despre care ProDemocraţia a calculat că a cheltuit 22,4 milioane de lei vechi numai cu transportul în timpul turneelor din timpul campaniei electorale. Ion Iliescu (foto) a parcurs, după calculele ProDemocraţia, 1.750 de kilometri, în timpul vizitelor în teritoriu făcute în calitate de şef de stat, vizite pe care le-a completat cu nenumărate declaraţii în favoarea PSD.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl electorale