x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu a girat afacerea Portile de Fier

Tariceanu a girat afacerea Portile de Fier

de Oana Stancu Zamfir    |    11 Feb 2006   •   00:00
Tariceanu a girat afacerea Portile de Fier

Elena Udrea a dezvaluit ca Taricea-nu a pus umarul la incredintarea lu-crarilor de modernizare a hidrocen-tralei Portile de Fier firmei Vatek, fara licitatie.

Dupa telefonul la Parchet, Elena Udrea lanseaza un nou atac la premierul Tariceanu. Ea a dezvaluit ca Tariceanu, cand era ministru al Industriei, a pus umarul la incredintarea lucrarilor de modernizare a hidrocentralei Portile de Fier firmei Vatek, fara licitatie.

Dupa o tacere de doua luni, fosta sefa a cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, a aparut joi seara in emisiunea "Nasul", reluand atacurile la adresa premierului Tariceanu. Udrea a opinat ca acesta trebuia sa demisioneze atunci cand s-a confirmat povestea lansata de ea cu telefonul dat procurorului general Ilie Botos in cazul Patriciu, dar si cand presa a dezvaluit "intalnirile dintre domnul prim-ministru, domnul Patriciu si doamna Monica Macovei, ministrul Justitiei".

PORTAVOCE. Ca un adevarat amplificator al gurii prezidentiale, Udrea a explicat ieri ce a vrut sa spuna presedintele atunci cand a vorbit despre mafia care a ajuns pe masa Guvernului, dar si despre actele normative emise in ultimii zece ani pe care procurorii si politistii au primit tema sa le verifice. Udrea a dat exemplul actelor normative adoptate de guvernele Ciorbea si Nastase prin care lucrarile de moder-nizare la Portile de Fier au fost incredintate firmei Suzer Hidro, in spatele careia se afla cunoscuta Vatek. "Este vorba de aproximativ un miliard de euro care a ajuns in buzunarele unei societati, probabil cunoscute, Vatek se numeste, prin incalcarea legii privind achizitiile publice, prin patru hotarari de guvern succesive, una e din guvernul domnului Victor Ciorbea, trei sunt din guvernul domnului Adrian Nastase. Respectiv s-au incredintat direct firmei Vatek lucrarile de modernizare la hidrocentrala Portile de Fier I, II. Trebuia sa faci licitatie, pentru ca firma Vatek nu era singura care putea face aceste lucrari", a reluat Udrea un subiect mai vechi. Potrivit acesteia, "in firma Vatek este domnul Bogdan Buzoianu, care are o firma, Energy Holding, intermediar de energie electrica. Energy Holding cumpara cea mai ieftina energie pe care o produce cineva in tara noastra, aceea de la Hidroelectrica, si apoi o revinde".

CONEXIUNEA CALIN. In context, Udrea l-a acuzat pe Tariceanu ca este unul dintre semnatarii acestei hotarari din 1997, in calitate de ministru al Industriilor. Ea a opinat ca "ar trebui verificat, sigur" daca Tariceanu a mai facut ceva pentru acea firma in perioada cu pricina. "Dupa cum s-au intamplat lucrurile pana acum, probabil ca ne va spune ca are niste prieteni si e normal sa isi mentina si sa isi afirme relatiile de prietenie, prietenia este un sentiment nobil, apreciem ca domnul premier are atat de multi prieteni...", l-a intepat Udrea pe premier, continunad: "Asta a fost explicatia de fiecare data, vorbim despre prieteni, ce este mai nobil decat prietenia, legea? In nici un caz". De altfel, ea si-a exprimat ferm opinia ca, daca Tariceanu a facut ceva ilegal, "va fi verificat chiar si in timpul mandatului".

ECHILIBRUL MITREA. Un alt act normativ dat exemplu de Udrea este tot cunoscuta afacere MTC Constanta, prin care companiile subordonate Ministerului Transporturilor (CFR, Administratia Portului Constanta, CFR Marfa SA si Aeroportul International Otopeni) au fost obligate sa vireze bani unei televiziuni care sa promoveze ministerul condus de Miron Mitrea. Udrea a acuzat, ca si Basescu acum doi ani, ca banii publici s-au scurs catre societatea Romanian Investement Development, a lui Cristi Burci.

INTALNIRE CU BASESCU
Udrea a anuntat ca saptamana viitoare se va inscrie in "acel partid care are aceleasi proiecte cu domnul Traian Basescu". Ea a refuzat sa confirme ca este vorba de PD, pentru ca mai tarziu in emsiune sa afirme ca este foarte aproape de formatiunea democrata. Toata emisiunea insa, Udrea a vorbit in numele lui Traian Basescu, opinand in legatura cu nivelul de informare a acestuia, cu doza de incredere in institutiile statului, cu sperantele acestuia in legatura cu mesajele publice pe care le transmite. Mai mult, fosta angajata a Cotroceniului a acceptat chiar sa raspunda la intrebari pe care moderatorul le adresa presedintelui Basescu, asigurand ca acesta stie ce face Alianta in teritoriu. In finalul emisiunii, Elena Udrea a marturisit ca "ultima data" s-a intalnit cu presedintele Basescu "zilele trecute".
×
Subiecte în articol: tariceanu politic udrea