x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: ALDE nu va vota moţiunea de cenzură

Tăriceanu: ALDE nu va vota moţiunea de cenzură

05 Feb 2020   •   15:23
Tăriceanu: ALDE nu va vota moţiunea de cenzură
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri că parlamentarii formaţiunii sale nu votează moţiunea de cenzură pentru că susţin alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi pentru că nu vor "să asfalteze" drumul către anticipate care s-ar deschide prin adoptarea acesteia.

"ALDE nu va vota moţiunea de cenzură din cauza a două motive. În primul rând, am spus că suntem în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin pentru că în acest fel se va diminua în mod substanţial hegemonia partidelor mari şi vom da mai multă reprezentativitate celor care vor fi aleşi. Nu se pune problema că e mai multă sau mai puţină democraţie într-un fel sau altul şi acestea sunt două dintre atributele votului în două tururi de scrutin, motiv pentru care nu vom vota moţiunea pentru că dorim să se implementeze votul în două tururi. Al doilea lucru pe care vreau să-l menţionez este că nu votăm moţiunea pentru că în acest fel, evident, se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să asfalteze acest drum care duce către anticipate. Ştiţi că există o vorbă care spune - 'schimbarea regilor, bucuria nebunilor'. Sau poate ai inconştienţilor cum sunt cei din partea stânga a sălii, care pledează aşa, cu multă veselie, pentru anticipate, negândindu-se defel, pentru că nu au experienţa necesară, la consecinţe", a afirmat Tăriceanu de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

El a explicat că Legea fundamentală a ţării "a fost clădită în acest fel pentru a evita recurgerea la formula de anticipate care presupune instabilitate".

"Consecinţele declanşării anticipatelor, în condiţia în care Constituţia României a fost clădită în mod special în acest fel pentru a evita recurgerea la formula de anticipate care presupune instabilitate şi în România, vă daţi seama ce se va întâmpla - toată administraţia centrală blocată, pentru că vor aştepta să vadă cine vor fi noii miniştri, cine vor fi viitorii şefi, directori şamd. Acelaşi lucru la nivelul administraţiei locale, vă puneţi problema ce fac cetăţenii în aceste condiţii în care solicitările lor vor fi lăsate pe planul 12-lea pentru că oamenii care sunt în administraţie vor avea cu totul şi cu totul alte preocupări? Haosul economic care se va genera pentru că toată economia va fi bulversată, nu mai vorbesc de consecinţele asupra cursului de schimb, asupra planurilor investiţionale ale întreprinzătorilor. Consecinţele sociale nu sunt deloc de neglijat. În aceste condiţii, vă recomand să vă gândiţi foarte serios la această posibilitate de a declanşa un haos pentru care cineva va trebui să deconteze politic", a menţionat Tăriceanu. AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: Călin Popescu-Tăriceanu