x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu cere izolarea lui Băsescu

Tăriceanu cere izolarea lui Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    02 Iun 2014   •   22:11
Tăriceanu cere izolarea lui Băsescu
Sursa foto: Alex TUDOR/Agerpres
Fostul premier face un apel la liberali să se gândească serios la identitatea politică a partidului
Fostul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat ieri un apel prin care cere continuarea liniei politice începute în 2007 – 2008 care a salvat PNL: “izolarea lui Traian Băsescu, refuzul oricărei colaborări cu acesta până la încheierea carierei sale politice şi respingerea oricărui compromis cu oamenii politici strâns legaţi de el".

“În prima zi de după alegerile recent încheiate presa şi comentatorii politici arătau că Traian Băsescu a fost aspru sancţionat de electorat, dovadă fiind chiar scorul de 6% obţinut de grupul de politicieni susţinuţi de el. Cum se poate justifica atunci faptul că în chiar aceeaşi zi conducerea PNL îi îndeplineşte visul de a elimina liberalismul de pe scena politică românească şi de a pune PNL-ul la dispoziţia familiei sale politice (n.r.PPE) ? Traian Băsescu a luptat ani de zile pentru a atinge acest obiectiv dar nu a avut succes. PNL i-a ţinut piept, chiar dacă mijloacele puse în mişcare împotriva liberalilor români au fost imense. De ce se propune tocmai acum o astfel de decizie?(....) Am auzit cu toţii vehiculându-se prin presă doar nişte neadevăruri care îi dezonorează pe cei care le rostesc şi ne jignesc pe noi, cei care ar trebui să le credem. Potrivit acestora ALDE, partidul liberalilor europeni, «ar fi de stânga». Care sunt argumentele în acest sens? Cum poate fi liberalismul, ca doctrină politică, «de stânga»? Ce anume din prestaţia lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE pentru conducerea Comisiei Europene şi timp îndelungat Prim Ministru liberal al Belgiei, arată o orientare de acest fel? ", se întreabă Tăriceanu. El îl acuză pe Crin Antonescu şi apropiaţii săi că, prin demararea fuziunii cu PDL, forţează PNL să îşi abandoneze identitatea politică, şi îi face lui Băsescu “un transfer de sănătate, îl face să întinerească din punct de vedere politic". Fostul premier cere conducerii PNL, liderilor locali şi centrali, să reflecteze serios asupra identităţii politice a PNL şi să se gândească din nou dacă doresc ca la alegerile din toamnă să fie în tabăra lui Traian Băsescu sau nu. Tăriceanu a mai cerut totodată să se pună capăt "metodelor ruşinoase, nedemne de un partid liberal, de a impune deciziile politice prin mijloace de constrângere, prin ameninţări, prin şicane, prin blocarea accesului în sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu renunţarea la numele şi tradiţiile partidului"

Iohannis, preşedinte interimar al PNL
Între timp, Klaus Iohannis a preluat interimar funcţia de preşedinte al PNL până la congresul din 28-29 iunie, după ce liberalii au luat act de decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din toate funcţiile deţinute în partid. “Conform Statutului, în calitate de prim-vicepreşedinte, am preluat interimar funcţia de preşedinte al partidului”, a anunţat ieri Iohannis, precizând că nu se mută la Bucureşti, ci va conduce din Capitală activitatea PNL. De asemenea, Iohannis a anunţat că este dispus să candideze la Preşedinţie. “În cazul în care îmi propune cineva aşa ceva, sunt dispus”, a spus Iohannis, precizând însă că este vorba despre un punct de vedere personal şi că o decizie în acest sens trebuie luată de congresul partidului”. Proaspătul lider interimar al PNL a participat ieri la o nouă întâlnire cu PDL în vederea fuziunii şi desemnarea unui candidat comun la preşedinţie.”Dorim o fuziune a partidelor noastre, o fuziune cât mai repede. Am convenit câteva lucruri concrete, ce comisii mixte vor fi formate”, a declarat Iohannis. “Cred că jumătatea lunii iulie - 1 august sigur ne va găsi cu un singur candidat desemnat. Eu aş spera că din partea unui singur partid. Dar, dacă nu se poate până atunci fuziunea, din partea celor două partide”, a declarat şi liderul PDL, Vasile Blaga.  Colegiul Director Naţional al PDL a decis ieri cu unanimitate de voturi realizarea cât mai repede cu putinţă a unei fuziuni cu PNL şi desemnarea unui candidat unic la prezidenţiale, obiectiv ce se doreşte atins până la 1 august, când urmează să fie finalizat şi proiectul de ţară al noului partid de centru-dreapta. Klaus Iohannis a declarat ulterior că PNL şi PDL sunt două partide “sensibil egale” şi acestea pot fuziona “doar prin voinţa comună şi prin comasare”, nu prin absorbţie, a;a cum se vehicula.

Trecerea la PPE, discutată la congres

Chiar dacă susţine fuziunea cu PDL şi îşi însuşeşte negocierile privind aderarea PNL la PPE, Iohannis ignoră discuţiile purtate de Crin Antonescu cu liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. ”Cunosc faptul că a fost o discuţie, dar ea nu angajează partidul. Nu a fost o discuţie oficială între partide. A fost o discuţie absolut oportună şi corectă între cei doi preşedinţi de partide. (...) Îmi însuşesc negocierile şi discuţiile purtate de domnul Antonescu în ceea ce priveşte aderarea PNL la PPE”, a declarat Iohannis. El a spus că la congresul PNL se va discuta apartenenţa PNL la PPE, dar şi modificări la statut astfel încât funcţia de prim-vicepreşedinte să fie desfiinţată, iar restul funcţiilor de conducere să fie ocupate în urma unei competiţii în partid. Decizia lui Iohannis de a pune în discuţia filialelor şI apoi a congresului afilierea la PPE vine în contextul în care există o opoziţie puternică în PNL faţă de această măsură. Conform stiripesurse.ro, susţinătoare a rămânerii PNL  în ALDE, eurodeputata Norica Nicolai le-a cerut colegilor ei să voteze împotriva aderării la PPE şi până la congres, europarlamentarii liberali să nu intre în Grupul PPE alături de delegaţiile PDL şi PMP.


×
Subiecte în articol: calin popescu tariceanu traian basescu