x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu: "Conteaza substanta, nu marimea"

Tariceanu: "Conteaza substanta, nu marimea"

de Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    10 Feb 2006   •   00:00
Tariceanu: "Conteaza substanta, nu marimea"

In toiul dezbaterilor privind fuziunea PD-PNL, Calin Popescu Tariceanu se pronunta impotriva aderarii PNL la Partidul Popular European. El a facut declaratia dupa o reuniune cu liberalii europeni, la care au participat si reprezentanti ai PC.

"La ce ne-ar servi sa facem culoarul la Partidul Popular European, acolo unde nici colegii nostri din PD nu sunt inca membri? Mai bine fruntas in satul tau, decat codas la oras. PPE are o dimensiune care poate sa fie impresionanta, dar nu intotdeauna marimea este cea care conteaza. Cred ca este si substanta lucrurilor."

Acesta este mesajul transmis ieri de presedintele liberal, Calin Popescu Tariceanu, dupa o reuniune a liderilor PNL si PC cu membrii Biroului Grupului Liberal din Parlamentul European (ALDE), in care s-a discutat subiectul aderarii Romaniei la UE. Tariceanu a explicat ca tara noastra are nevoie de "un suport politic important", pe care il vede venind in mod cert de la liberalii europeni. "Este nevoie ca aceste legaturi sa fie mentinute, sa fie stranse, pentru ca avem nevoie de o prietenie politica consistenta, cum este cea pe care ne-o arata liberalii europeni", a declarat Tariceanu.

AMALGAM. "Sigur ca, in acest context, multi dintre colegii mei au dreptul sa se intrebe daca merita sa dam vrabia din mana pe cioara de pe gard. PPE este un amalgam de partide, cu tendinte diverse, care nu are coeziunea necesara pentru a cere si impune membrilor sai o politica coerenta pentru un anumit domeniu", a spus Tariceanu. El a amintit de crestin-democratii care "sunt extrem de divizati si nu sunt dispusi sa ofere sprijin pentru aderarea Romaniei la UE". "Care ar fi folosul ca sa mergem catre PPE, ca sa primim refuzul lor mai abrupt? Nu stiu daca lucrul acesta ar merita", a conchis liderul PNL.

PETITORI. Tariceanu si-a reluat argumentele intr-o conferinta de presa ulterioara, spunand ca PD nu este nici macar membru deplin al PPE. "Sa ne ducem intr-un loc in care sa un avem doar un statut de petitori?", a declarat el. Pe fondul disputelor intre PNL si PD in privinta fuziunii, presedintele Partidului Liberal European (ELDR), Annemye Neyts, a avertizat ca, daca proiectul nu va fi bine pregatit, ar putea duce la o ruptura intre cele doua partide si ca este important pentru Internationala Liberala ca Partidul Liberal din Romania sa ramana afiliata acestui organism. "E nevoie de doi pentru un tango si amandoi trebuie sa fie decisi sa danseze acelasi tango. In politica, unu plus unu nu fac neaparat doi. Daca aceste lucruri un sunt pregatite cu grija, s-ar putea ca unu plus unu sa faca mai putin de doi. Ar fi pacat!", a declarat Neyts. Si liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat ca i se pare "foarte ciudat" ca un partid important din Romania, adica PD, "sa fie atat de dornic sa se alature unui partid care voteaza impotriva aderarii Romaniei la UE, cum s-a intamplat in Olanda". Watson a spus ca i-a lansat si presedintelui Basescu invitatia de a se "apropia" de Partidul Liberal European, dar ca el si partidul din care provine trebuie sa decida carei familii europene vor sa apartina.

DESPRE PPE
"PPE are o dimensiune care poate sa fie impresionanta, dar nu intotdeauna marimea este cea care con- teaza. Cred ca este si substanta lucrurilor"
Calin Popescu Tariceanu - presedintele PNL
DESPRE FUZIUNE
" In politica, unu plus unu nu fac neaparat doi. Daca aceste lucruri nu sunt pregatite cu grija, s-ar putea ca unu plus unu sa faca mai putin de doi"
Annemye Neyts - presedintele ELDR

INTALNIRE WATSON - DAN VOICULESCU
SUBIECT. Dan Voiculescu si Graham Watson au discutat despre aderarea Romaniei la UE
Liderul ALDE, Graham Watson, a avut o intrevedere cu presedintele PC, Dan Voiculescu, cu care a discutat despre aderarea Romaniei la UE, dar si despre colaborarea dintre conservatorii romani si grupul liberal din Parlamentul European. "Am vorbit despre lucruri cunoscute, ca mai avem probleme in legatura cu capitolele justitie, ceva masuri administrative care nu s-au luat, dar nu vede cauze majore care ar putea sa intarzie aderarea noastra la UE", a declarat Voiculescu la finalul intalnirii. La randul sau, Graham Watson a mentionat ca "traditia umanist-conservatoare se potriveste foarte bine cu aceea a liberalilor europeni", iar colaborarea cu PC va continua. Watson a aratat ca in Romania coruptia este o problema, dar ca Guvernul face ceea ce trebuie sa ajunga "in varful" acestui fenomen. "Daca acest lucru se va intampla, atunci UE va recunoaste faptul ca lucrurile sunt in schimbare si Romania este gata sa devina membru", a declarat Watson. Intrebat daca un astfel de exemplu este cel al fostului premier Adrian Nastase, liderul ALDE a precizat ca "ar fi bine ca Ollie Rehn, comisarul pentru extindere, sa vada un caz de coruptie la nivel inalt. Nu sunt sigur ca el se astepta chiar la o astfel de personalitate a vietii politice. Acest lucru arata clar ca Romania este pregatita sa-si rezolve problemele trecutului, iar acest lucru este fundamental pentru a deveni membru UE", a incheiat Watson.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic european watson