x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul "drepturile cetăţenilor sunt un lux"

Tăriceanu: Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul "drepturile cetăţenilor sunt un lux"

09 Oct 2016   •   15:45
Tăriceanu: Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul "drepturile cetăţenilor sunt un lux"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, declară că singurul punct în care este de acord cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în ceea ce priveşte propunerile pe care le-a făcut privind pachetul de legi din Justiţie, este nevoia de reformă reală în domeniu, dar precizează că ceea ce îi deosebeşte "total" este modul de abordare.

"Doamna Prună are şcoala anti-democratică care se conduce după dictonul "drepturile cetăţenilor sunt un lux". Eu cred că Justiţia din România trebuie să iasă, o dată pentru totdeauna, de sub controlul unor instituţii de forţă care fac jocurile din umbră, iar justiţia să fie pusă să lucreze în interesul cetăţeanului. De aceea, susţin că orice schimbare de legislaţie sau orice reformă a unui domeniu trebuie să înceapă cu o serie de principii fundamentale care trebuie să ghideze dezbaterea din următoarele săptămâni", a scris Tăriceanu duminică pe pagina sa de Facebook.

Potrivit copreşedintelui ALDE, drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă baza pentru reforma Justiţiei, şefii instituţiilor cheie din justiţie trebuie aleşi democratic, "fără ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi fără echipament de ascultare în tribunale şi birourile magistraţilor şi fără promovări netransparente şi procurori care devin peste noapte judecători".

'Trebuie să schimbăm o dată pentru totdeauna numirile făcute netransparent şi discreţionar, iar factorul politic trebuie înlăturat din numirile din justiţie. Justiţia nu poate fi făcută prin interpuşi ai persoanelor aflate la un anumit moment într-o funcţie de conducere în România, ci trebuie să existe numiri pe bază de competenţă şi experienţă', a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai afirmat că Justiţia nu trebuie să mai fie 'câmpul tactic' al serviciilor, ci ea trebuie să fie independentă de orice influenţă venită din alte surse.

"Doamna Prună este datoare faţă de români cu o serie de răspunsuri la întrebările privind urmărirea şi ascultarea românilor. Poate în al 25-lea ceas va dovedi că în România drepturile cetăţenilor nu sunt un lux, iar doamna Prună va acţiona măcar o dată ca un ministru al Justiţiei dintr-un stat democratic, nu dintr-unul totalitar", a mai susţinut Tăriceanu.

Sursa: AGERPRES

×