x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu îi cere socoteală lui Obama

Tăriceanu îi cere socoteală lui Obama

de Georgiana Ionita    |    01 Sep 2016   •   19:30
Tăriceanu îi cere socoteală lui Obama
Sursa foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus partidelor adoptarea unei Declarații prin care Parlamentul să ceară explicații președintelui SUA Barack Obama şi Departamentului de Stat pentru declarația ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, care a spus că “Republica Moldova nu e România”.

Indignat de faptul că ambasadorul SUA la Chișinău susţine că Basarabia nu este România, Călin Popescu Tăriceanu a propus un proiect de Declarație în care prezintă nemulțumirile Senatului față de afirmațiile oficialului american și cere lămuriri din partea lui Barack Obama. “Tematica abordată de domnul ambasador este una extrem de sensibilă pentru orice român, dar mai cu seamă extrem de dureroasă. Ea readuce în memorie tragediile şi umilinţele pe care le-au îndurat milioane de români din Basarabia, teritoriu românesc, în neagra perioadă a stalinismului şi hitlerismului unite prin Pactul Ribbentrop-Molotov", se arată în proiectul de Declaraţie. "După cel de-Al Doilea Război Mondial, părinţii şi bunicii noştri au trăit zeci de ani cu speranţa că vin americanii. Nimeni însă nu credea că americanii, care au venit după atâţia ani de aşteptare, vor spune că Stalin a avut dreptate atunci când s-a înţeles cu Hitler să amputeze România”, mai scrie în textul propus de Tăriceanu. Proiectul Declarației a fost transmis ieri grupurilor parlamentare şi Comisiei de politică externă şi urmează să fie prezentat azi Biroului permanent pentru a fi adoptat și transmis preşedintelui SUA, Senatului SUA şi Departamentului de Stat.

Ce limbă vorbesc moldovenii?

"Statele Unite sprijină de multă vreme suveranitatea Republicii Moldova şi integritatea să teritorială. SUA salută România pentru leadership-ul de care a dat dovadă continuu şi pentru abordarea colaborativă în sprijinul dezvoltării democratice a Republicii Moldova”, a transmis ieri Ambasada SUA la Bucureşti. La Chişinău, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a profitat de Ziua Limbii Române şi a cerut Parlamentului să modifice Constituția ţării, astfel încât limba de stat să fie trecută româna, în locul celei moldovenești. "Eu sunt român, la fel cum au fost, părinţii, buneii mei şi tot neamul care trăieşte pe acest pământ", a explicat Timofti.

×