x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu ii refuza Londra lui Traian Ungureanu

Tariceanu ii refuza Londra lui Traian Ungureanu

de Monica Iordache Apostol    |    17 Feb 2007   •   00:00

Premierul a refuzat numirea jurnalistului Traian Ungureanu, un sustinator al presedintelui, ca ambasador al Romaniei la Londra, dar l-a acceptat pe Sever Voinescu ambasador in SUA.

Razvan Chirita/AP PHOTO/ROMPRES
NOSTALGIE. TRU este legat de Londra de la prima fuga in Occident
Alex Tudor/AP PHOTO/ROMPRES
SALT. Sever Voinescu trece de la cafeaua cu sare in palaria prea mare
Premierul Calin Popescu Tariceanu refuza sa semneze numirea lui Traian Ungureanu, jurnalistul preferat al sefului statului, ca ambasador al Romaniei la Londra. In schimb, accepta trimiterea lui Sever Voinescu la Washington.

Premierul Calin Popescu Tariceanu refuza trimiterea unuia dintre preferatii presedintelui Traian Basescu in postul de ambasador pe Axa. Traian Ungureanu, jurnalist cunoscut pentru articolele elogioase la adresa sefului statului, nu a primit avizul premierului pentru a fi trimis ca ambasador la Londra. Tariceanu nu vrea sa-si puna semnatura pe actul de numire a acestuia, dar accepta trimiterea lui Sever Voinescu, un alt preferat al presedintelui, la Washington. Biroul de Presa al Guvernului nu a confirmat dar nici nu a infirmat informatia. Cei doi sunt jurnalisti cunoscuti pentru sprijinul neconditionat acordat lui Traian Basescu si amandoi au semnat acum doua saptamani un apel la clasa politica, in care il prezinta pe seful statului drept "primul presedinte care da semne ca e dispus sa aduca tara pe drumul pe care ar fi trebuit sa se aseze in urma cu 17 ani". "Scandalurile pe care actualul presedinte le creeaza provin din zgandarirea focarelor de infectie, ignorate pana acum, ale societatii noastre", sustin cei doi in respectivul apel, alaturi de ceilalti semnatari. Si presedintele Traian Basescu si-a aratat recunostinta fata de Ungureanu, decorandu-l cu ordinul Meritul Cultural in grad de cavaler si participand, in cadrul targului de carte Bookfest din luna iulie anul trecut, la lansarea volumului de articole ale lui Ungureanu "Tehnica neputintei la romani". Traian Ungureanu a fost ziarist la sectia romana a BBS Londra, unde scria cronici politice, dar si sportive, si de la care a fost concediat in anul 2003. La vremea respectiva, demiterea lui a generat un scandal politic, fiind pusa pe seama comentariilor sale critice la adresa guvernului PSD si a fostului premier Adrian Nastase.

NEPREGATIT. Decizia lui Tariceanu era previzibila. "Nici in ruptul capului nu va semna pentru Ungureanu", declarau surse liberale in urma cu cateva zile. Motivul ar fi nepregatirea acestuia in domeniul diplomatic. "Domeniul lui de competenta este fotbalul", comentau aceleasi surse. Traian Ungureanu este in prezent corespondent al Realitatii TV in Marea Britanie si nu are nici un fel de experienta diplomatica. In schimb, se pare ca premierul nu a avut obiectii in privinta lui Sever Voinescu, acesta ocupand intre 2000 si 2003 postul de consul general al Romaniei la Chicago. Voinescu a mai fost si secretar general in MAE.

TRASEU. Conform procedurilor, propunerile venite de la Ministerul de Externe trebuie avizate de premier, dupa care este nevoie de un vot consultativ din partea Comisiilor de politica externa ale Parlamentului. Decretul de trimitere la post trebuie insa semnat de presedinte. Postul de la Londra este vacant, ambasadorul Dan Ghibernea fiind rechemat de la post. Nici la Washington statul roman nu are nici un trimis de anul trecut, cand ambasadorului Sorin Ducaru i-a expirat mandatul si a fost numit la conducerea misiunii permanente a tarii noastre pe langa NATO.

BACONSCHI, LA PARIS
Un alt nume vehiculat printre cele ale noilor ambasadori este Teodor Baconschi (foto), propus, se pare, pentru postul de la Paris. In acest moment, Baconschi lucreaza in Administratia Prezidentiala in calitate de consilier prezidential pe probleme politice. A mai fost ambasador al Romaniei la Vatican si in Portugalia, precum si, pana in 2006, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

×
Subiecte în articol: traian politic londra ungureanu