x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Problemele inter-instituţionale dintre premier şi preşedinte pot fi lămurite numai prin revizuirea Constituţiei

Tăriceanu: Problemele inter-instituţionale dintre premier şi preşedinte pot fi lămurite numai prin revizuirea Constituţiei

de Agerpres    |    17 Mar 2014   •   18:49
Tăriceanu: Problemele inter-instituţionale dintre premier şi preşedinte pot fi lămurite numai prin revizuirea Constituţiei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că problemele inter-instituţionale dintre premier şi şeful statului ar putea fi tranşate numai printr-o revizuire a Constituţiei, în sensul unei mai clare delimitări a atribuţiilor puterilor în stat.

Tăriceanu a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că problemele dintre premier şi preşedinte sunt regretabile mai ales în contextul în care se discută reprezentarea României la lucrările Consiliului European, care se va desfăşura în 21-22 martie.

"Noi am primit o scrisoare de informare (din partea premierului Victor Ponta cu privire la Consiliul European -n.r.). Sunt veşnicele probleme inter-instituţionale între premier şi Preşedinţie şi e regretabil acest lucru pentru că, cel puţin pe probleme care ţin de reprezentare a României în UE, de promovare a intereselor noastre şi de apărare a lor, ar trebui să existe o colaborare în acest sens. Pentru mine, din păcate, aceste chestiuni nu sunt noi. Am trecut prin ele şi am trăit aceste situaţii în care ne regăsim şi în momentul de faţă. Probabil că, în final, numai o revizuire a Constituţiei, cu delimitarea clară a atribuţiile între Guvern şi Preşedinţie va putea să lămurească aceste probleme. Până atunci, cred că în baza pactului de coabitare, aceste chestiuni ar trebui să fie rezolvate. Nu văd ca Parlamentul să poată interveni, în momentul de faţă, decisiv în această chestiune", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat că România ar trebui reprezentată în Consiliul European de către şeful statului doar în acele situaţii în care sunt discutate probleme de ţin de politica externă sau de cea privind securitatea.

"Lucrurile trebuie să fie clare. În ceea ce priveşte participarea la Consilii Europene, sigur că pe chestiuni care ţin de politica externă, probleme de securitate, ar trebui să participe preşedintele. Dar în toate celelalte chestiuni ar fi trebuit să participe Guvernul şi nu văd de ce nu se întâmplă aşa", a mai precizat Tăriceanu.

Acesta a ţinut să precizeze că, în opinia sa, România ar fi putut fi guvernată şi în lipsa unui pact de coabitare între premier şi preşedinte.

"Pactul de coabitare nu aduce nimic esenţial, nou. Cred că puteam să funcţionăm foarte bine şi fără acest pact de coabitare. În politică, dincolo de ceea ce vedem că scrie în Constituţie şi sunt alte norme legale, există şi anumite cutume sau o practică democratică curentă în celelalte ţări cu democraţie consolidată. Ceea ce s-a întâmplat la noi, în ultimii ani, o reinterpretare a normelor constituţionale, inclusiv prin intervenţia CCR, mie mi se pare un lucru extrem de regretabil", a mai spus preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului.

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în ceea ce priveşte organizarea unui referendum privind revizuirea Legii fundamentale în acest an, este un deziderat care nu va putea fi realizat, în primul rând şi din pricina faptului că proiectul de modificare a Constituţiei nu a fost încă adoptat de către Parlament.

"În actualul context politic, am anumite îndoieli că este un obiectiv realizabil", a conchis Tăriceanu.

×