x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu şi Constantin, cu săbiile pe masă

Tăriceanu şi Constantin, cu săbiile pe masă

de Robert Kiss    |    16 Mar 2017   •   13:33
Tăriceanu şi Constantin, cu săbiile pe masă
Sursa foto: DIANA OROS

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin stă pe un butoi cu pulbere. Mărul discordiei îl reprezintă convocarea Congresului în care formaţiunea trebuie să îşi aleagă o conducere unică, însă Tăriceanu are deja o variantă de rezervă. Mai mulţi parlamentari liberali ar urma să umple golul lăsat de Constantin în cazul în care aripa vicepremierului dezertează.

 

Fuziunea dintre PLR şi PC nu a reuşit să îngroape şi interesele diferite pe care le are fiecare tabără. În timp ce facţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu îşi doreşte organizarea cât mai rapidă a Congresului şi alegerea unei conduceri unice, tabăra lui Daniel Constantin vrea mai întâi alegeri interne în fiecare organizaţie şi decalarea Congresului pentru la toamnă. Tensiunea din ALDE a fost recunoscută oficial chiar de Daniel Constantin: „Există o situaţie oarecum tensionată în ALDE. Discuţiile în ALDE nu au început de la Congres, ci de la cu totul alte lucruri, care ţin de principii”. Conform unor surse din partid discuţiile au pornit, de fapt, de la împărţirea puterii. Aripa conservatoare a fost exclusă de la masa bucatelor şi marginalizată în partid, motiv pentru care au apărut nemulţumirile.

Potrivit statutului, Congresul este convocat la solicitarea a cel puţin jumătate din filialele din ţară, iar la acest moment, sunt mai mult de 30 de filialele din teritoriu care cer organizarea rapidă a Congresului. Surse din partid susţin că aripa din jurul lui Tăriceanu a stabilit deja data Congresului pentru 22 aprili, iar la sfârşitul acestei săptămâni va face oficial anunţul. De partea cealaltă, în tabăra lui Daniel Constantin, este susţinută varianta conform căreia Congresul nu poate fi convocat fără semnătura celor doi co-preşedinţi, iar vicepremierul refuză să semneze. Lucrurile pot merge până la o contestaţie făcută de aripa conservatoare la tribunal. De asemenea, surse apropiate conducerii vorbesc chiar de o posibilă rupere a partidului după Congres. Este posibil ca Daniel Constantin să rupă partidul şi să plece cu oamenii apropiaţi din ALDE. În cazul în care un astfel de scenariu s-ar concretiza, cei cu care pleacă Constantin ar putea să se alăture unui alt grup pe care ar urma să îl extragă fostul premier, Victor Ponta, din PSD. În schimb, Tăriceanu este dispus să meargă până la capăt cu organizarea Congresului şi depunerea candidaturii pentru funcţia de preşedinte al partidului, chiar şi cu riscul unei dezertări a lui Daniel Constantin. Acesta ar avea şi un plan de rezervă pregătit pentru acest scenariu. În culise, Tăriceanu poartă negocieri intense cu liberalii nemulţumiţi de luptele interne din PNL, liberali pe care cei din ALDE îi curtează pentru a se alătura partidului după Congresul ALDE şi cel al PNL, în urma căruia şi liberalii îşi vor alege o conducere unică.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Acum apar aceste discuţii pentru că doi membri ai alianţei sunt supăraţi: Ponta pe PSD, Daniel Constantin pe ALDE. Eu vă garantez că această alianţă va merge mai departe. Majoritatea e stabilă şi susţinerea guvernului nu e pusă sub semnul întrebării.

 

×