x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu vrea referendum

Tariceanu vrea referendum

de Dana Piciu    |    01 Iul 2006   •   00:00
Tariceanu vrea referendum

Dupa respingerea propunerii in CSAT, premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut in continuare necesitatea retragerii trupelor romanesti din Irak si a propus ca dezbaterea politica pe aceasta tema sa fie urmata de un referendum national. Tariceanu a mai spus ca presedintele Basescu a facut "o eroare" ieri, incercand sa mentina "o participare nepopulara a trupelor in Irak", decizie care nu face decat sa amane dezbaterea, pentru ca hotararea finala apartine Parlamentului. Premierul a mai aratat ca retragerea trupelor de pe teatre de operatiuni "tine de atributele de independenta a oricarui stat, iar Romania are dreptul si chiar obligatia sa faca o astfel de dezbatere". El a mai adaugat ca "fundamentarile de ordin politic si militar" care au fost facute de Ministerul Apararii arata ca retragerea trupelor din Irak este oportuna, deoarece misiunea soldatilor nostri acolo se apropie de final.

"Spania, Italia, Bulgaria s-au dezangajat treptat, chiar SUA au decis retragerea trupelor, de aceea este normala si foarte potrivita si la noi dezbaterea pe aceasta tema, ea incadrandu-se perfect in politica externa a Romaniei", a mai spus Tariceanu. El s-a declarat surprins de comentariile presedintelui Basescu conform carora decizia retragerii trupelor trebuie luata in Coalitia multinationala. "Regret ca aud astfel de afirmatii din partea presedintelui. Romania nu trebuie sa fie o tara timorata in relatiile externe", a mai spus el.

SANCTIUNI. In ce-i priveste pe cei doi ministri liberali (Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu) care nu au sustinut in CSAT propunerea de retragere a trupelor din Irak, Tariceanu a spus ca "este o problema", chiar daca nu foarte importanta. El a aratat ca PNL va analiza situatia celor doi si va lua o decizie conform statutului partidului. Potrivit unor surse din PNL mai multi lideri din filiale, dar si parlamentari liberali si-au exprimat dezacordul fata de pozitia celor doi ministri PNL din CSAT, solicitand sanctionarea acestora conform statutului.

×
Subiecte în articol: politic trupelor