x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tătaru: Putem revenit la viaţa „cvasi-normală" în iulie. Dacă va fi al 2-lea val, nu va fi ca primul

Tătaru: Putem revenit la viaţa „cvasi-normală" în iulie. Dacă va fi al 2-lea val, nu va fi ca primul

06 Iun 2020   •   15:18
Tătaru: Putem revenit la viaţa „cvasi-normală" în iulie. Dacă va fi al 2-lea val, nu va fi ca primul

Ne putem gândi să revenim la o viaţă „cvasi-normală" la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august și la un al treilea val de relaxare din 15 iunie, spune ministrul Nelu Tătaru. Dacă va veni un al doilea val de infectări, nu va fi la fel ca primul, crede acesta.

Tătaru a spus la Digi24 că evaluarea primei etape de relaxare a arătat faptul că, respectând precauțiile, se poate trece la un nivel următor.

„Dacă mergem pe acest ritm, ne putem gândi din 15 iunie la a treia etapă de relaxare. La sfârșitul lui iulie - începutul lui august putem să ajungem la o viață cvasi-normală”, a spus Tătaru, adăugând că există totuși posibilitatea ca transmiterea virusului în comunitate să persiste pe parcursul acestei veri.

Ministrul a vorbit despre un studiu de seroprevalență, care va arăta cât suntem de imunizați, câți am trecut prin boală, dar și ce previziuni sunt.

Studiul vizează 29.019 subiecți din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, din care pacienții aleși prin eșantion vor merge la 3 laboratoare pentru analize sau evaluarea perioadică, iar INSP va face, cu acordul lor, teste serologice.

„Ne va spune câți dintre noi am trecut prin boală și previziuni pentru un viitor episod. Așa putem previziona un eventual val 2”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă va veni un al doilea va la toamnă, ministrul a răspuns că în general o pandemie merge cu epidemii sezoniere 1 an sau 2.

„Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice”, a conchis Tătaru.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nelu tataru pandemie coronavirus