x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Telefoane ascultate, la ""top secret""

Telefoane ascultate, la ""top secret""

de Eliza Popa    |    28 Iun 2007   •   00:00
Telefoane ascultate, la ""top secret""

SRI a refuzat să răspundă Comisiei parlamentare de control dacă telefoanele familiei lui Dan Voiculescu sunt ascultate la cererea DNA, iar in Scandalul "Bileţelul" şeful arhivei acestui serviciu a recunoscut că nu s-au respectat procedurile. Dezvăluirile aparţin şefului Comisiei SRI, Radu Stroe.



SRI a refuzat să răspundă Comisiei parlamentare de control dacă telefoanele familiei lui Dan Voiculescu sunt ascultate la cererea DNA. Dezvăluirea ii aparţine lui Radu Stroe, preşedintele Comisiei pentru controlul SRI.

Senatorul PNL Radu Stroe a declarat in emisiunea "Vorbe grele cu Victor Ciutacu", difuzată la Antena 2, că a solicitat o poziţie oficială de la SRI in legătură cu acuzaţiile aduse SRI de preşedintele PC.


LIBER LA INSTANŢĂ. Acesta a reclamat atăt public (intr-o declaraţie de presă), căt şi printr-o scrisoare oficială adresată Comisiei de control că, la solicitarea procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, telefoanele lui personale şi cele ale celor două fete ale sale sunt ascultate. Răspunsul SRI a fost, conform spuselor lui Stroe, mai mult decăt vag şi a constat intr-o inşiruire de acte normative şi protocoale incheiate de SRI cu diverse alte instituţii (inclusiv DNA) care guvernează activitatea de ascultare a telefoanelor, dar fără nici o referire concretă la cazul semnalat de Dan Voiculescu. Ulterior, şeful Comisiei SRI a precizat pentru Jurnalul Naţional că nici măcar o audiere pe această temă a directorului Serviciului, George Maior, nu a reuşit să ofere vreun răspuns. Această stare de fapt a determinat Comisia SRI să trimită o scrisoare către liderul PC, in care parlamentarii şi-au exprimat neputinţa şi l-au sfătuit pe Dan Voiculescu să se adreseze instanţei.


FĂRĂ URME. In aceeaşi emisiune, Radu Stroe a mai dezvăluit că la audierile-maraton de la Comisie pe tema bileţelelor cu date despre unii judecători ai Curţii Constituţionale dispărute de la Florian Coldea, şeful Arhivei SRI a recunoscut un fapt stupefiant. Nici atunci cănd au fost solicitate datele (care au ajuns la Mircea Geoană şi, ulterior, in media), nici atunci cănd s-au transmis către primul adjunct al SRI nu s-au respectat procedurile, lipsind orice confirmare scrisă a operaţiunii. Intrebat cum se face că in aceste condiţii raportul Comisiei SRI (adoptat prin consens) exclude categoric ipoteza unui act de poliţie politică din partea prim-adjunctului directorului SRI, senatorul PNL a precizat că, in lipsa unor probe concrete privind executarea unui ordin exterior instituţiei, a primat principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Trimis la CSAT

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ieri să trimită Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) raportul Comisiei SRI privind cazul Coldea. Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a declarat că s-a hotărăt transmiterea raportului către Consiliu, cu "rugămintea" de a ţine cont de sugestiile Comisiei SRI in elaborarea legilor privind siguranţa naţională. Comisia parlamentară privind controlul SRI a aprobat marţi raportul in cazul Coldea, stabilind că nu a fost vorba de poliţie politică. (Lavinia Dimancea)

×
Subiecte în articol: politic comisiei