x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă a căzut

UPDATE. Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă a căzut

10 Oct 2019   •   14:21
UPDATE. Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Dăncilă a căzut
Sursa foto: Lucian Alecu

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă este dezbătută şi votată joi, în Parlament. Sunt necesare cel puţin 233 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată. 

UPDATE. Moțiunea de cenzură a trecut. 238 de voturi „pentru”. Moţiunea de cenzură a trecut cu 5 voturi peste limită. Trei parlamentari PSD au votat în favoarea Opoziţiei. 

UPDATE 14.20 Votul s-a încheiat. Au votat 244 de parlamentari. A început numărătoarea voturilor. Deputaţii PSD Gabriel Petrea şi Marius Bota au votat pentru moţiunea de cenzură.

UPDATE 14.05 233 de parlamentari au fost înregistrațâi că au votat. Continuă votul.

UPDATE 13.40 S-a încheiat votul pentru Camera Deputaților, urmează Senatul. Până în acest moment au votat 140 de parlamentari, scrie Antena 3.

UPDATE 12.35 Dezbaterile s-au încheiat și a fost citită procedua pentru desfășurarea votului. A început votul pe moțiunea de cenzură. Majoritatea parlamentarilor se află aproape de urnele cu bile.

UPDATE 12.25 Premierul Viorica Dăncilă a luat cuvântul și răspunde acuzațiilor.

„Păstrați ura pentru cineva care a făcut studiile la Moscova și vorbește în limba de acolo. INS a confirmat creșterea economică. Asta spune multe, mulți nu le înțeleg, pentru că atunci când erau la guvernare nu se putea vorbi de creștere economică.”

„Domnul Ponta, e greu să vă răspund. O să am puterea să fiu mai bărbat decât dumneavoastră, nu o să îmi dau demisia pe Facebook și fără să vorbesc cu membrii partidului. Sunt convinsă că îi veți trăda pe colegi cum ne-ați trădat și pe noi. La dumneavoastră măsura misoginismului nu mai miră pe nimeni.”, a mai spus Viorica Dăncilă.

UPDATE 12.15 Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: „Dragi foști și actuali colegi, încă sunteți pesediști. Nu am văzut o moțiune de cenzură mai tristă decât acum. Mă așteptam la ceva mai mult, un text mai frumos, ceva mai profund.”

UPDATE 11.40 Călin Popescu-Tăriceanu a primit dreptul la replică și răspunde acuzațiilor Vioricăi Dăncilă. „Dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenție să iau azi cuvântul. Dacă mă apucam să dau din casă, fii convinsă că puteam să spun multe.”

„Clipiți de două ori și venim să vă salvăm.”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu. „Există viață și după ce nu mai sunteți prim-ministru.”

UPDATE 11.35 Președintele PMP, Marius Pașcan, a vorbit în plen.

UPDATE 11.30 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, critică Guvernul PSD.

UPDATE 11.25 Liderul USR, Dan Barna, în plen: „Azi, mi-am început ziua cu emoții ca la bacalaureat. Parlamentul are ocazia sa treaca azi bacalaureatul politic. Guvernul trebuie demis.”

UPDATE 11.20 Liderul PRO România, Victor Ponta, ironic la adresa Guvernului PSD. „Dăncilă e supărată că toți consilierii dumneaei m-au sunat aseară să vorbim de moțiune. Dacă te superi că te refuză un bărbat nu e normal să o spuneți la microfon.”, a spus Victor Ponta. „Doamna Dăncilă vorbeşte despre ceva ce nu ştie - e ceva tautologic, spun tautologic ca să vă dau de lucru, să căutaţi pe Google.”, a mai spus acesta.

"Cred că azi avem datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria, dacă nu, îl vor îngropa românii la alegerile prezidențiale", a mai spus Victor Ponta.

UPDATE 11.05 Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a preluat cuvântul în plen. „Cred cu tărie că azi ne adrăsem unui premier care a călcat în picioare România. Cred că este pentru ultima dată când un premier îndrăznește să își amenințe colegii cu dosare penale.”, a spus Raluca Turcan. În plus, aceasta a atras atenția asupra legii recursului compensatoriu care a dus la eliberarea a peste 16.000 de deținuți.

„Să fie foarte clar pentru propaganda PSD: PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiți din România. Singurii care se tem sunt uzurpatorii de aici.”, a spus Raluca Turcan, ca răspuns la acuzațiile lui Titus Corlățean.

UPDATE 10.55 Au început dezbaterile în plenul Parlamentului. Senatorul PSD Titus Corlățean atacă Opoziția și pe liderii ei.

„Este cea mai slabă moțiune pe care am citit-o. Aduce a cântec de jale de pe la 1800. Dacă PNL vine la guvernare, bugetarii vor fi dați afară, vor fi tăiate pensiile și salariile. Am fost interesat să descopăr care e alternativa la actuala guvernare oferită de opoziție și de cineva, care din aroganță, nu doarme de grija PSD. Zero ofertă de guvernare, zero chimie între partenerii de opoziție. Zero și știe Julien Dacian Cioloș de ce. Vreo 400.000 de bugetari aruncați în stadă dacă PNL la guvernare, tăieri de pensii și salarii, impozitarea afacerilor IT-iștilor. Nu întâmplător ați refuzat dumneavoastră UDMR-iști, PNL-iști, USR-iști pactul pentru bunăstare.”, a spus Titus Corlățean

UPDATE 10.45. Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit; încep dezbaterile. „Mă uit în sală și văd aceiași oameni politici amatori și iresponsabili. Nu v-ați schimbat prea mult în ultimele luni. Am crezut că ați înțeles că nu puteți veni în Parlament să dați jos Guvernul cu temele nefăcute. Am crezut că ați înțeles atunci că nu puteți sfida din nou românii. Că e obligatoriu să veniți cu o echip guvernamentală și cu un program de guvernare dacă vreți să reconstruiți România, așa cum atât de măreț ne spuneți în textul moțiunii. Până acum am văzut cum vreți să o demolați”, a spus Viorica Dăncilă, în plen.

UPDATE 10.20. Un număr de 298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa la şedinţa de plen, din totalul de 464 de parlamentari, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care conduce joi şedinţa Parlamentului.

Moţiunea este prezentată în plen de deputatul USR Cristian Seidler.

UPDATE 10.00. Social-democraţii au ajuns deja la şedinţa de grup din Parlamentul României. Viorica Dăncilă a ajuns, se află în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. „Eu sunt pozitivă şi optimistă”, a spus premierul, odată ajuns în Parlament. 

În ceea ce privește zvonurile că Viorica Dăncilă ar fi oferit bani parlamentarilor pentru a nu vota moțiunea, premierul a respins acuzațiile. „Cine a vorbit de acele sume de bani trebuie să demonstreze. Dacă până acum am zis că sunt doar declaraţii politice, sunt acuzaţii deosebit de grave. Eu nu fac aşa ceva”, a mai spus Dăncilă. 

-----------------------------------------

Moţiunea, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, potrivit liderului liberalilor, Ludovic Orban.

"Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, faceţi un bine României şi românilor şi votaţi demiterea celui mai nociv guvern pe care l-a avut ţara în ultimii 30 de ani. Demiteţi Guvernul PSD prin votul dumneavoastră şi salvaţi, astfel, ceea ce se mai poate salva din economia României, din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, din instituţiile statului român. Orice zi cu Guvernul Dăncilă la putere înseamnă oportunităţi ratate pentru România, subdezvoltare şi adâncirea problemelor macroeconomice. Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate. Această moţiune ne oferă şansa să reconstruim România din temelii. (...) Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată. Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România. Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare. Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră", se arată în textul moţiunii de cenzură.

Iniţiatorii susţin că soluţia după demiterea Guvernului PSD înseamnă şi adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura