x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodor Meleşcanu cere un buget dublu la Ministerul de Externe

Teodor Meleşcanu cere un buget dublu la Ministerul de Externe

21 Mar 2019   •   13:54
Teodor Meleşcanu cere un buget dublu la Ministerul de Externe

Apărarea şi descurajarea trebuie să fie dublate de comunicare strategică, dar şi de rezilienţa societăţii în general, a declarat, joi, la o dezbatere, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, adăugând că diplomaţia are un rol important în contextul modificării "naturii războiului", motiv pentru care propune ca bugetul Ministerului Afacerilor Externe să ajungă la un procent din PIB, dublu faţă de cât este în prezent.
"Dacă vă uitaţi la (...) schimbarea naturii războiului, la accentul şi priorităţile pe care le avem în ceea ce priveşte combaterea războiului hibrid, în principal prin consolidarea rezilienţei, prin toate metodele dedicate comunicării strategice, fără aceste elemente nu putem să ne simţim cu adevărat în siguranţă", a afirmat şeful diplomaţiei române la "Atlantic-Black Sea Security Forum".
El a spus că apărarea văzută doar din punct de vedere militar nu este suficientă. 
"Astăzi, când vorbim, noi avem o contribuţie foarte importantă pe partea militară, la apărare şi securitate, la nivel internaţional şi la nivelul NATO. Dar trebuie să înţelegem că multe dintre aspectele care trebuie abordate sunt practic în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Externe şi a societăţii române, global. Când vorbim de rezilienţă, când vorbim despre dialogul structurat în cadrul OSCE, este evident că nu ne putem baza doar pe apărare şi descurajare. Trebuie să folosim toate elementele, să le combinăm, pentru a deveni adevăraţi parteneri şi jucători importanţi (...) şi în Uniunea Europeană", a punctat Teodor Meleşcanu. 
În context, a vorbit despre o eventuală creştere a bugetului Ministerului Afacerilor Externe la 1% din Produsul Intern Brut.
"Faptul că alocăm 2% din PIB Ministerului Apărării cred că este o idee foarte bună şi există un consens politic legat de aceasta. Cred că a venit momentul să ne gândim, de asemenea, la creşterea posibilităţilor şi activităţilor din domeniul nostru. (...) Cred că ar trebui să ne gândim, de asemenea, la 1% din buget pentru Ministerul Afacerilor Externe şi diplomaţia noastră. În prezent nu este rău, avem 0,54%, dar 1% din PIB ar putea fi un instrument foarte important pentru dezvoltare", a punctat el. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor melescanu mae