x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodorovici acuză: Ministrul Cîțu ne propune un buget bazat pe ipoteze macroeconomice false, cu venituri supradimensionate şi cheltuieli subdimensionate!

Teodorovici acuză: Ministrul Cîțu ne propune un buget bazat pe ipoteze macroeconomice false, cu venituri supradimensionate şi cheltuieli subdimensionate!

15 Dec 2019   •   15:00
Teodorovici acuză: Ministrul Cîțu ne propune un buget bazat pe ipoteze macroeconomice false, cu venituri supradimensionate şi cheltuieli subdimensionate!

Senatorul social-democrat Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, a anunţat că, în cazul în care Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului de stat pentru anul 2020, PSD va sesiza CCR.

„Eu înţeleg dorinţa Guvernului Orban de a nu se adăuga amendamente la această lege, dar este o abordare incorectă. Se creează un precedent periculos. Constituţia spune că bugetul se depune la Parlament pentru aprobare. Aprobarea presupune dezbatere. Este corect ca toate comisiile de specialitate să discute, să aducă amendamente. Ăsta este rolul nostru de parlamentari. Să mă pot uita într-un buget şi să-mi dau seama dacă sunt prevăzute anumite sume. (...) Discuţiile se fac în CSAT. (...) Trebuie să fie o discuţie cu CES. Nu mai spun de dezbaterea publică pe care colegii liberali o tot subliniau anii trecuţi. (...) Prima cale de atac este aceasta la Curtea Constituţională şi apoi vom analiza”, a declarat Teodorovici, duminică, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă PSD se teme de depunerea unei moţiuni de cenzură, Teodorovici a spus: „Nu se teme absolut deloc”.

El a susţinut că, pentru a avea buget de la 1 ianuarie, Guvernul are „un motiv în plus” să vină cu legea în Parlament pentru dezbatere şi vot. „Nu e un motiv în plus pentru a fi discutat?”, s-a întrebat Teodorovici.

Fostul ministru de Finanţe a menţionat că pentru anul 2019 cheltuielile sunt supraestimate şi veniturile subestimate, iar pentru anul 2020 „se face invers”.

„Dânşii au supraestimat cheltuielile şi au subestimat veniturile pentru a ajunge la acel deficit de 4,3%. O spune şi agenţia de rating în raportul său (n.r. - Standard & Poor's). Pentru 2020, în schimb, nu prezintă în mod foarte clar şi corect toate cheltuielile pe care aceste legi le prevăd. Asta spune şi Consiliul Fiscal. Că estimarea pentru aplicarea legii pensiilor nu este cea corectă. Este mai mică decât cea pe care nota de fundamentare la legea pensiilor o prevede. Pe anul viitor, dânşii asta fac, scad cheltuielile, supraestimează veniturile (...) peste 11 miliarde de lei supraestimate, iar cheltuielile subestimate cu peste 5 miliarde de lei. Şi o spune Consiliul Fiscal, nu o spunem doar noi, cei de la PSD”, a explicat Teodorovici.

Eugen Teodorovici l-a acuzat pe actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, că va realiza bugetul pe anul 2020, bazându-se pe date false, cu „venituri umflate din pix, supradimensionate şi cheltuieli subdimensionate”.

„Ministrul demis de Finanţe ne propune un buget bazat pe ipoteze macroeconomice false, cu venituri umflate din pix, supradimensionate şi cheltuieli subdimensionate. Consiliul Fiscal arată că strategia bugetară încalcă toate angajamentele luate de România în faţa UE. Mai mult, raportul Consiliului Fiscal arată că veniturile bugetare sunt supraevaluate, veniturile din TVA la fel, iar estimările încasărilor din accize sunt optimiste”, a declarat Teodorovici.

El a menţionat că aşteaptă bugetul pe anul 2020 şi îl va compara cu proiectul de buget al PSD lăsat la Ministerul de Finanţe, care prevedea un deficit de 2,8%.

„Sunt convins că deficitul se putea ţine sub 3% pentru anul viitor. Creşterea pentru acest an este pentru a arăta greaua moştenire de la PSD. (...) Acea acuză că nu se ştiau date este falsă, pentru că toate structurile europene au avut acces la toate elementele. (...) Dorinţa lor este de a nu aplica creşterile de pensii şi salarii. (...) Estimarea aceasta la grămadă ascunde dorinţa de a nu aplica în întregime legea pensiilor. O spune raportul Standard & Poor's că 2020 va fi anul în care se va trece efectiv la austeritate. (...) Prefer să fie lipsă de competenţă, să nu fie ceva la nivel de Guvern care să aibă ceva în spate, un plan contra acestei ţări”, a precizat Teodorovici.

PSD propune un pact politic pentru reforme

PSD lansează către toate partidele politice o invitaţie pentru agrearea unui pact politic pentru reforme structurale în toate domeniile de activitate, astfel încât, odată ce vor fi aplicate acele măsuri, nimeni din opoziţie să nu aibă niciun fel de reproş, a mai anunţat Eugen Teodorovici.

„Lansăm o invitaţie către toate partidele politice pentru a-şi desemna reprezentanţi la construcţia unui pact politic pentru reforme structurale. Este acest aspect menţionat şi în raportul agenţiei Standard & Poor's, că acestea lipsesc din România. Deci cu reforme structurale, pe toate domeniile de activitate, astfel încât, odată agreat din punct de vedere politic, Guvernele să poată avea siguranţa că, odată aplicate acele măsuri, nimeni din opoziţie nu va avea niciun fel de reproş”, a afirmat el.

Fostul ministru a explicat că fiecare coleg al său, care va prezenta situaţia pe câte un domeniu de activitate, va veni şi cu o propunere pentru fiecare sector.

Prima măsură propusă de PSD este cea vizând zona economică - TVA să devină exigibil în momentul în care plata facturii este efectuată de autoritatea contractantă.

„Eu o să fac azi o propunere legată de zona economică - şi anume ca TVA să devină exigibil în momentul în care plata facturii este efectuată de autoritatea contractantă. De exemplu, dacă o companie îşi permite din punct de vedere financiar să finalizeze o lucrare pe un şantier, nu trebuie să stea agăţată de acel proiect pentru că nu primeşte bani de la Ministerul Dezvoltării, dar dacă îşi permite financiar acest lucru să poată să finalizeze, dar factura să nu conţină TVA exigibil decât în momentul în care plata acelei facturi se şi onorează de către autoritatea contractantă. Asta înseamnă că TVA va fi plătit doar când vor fi primiţi banii. (...) Sunt convins că toate companiile din România vor agrea o astfel de soluţie şi ar fi ideal ca de săptămâna viitoare Guvernul Orban să şi emită o astfel de OUG”, a adăugat Teodorovici.

Antena3 și AGERPRES

×
Subiecte în articol: eugen teodorovici