x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Timofte si Fulga, stanga-mprejur! - Demisiile sefilor SRT si SIE, neacceptate

Timofte si Fulga, stanga-mprejur! - Demisiile sefilor SRT si SIE, neacceptate

de Carmen Vintila    |    28 Iul 2006   •   00:00

Directorul SRI, Radu Timofte, si cel al SIE, Gheorghe Fulga, vor ramane sefii celor doua servicii secrete pana cand Parlamentul va decide eliberarea lor din functie. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de conducerea celor doua Camere, doar PD opunandu-se.

DECIZIE. Parlamentul a hotarat ca demisiile lui Gheorghe Fulga si Radu Timofte nu sunt valabile

Directorul SRI, Radu Timofte, si cel al SIE, Gheorghe Fulga, vor ramane sefii celor doua servicii secrete pana cand Parlamentul va decide eliberarea lor din functie. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de conducerea celor doua Camere, doar PD opunandu-se.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au reunit ieri in sedinta comuna pentru a discuta despre situatia creata in urma demisiei sefilor serviciilor secrete, cat si despre o posibila sesiune extraordinara in care sa se dezbata legile sigurantei nationale. Decizia pe care au luat-o insa la finalul sedintei a fost una neasteptata. Cu 15 voturi "pentru" si trei "impotriva" apartinand reprezentantilor PD, parlamentarii au hotarat ca directorul SRI, Radu Timofte, si cel al SIE, Gheorghe Fulga, sa ramana in functii. Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, directorii celor doua servicii nu-si pot parasi posturile pana la eliberarea din functie de catre Parlament, in sedinta comuna. El a precizat ca Birourile celor doua Camere au luat act de solicitarile de eliberare din functie ale lui Timofte si Fulga printr-o scrisoare trimisa de presedintele Traian Basescu. Vacaroiu a anuntat ca, impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ii va trimite sefului statului o scrisoare in care ii va solicita ca, in conformitate cu Legea, sa trimita o adresa prin care sa propuna Parlamentului eliberarea din functie a celor doi directori si numirea altor persoane in aceste posturi. Comisiile parlamentare pentru controlul activitatii SRI si SIE au primit sarcina ca, pana la data de 20 august, sa elaboreze rapoartele necesare pentru eliberarea din functie a celor doi directori si pentru numirea celor doi noi sefi SRI si SIE. Potrivit presedintelui Senatului, rapoartele vor fi prezentate in plenul Parlamentului cel mai probabil dupa 20 august si vor fi supuse votului secret.

DEMISII NELEGALE. Majoritatea membrilor celor doua Birouri a fost de parere ca demisiile sefilor serviciilor secrete au fost depuse fara respectarea procedurilor legale. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a aratat ca numai Parlamentul poate sa aprobe eliberarea din functie a celor doi sefi, la propunerea sefului statului. Totodata, Antonescu a spus ca PD si PNL "nu vorbesc aceeasi limba" in cazul Hayssam, adaugand ca democratii vad in Parlament "un organ auxiliar" institutiei prezidentiale.

ILEGALITATI. La randul sau, vicepresedintele Senatului, C.V. Tudor, a precizat ca a analizat cele doua scrisori cu demisiile si a constat "multe ilegalitati". El a si prezentat copiile celor doua demisii ale sefilor SRI si SIE, precizand ca sunt numeroase neconcordante. "Pe cererea de demisie a lui Timofte scrie 21.07.2006, iar pe cerea lui Fulga scrie 20.07.2006. Cea mai grava ilegalitate este in privinta lui Timofte, care este inca in functie. Basescu nu avea voie sa scrie «da» pe cererea de demisie. Numai Parlamentul avea voie. Basescu, conform Legii, trebuia sa trimita aceste cereri catre Parlament", a precizat Vadim. "S-a pronuntat de multe ori cuvantul dictatura. Si eu l-am acuzat de asa ceva, si Dan Voiculescu, si Crin Antonescu, si altii", a mai spus liderul PRM, adaugand ca o pozitie diferita a avut-o PD. La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, l-a invitat pe seful statului la Palatul Parlamentului sa dea explicatii despre cum a gestionat criza provocata de disparitia lui Hayssam. "Parlamentul ii va arata presedintelui unde ii este locul potrivit Constitutiei", a spus Geoana, precizand si el ca demisiile sefilor SRI si SIE nu sunt valabile pana nu sunt anuntate in plen.

Desi Traian Basescu se afla in SUA, Presedintia a transmis un comunicat in care sustine ca Parlamentul este obligat sa-i elibereze din functie, in 30 de zile, pe cei doi sefi demisionari ai SIE si SRI, ca seful statului nu poate face nominalizari in aceasta perioada, iar legile celor doua servicii nu prevad un termen in care presedintele este obligat sa faca noi numiri.

RADULESCU (PD): "VOT IN AFARA LEGII"
Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu (foto), a sustinut ca ceea ce s-a supus la votul in cadrul sedintei celor doua Birouri "este total in afara legii", intrucat demisia este un act unilateral de vointa si nu trebuie aprobata sau respinsa. "In final, Birourile reunite au votat ca ele considera ca cei doi directori ai serviciilor de informatii sunt inca in functie, fapt care excede realitatea", a spus Radulescu. Potrivit acestuia, conducerea celor doua Camere nu are competenta de a vota in legatura cu mentinerea in functie a celor doi directori. "Este cu totul pe langa lege si chiar pe langa bunul-simt sa votezi asa ceva", a conchis deputatul democrat.
×
Subiecte în articol: politic timofte fulga