x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tinta: PIN si PC - Mitrea invoca posibile aliante pre si postelectorale

Tinta: PIN si PC - Mitrea invoca posibile aliante pre si postelectorale

de Lavinia Dimancea    |    04 Iul 2006   •   00:00
Tinta: PIN si PC - Mitrea invoca posibile aliante pre si postelectorale

Geoana nu va fi candidatul PSD pentru Cotroceni. PIN ar putea fi cooptat intr-o alianta preelectorala, iar PC, PNL, PD si UDMR ar putea fi parteneri de guvernare. Toate aceste scenarii ale PSD sunt lansate de secretarul general Miron Mitrea.

Intr-un interviu acordat ieri agentiei NewsIn, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, declara ca Ion Iliescu ar trebui sa aiba un rol mai important in PSD decat are acum si lanseaza in sprijinul acestei idei teoria unor aliante. "Un sistem de aliante in eventualitatea unor alegeri anticipate, in jurul PSD si cu sprijinul lui Ion Iliescu, e obligatoriu", sustine Mitrea. El apreciaza ca Polul Social, lansat de tandemul Iliescu-Roman, nu a fost o idee buna, dar vede posibil in locul acestuia un alt format - "o constructie politica", in care sa fie cooptate sindicate, dar si partide. "Ma gandesc la PIN, de exemplu. Stiu ca o sa se mire foarte multa lume cand spun asta, dar este un partid activ si care va trebui sa intre si el intr-o alianta ca sa intre in Parlament", spune Mitrea.

VARIANTE. In ceea ce priveste posibile aliante postelectorale, Mitrea nu exclude o colaborare cu UDMR, desi "poate n-ar fi rau sa se mai odihneasca si ei", si nici una cu PC. "Nu cred ca exista relatii ireconciliabile intre cele doua partide (PSD si PC), chiar daca este o nervozitate mare in PSD pe acest subiect", sustine Mitrea, luand in calcul chiar si o alianta cu PNL sau PD. "Cu PNL, daca va fi nevoie, sunt convins ca se vor gasi solutii. Iar PD, chiar daca relatiile dintre cele doua partide nu au fost foarte bune si nu sunt nici acum grozave, este o posibilitate", sustine Mitrea. Intrebat daca PSD ar mai accepta o alianta preelectorala cu PC, Mitrea crede ca "este o posibilitate", dar precizeaza ca nu s-a discutat acest lucru la nivelul partidului si "sigur colegii mei se vor urca pe pereti cand am sa le spun ca exista aceasta posibilitate".

NU-I GEOANA. Pe de alta parte, Miron Mitrea recunoaste ca PSD nu are, la acest moment, un candidat pentru alegerile prezidentiale, spunand ca Geoana "se gandeste mai degraba la functia de prim-ministru".

Totusi, el este convins ca in PSD s-ar gasi oameni care sa intre in cursa pentru Cotroceni, nominalizandu-i pe Ilie Sarbu, Ioan Rus, Sorin Oprescu si Serban Nicolae. Mitrea anunta insa ca o decizie privind candidatul PSD la prezidentiale va fi luata doar dupa alegerile parlamentare.

NASTASE SI DIP, IN PERICOL
Intrebat daca personaje din PSD care au probleme cu justitia, precum Adrian Nastase sau Dan Ioan Popescu, se vor mai regasi pe listele electorale la viitoarele alegeri, Mitrea a spus ca aceasta depinde de organizatiile din care acestia fac parte. "Daca alte organizatii nu ii vor prelua, sigur ca vor avea probleme. Daca organizatia nu mai vrea sa-i puna pe liste, ori gasesc alta organizatie, ori isi vad de treaba. Eu personal, daca Vrancea nu ma mai vrea pe liste, ma retrag", a aratat Mitrea. Pe de alta parte, liderul PSD a acuzat ca "in Romania, justitia este folosita ca arma politica", dar a recunoscut ca pe vremea guvernarii PSD lucrurile nu au stat altfel. "Justitia a fost folosita ca arma politica in Romania de cand ma stiu eu. Deci, si intre 2001 si 2004", a conchis Mitrea.
×
Subiecte în articol: politic psd mitrea