x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toader: Am trimis la CSM şi Ministerul Public proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR

Toader: Am trimis la CSM şi Ministerul Public proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR

06 Apr 2017   •   23:05
Toader: Am trimis la CSM şi Ministerul Public proiectul de modificare a Codurilor penale puse în acord cu deciziile CCR
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că a trimis la CSM, PÎCCJ, DNA şi DIICOT proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

"Este vorba de legea de modificare a Codului penal şi de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, dar şi transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depăşit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia şi ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement", a precizat Tudorel Toader.

El a adăugat că le-a dat termen pentru formularea unor eventuale propuneri reprezentanţilor acestor instituţii până pe 13 aprilie.

Totodată, ministrul Justiţiei a anunţat că după ce va primi punctele de vedere, va publica proiectul de lege pe pagina de internet a ministerului, îl va pune în dezbatere publică pentru 30 de zile şi va organiza două întâlniri "cu cine vrea să vină".

În ceea ce priveşte legile justiţiei, Tudorel Toader a arătat că încă aşteaptă punctul de vedere al CSM.

Miercuri, Tudorel Toader anunţa că proiectul de lege pentru punerea în acord a prevederilor Codurilor penale cu deciziile Curţii Constituţionale va fi trimis în dezbatere publică şi în procedură parlamentară, reiterând că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu.

"Ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Ştiu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea şi până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului (...) este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. (...) Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curţii, nu se vorbeşte de prag. (...) Proiectul de lege (...) îl voi trimite în dezbatere publică şi în procedură parlamentară, nu va fi ordonanţă. Va trece pe la comisiile juridice. (...) Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui (...) poate să intervină, în limita competenţelor constituţionale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem iniţiatori, iar dânşii sunt decidenţi", explica Toader într-o conferinţă de presă.

El preciza că modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală vizează strict punerea de acord a acestora cu deciziile CCR.

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru punerea de acord a celor două coduri cu deciziile CCR. Modificările la cele două coduri vizează strict (...) punerea de acord a codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puţin. (...) Vom continua (...) cu elaborarea altor proiecte de lege, nu cred că va fi doar unul singur, pentru punerea de acord a întregii legislaţii (...) cu deciziile CCR, decizii de admitere sau de respingere", a afirmat ministrul. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader