x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toni Greblă îl meditează gratuit pe Iohannis la materia „drept constituțional”

Toni Greblă îl meditează gratuit pe Iohannis la materia „drept constituțional”

de Ion Alexandru    |    06 Dec 2019   •   09:51
Toni Greblă îl meditează gratuit pe Iohannis la materia „drept constituțional”

Fostul judecător al Curții Constituționale și ex-secretar general al Guvernului, Toni Greblă îl corectează pe președintele Klaus Iohannis, după ce șeful statului a declarat, ieri, că Guvernul își poate asuma răspunderea pe orice lege, inclusiv pe Legea bugetului de stat. Greblă arată că o astfel de abordare este profund neconstituțională.

 

Toni Greblă explică faptul că asumarea răspunderii de către Cabinetul Ludovic Orban pe Legea bugetului este neconstituțională și că există posibilitatea, chiar foarte mare, ca legea să nu treacă de votul Parlamentului, caz în care Guvernul trebuie să își depună mandatul.

„Nu a existat o practică de a asuma răspunderea în fața Parlamentului. Ar fi o premieră, care ar fi neconstituțională. Nu dă loc la o posibilă interpretare a Constituției. O forțare a textului constituțional ar face neconstituțională o asemenea practică. În nicio țară democratică nu se forțează nota pe așa ceva. Dacă bugetul nu trece în Parlament, există posibilitatea revenirii în Parlament sau al demisionării, urmând a funcționa pe bugetul de anul trecut. Până la sesizarea CCR, mai sunt două filtre: cel al Ministerului de Justiție, care dă verdict de constituționalitate și al Consiliului Legislativ. Guvernul nu poate face asta, ci trebuie să îl supună aprobării Parlamentului, nu trecerii lui prin Parlament”, a conchis Toni Greblă.

Replica fostului judecător are loc în contextul în care Klaus Iohannis a precizat că există posibilitatea constituțională ca Parlamentul să nu mai dezbată bugetul. „Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice, nu doresc eu fac afirmații despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituțional și este posibil să își asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, preciza președintele.

 

 

×
Subiecte în articol: toni grebla